Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Τα παιδιά που μας χαρίζουν χαμόγελα

«Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις», ισχυρίζεται σε βιβλίο του ο Ουμπέρτο Εκο, αλλά ο Ιταλός δημοσιογράφος – συγγραφέας και διανοητής δεν είχε σκεφθεί τον αθλητισμό. Ο φετινός Αύγουστος, σα να ήθελε να διαχωρίσει τη θέση του από τον «μαύρο» Ιούλιο, έφερε ειδήσεις που ανοίγουν ένα παράθυρο αισιοδοξίας στο μέλλον. Νέα παιδιά, φορώντας τα γαλανόλευκα, αγωνίστηκαν σε κορυφαίες διοργανώσεις και έστειλαν τα δικά τους μηνύματα σε μία χώρα που ακόμα μετράει πληγές από τις φονικές πυρκαγιές.

Είναι οι «φτωχοί συγγενείς» του αθλητισμού, δεν έχουν ούτε την προβολή, ούτε τις αμοιβές και, φυσικά, ούτε τις συνθήκες προπόνησης που διαθέτουν οι συνάδελφοί τους σε μπάσκετ και ποδόσφαιρο. Ομως, καταφέρνουν να σηκώνουν την ελληνική σημαία στους υψηλότερους ιστούς, σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, όπως έκαναν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, η Κατερίνα Στεφανίδη και η Νικόλ Κυριακοπούλου στο επί κοντώ, αλλά και προχθές η Βούλα Παπαχρήστου στο τριπλούν, η οποία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με άλμα στα 14,60 μ. «Δεν θα με ακούσετε να κλαίγομαι για τις συνθήκες προπόνησης. Θα συνεχίζω να προσπαθώ», δήλωνε χαρακτηριστικά στην «Κ» ο πρωταθλητής Ευρώπης στο μήκος Μίλτος Τεντόγλου.

Και δεν είναι ο μοναδικός που προσπαθεί. Σε γήπεδα με χαλασμένα ταρτάν, σε γυμναστήρια χωρίς κλιματισμό, σε παμπάλαια ιστιοπλοϊκά σκάφη προπονείται η νέα γενιά του ελληνικού αθλητισμού. Κάποιοι υποστήριζαν ότι μετά το 2004 η χώρα μας θα σβηστεί από τον παγκόσμιο αθλητικό χάρτη. Μία κάμψη υπήρξε. Παρά την οικονομική κρίση, τα «μωρά του 2004» αποτελούν τους σημερινούς αθλητές υψηλού επιπέδου.

«Πρόκειται για παιδιά που έχουν γεννηθεί από το 1996 έως το 2001. Μέσα από οργανωμένη δουλειά βγαίνει η νέα γενιά των πρωταθλητών μας. Οι πρωταθλητές δημιουργούνται με πολύ κόπο και ιδρώτα. Τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Η δουλειά μας ξεκινάει από το σωματείο, μέχρι να φτάσει το παιδί σε υψηλότερο επίπεδο και στα κέντρα υψηλού αθλητισμού. Εχουμε πολλούς νέους αθλητές που θα φέρουν επιτυχίες τα επόμενα χρόνια. Εκτός από τα παιδιά που είναι εδώ, υπάρχουν πίσω οι Καραλής, Κυριαζής, Μουζενίδης κ.ά.», είπε στην «Κ» ο εθνικός προπονητής του στίβου Γιάννης Κουτσιώρας.

Στις ελληνικές επιτυχίες του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του Βερολίνου προστέθηκε και το ασημένιο μετάλλιο της Μαρίας Μπελιμπασάκη. Η Κρητικοπούλα επέστρεψε στην πρώτη της αγάπη, τα 400 μ. και κατέκτησε την πρώτη της διεθνή διάκριση, το ασημένιο μετάλλιο.

Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου διεξήχθησαν στο Όρχους της Δανίας τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα των ολυμπιακών κατηγοριών ιστιοπλοΐας. Στα 470, οι Μαρία Μπόζη και Ραφαηλίνα Κλωναρίδου, 22 και 23 ετών, αντιστοίχως, έφεραν στη χώρα μας την πρώτη πρόκριση για τους Ολυμπιακούς. Στο παρελθόν, οι αθλήτριες είχαν καταφύγει μέχρι και σε έρανο για να συνεχίσουν τον αθλητισμό. «Πρέπει να προσπαθείς και να μην το βάζεις κάτω. Τα προβλήματα δεν τελειώνουν ποτέ. Δυστυχώς, δεν θα πάμε στο τεστ της Ιαπωνίας γιατί δεν έχουμε χρήματα. Σκεφθείτε ότι δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για να πληρώσουμε τον προπονητή μας τον επόμενο μήνα», δήλωσε στην «Κ» η Μαρία Μπόζη.


H Bούλα Παπαχρήστου με άλμα 14,60 μ. στο τριπλούν κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό του Βερολίνου.

Το δεύτερο «εισιτήριο» για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο ήρθε από, επίσης μία νέα κοπέλα, την 22χρονη Βασιλεία Καραχάλιου. Η αθλήτρια των Λέιζερ Ράντιαλ με τη βοήθεια της οικογένειάς της και των χορηγών της προπονείται στα Γκραν Κανάρια και συγκαταλέγεται στις κορυφαίες του κόσμου. Στα 470 των ανδρών, μπορεί από το Ααρχους να μην ήρθε πρόκριση (σ.σ. θα ακολουθήσουν και άλλες ευκαιρίες), αλλά το δίδυμο των Βασίλη Παπουτσόγλου – Γιάννη Ορφανού (25 και 28 ετών) την έχασε για, μόλις, τρεις βαθμούς. Ελπίδες για το μέλλον έχουμε και στην ιστιοσανίδα (RSX), με τη 19χρονη Κατερίνα Δίβαρη και τον 18χρονο Λεωνίδα Τσορτανίδη να παίρνουν το… βάπτισμα του πυρός.

Στη Γλασκώβη πραγματοποιήθηκε και το Ευρωπαϊκό της κολύμβησης. Ο 21χρονος Απόστολος Χρήστου και ο 25χρονος Κριστιάν Γκολομέεβ ανέβηκαν στο βάθρο, στα 100 μ. υπτίως και στα 50 μ. ελευθέρως. Ελπιδοφόρες ήταν οι εμφανίσεις και άλλων νέων κολυμβητών μας, καθώς και των αθλητών των καταδύσεων. Στην πόλη της Σκωτίας, ο Λευτέρης Πετρούνιας πρόσθεσε στη συλλογή του το τέταρτο χρυσό ευρωπαϊκό μετάλλιο. Ο πρωταθλητής των κρίκων δεν ανήκει στη νέα γενιά, είναι 27 ετών, αλλά βρίσκεται σε άριστη κατάσταση και μπορεί να μείνει σε υψηλό επίπεδο, τουλάχιστον, μέχρι τους Ολυμπιακούς του Τόκιο.

Στις αυγουστιάτικες χαρές του αθλητισμού θα πρέπει να προσθέσουμε και τον Στέφανο Τσιτσιπά. Ο 19χρονονος, ο οποίος σήμερα έχει γενέθλια, έγινε ο νεαρότερος αθλητής στην ιστορία του ATP που επικράτησε σε τέσσερις αντιπάλους ΤΟΠ10 σε ένα τουρνουά καθώς απέκλεισε τον Τιμ (Νο 8), τον θριαμβευτή του Γουίμπλεντον Νόβακ Τζόκοβιτς (Νο 10), τον Ζβέρεφ (Νο 3) και τον Αντερσον (Νο 6) και σήμερα το βράδυ (11.00) αγωνίζεται στον τελικό του Rogers Cup.

Στην εκπνοή του καλοκαιριού θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σκοποβολής. Η Αννα Κορακάκη μπορεί τον Αύγουστο του 2016 να έγινε «χρυσή» ολυμπιονίκης, τα 22 χρόνια της, όμως, δίνουν υποσχέσεις για πολλά χρόνια πρωταθλητισμού και για πολλούς… Αύγουστους με ευχάριστες ειδήσεις.

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

42,205ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
671ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα