Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Τα σχέδια Ξενοκώστα για επαναλειτουργία των ναυπηγείων στο Νεώριο Σύρου -Όμιλος ONEX: Συνολικές επενδύσεις ύψους 90 εκατ. ευρώ για εκσυγχρονισμό αλλά και επέκταση δραστηριοτήτων

«Φουντώνει» ο ανταγωνισμός στη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας, παρά το γεγονός ότι τα σχέδια των νέων επενδυτών δεν έχουν ξεδιπλωθεί πλήρως. Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται ο όμιλος ONEX του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Πάνου Ξενοκώστα με τα ναυπηγεία της Σύρου και ο κινεζικός όμιλος Cosco με την επισκευαστική ζώνη του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά τον οποίο και ελέγχει μετοχικά.

Την πρώτη κίνηση έκανε ο ΟΛΠ όταν και ανακοίνωσε το επενδυτικό του πρόγραμμα για τις επισκευές πλοίων που ξεπερνά τα 55 εκατ. ευρώ, ενώ σε αυτές εκτός από τη δεξαμενή των 80.000 τόνων προβλέπεται και η είσοδος στις επισκευές των mega yachts, ενώ πηγές από τον όμιλο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να αγοράσουν και άλλη μεγάλη δεξαμενή (πλωτή ή σταθερή).

Ακολούθησε ο όμιλος ONEX, συμφερόντων κ. Πάνου Ξενοκώστα, ο οποίος έχει καταθέσει πρόταση να αναλάβει τα ναυπηγεία Σύρου προκειμένου να τα βγάλει από το σημερινό αδιέξοδο, αναλαμβάνοντας ένα σημαντικό μέρος των χρεών που έχουν σήμερα. Εκκρεμεί να υποβληθεί η συμφωνία με όλες τις πλευρές (ONEX, Δημόσιο, πιστωτές και σημερινοί μέτοχοι από τον όμιλο Νεώριον) στο Μονομελές Πρωτοδικείο Σύρου για έγκριση.

Αρχικά ο όμιλος ONEX κατέθεσε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης που φτάνει τα 60 εκατ. ευρώ. Στην πορεία όμως και αφού με ενδιάμεση συμφωνία όλων των μερών το ναυπηγείο επαναλειτούργησε, η μια από τις δύο δεξαμενές υπέστη βλάβη. Η πρώτη αντίδραση ήταν να υπάρξουν ερωτηματικά για το αν θα ολοκληρωθεί η συμφωνία. Ωστόσο η πλευρά της ONEX ξεκαθάρισε ότι θα επιδιορθώσει τη δεξαμενή. Έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες επισκευής της πλωτής δεξαμενής «Βιολαντώ Γουλανδρή» (75.000 τόνων με μήκος 230 μέτρα) του Νεωρίου μετά το πρόβλημα που παρουσίασε στη λειτουργία των αντλιών της, με αποτέλεσμα τα ναυπηγεία να αποφασίσουν να την αφήσουν να επικαθίσει στον αμμώδη πυθμένα της θάλασσας, σε μικρό βάθος.

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει, η ONEX αποφάσισε να επεκτείνει το επενδυτικό της πρόγραμμα, αφού μόλις ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του ναυπηγείου θα φέρουν και νέα δεξαμενή 130.000 τόνων και αξίας 30 εκατ. ευρώ, η οποία έχει ήδη εντοπισθεί, εκτινάσσοντας το ύψος της επένδυσης στα 90 εκατ. ευρώ. Η νέα δεξαμενή θα φέρει το όνομα του αείμνηστου Ιωάννη Γουλανδρή, κάτι το όποιο είναι προσωπική απόφαση του Π. Ξενοκώστα.

Οι επενδύσεις
Η εταιρεία σκοπεύει να βάλει στο ναυπηγείο περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ για να γίνει η έναρξη επισκευών οι οποίες είναι απαραίτητες, για τον εκσυγχρονισμό των δραστηριοτήτων του ναυπηγείου. Θα γίνουν επιπλέον επενδύσεις για τη διαμόρφωση μιας πιο σύγχρονης εικόνας, φιλικής ταυτόχρονα προς την ευρύτερη εικόνα του νησιού. Θα δημιουργηθούν υποδομές για την ουσιαστική μείωση της οποιασδήποτε ρύπανσης (σκραπ, λύματα, ατμοσφαιρική μόλυνση, ηχορύπανση κοκ) που ενοχλεί τους κατοίκους. Η ONEX SHIPYARDS θα συμβάλει εμμέσως στην προσπάθεια άλλων επιχειρηματιών που προσπαθούν να αναπτύξουν τον τουρισμό. Έχει καταστεί απολύτως σαφές για μας ότι η Σύρος δεν μπορεί να επιβιώσει οικονομικά χωρίς το Νεώριο, αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι ανασταλτικός παράγοντας προς τις τουριστικές επιχειρήσεις που υπάρχουν στο νησί.

Προτεραιότητα επίσης αποτελεί η ολοσχερής εξόφληση και αποζημίωση των εργαζομένων και των τοπικών προμηθευτών, κάτι που είναι και βασική προϋπόθεση για το νέο ξεκίνημα του ναυπηγείου. Η εξόφληση αυτή αποτελεί υψίστης σημασίας ζήτημα για την τοπική κοινωνία της Σύρου και το ύψος της αγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ. Επίσης για την αποπληρωμή μέρους χρεών προς το Ελληνικό Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες και λοιπούς προμηθευτές απαιτούνται 30 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει μετά τους πρώτους μήνες επισκευών και ανασύνταξης του ναυπηγείου και ξεκινώντας από το επισκευαστικό τμήμα πλοίων, θα απασχολούνται 500 έως 600 εργαζόμενοι, μόνιμοι και έκτακτοι σε διάφορους τομείς. Προχωρώντας στο κομμάτι των κατασκευών μικρών & μεσαίων σκαφών (yacht, mega yacht κ.λπ.), καθώς και σε ειδικές κατασκευές, οι θέσεις εργασίας θα ανέλθουν σε περισσότερες από 800. Σύμφωνα με την εταιρεία η επιθυμία μεγάλου μέρους των ναυτιλιακών εταιρειών και εκατοντάδων μεγάλων εταιρειών Ελληνικών και ξένων συμφερόντων, που προσδοκούν στην επαναλειτουργία του νεώριου σε συνδυασμό με στρατηγικές συνεργασίες για κατασκευές εμπορικών, ταχύπλοων, υπηρεσιακών, λιμενικών, πολεμικών και τουριστικών σκαφών, θα οδηγήσει σε αύξηση των θέσεων εργασίας, πιθανά σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Η ONEX SHIPYARDS θα επεκτείνει επίσης τις δραστηριότητες του Νεώριου Σύρου εισάγοντας νέους τομείς όπως: μετασκευές μέσων εξόρυξης υδρογονανθράκων, κατασκευές αμυντικών ναυτικών συστημάτων, επέκταση των υπηρεσιών mega yachting, μετασκευές-κατασκευές εξειδικευμένων πλωτών μέσων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, υπολογίζεται από τα στελέχη του ελληνοαμερικανικού ομίλου ότι το ναυπηγείο θα μπορεί να εισχωρήσει σε νέες αγορές οι οποίες θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά του και ταυτόχρονα θα γίνουν η αφορμή του κατάλληλου εκσυγχρονισμού για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της νέας εποχής.

Παράλληλες δράσεις
Ενισχύοντας το τουριστικό προϊόν της Σύρου, σκοπός της ONEX SHIPYARDS είναι η δημιουργία ειδικών χώρων στις εγκαταστάσεις του νεωρίου, οι οποίοι θα αναδεικνύουν τη μακρά ιστορική του πορεία που ξεκινά από το 1861. Μέσα στα σχέδια της ONEX SHIPYARDS προβλέπεται η ίδρυση μουσείου της ιστορικότητας του ναυπηγείου, στο οποίο οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν εκθέματα σχετικά με την εξέλιξη του νεωρίου μέσα στον χρόνο, καθώς και σχετικά με τα επιτεύγματα που συντελέστηκαν στις εγκαταστάσεις του, όπως η παραγωγή πολεμικού υλικού και τα πρώτα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν ποτέ στον πλανήτη. Θα υπάρξει κατάλληλη προβολή των εγκαταστάσεων του Νεωρίου και θα δημιουργηθούν υποδομές για την υποδοχή τουριστών και επισκεπτών, κάνοντας έτσι το ιστορικό ναυπηγείο ουσιαστικό μέρος της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού.

Επίσης ο όμιλος έχει ήδη υποβάλει σχέδιο στον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης για την αξιοποίηση του παλιού Στρατοπέδου Ζαφείρη για το οποίο προτείνει τα εξής:

  •  Δημιουργία ενός υπερσύγχρονου τεχνολογικού πάρκου, τουριστικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος, με τεχνολογικά και βιομηχανικά εκθέματα, παρουσιάσεις τρισδιάστατες και εικονικής πραγματικότητας, με σκοπό την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών στο νησί της Σύρου που θα «ταξιδέψουν» με μοναδικό τρόπο στον θαυμαστό κόσμο της υψηλής τεχνολογίας αλλά και της Συριανής παράδοσης στη τέχνη της ναυπηγικής.
  •  Δημιουργία σύγχρονου συγκροτήματος στο οποίο θα στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία του ομίλου για την περιοχή.
  •  Κέντρο έρευνας και ανάπτυξης νέων και ναυπηγικών-ναυτιλιακών τεχνολογιών
  •  Θερμοκοιτίδα για start-ups.
  •  Υποδομές πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
  •  Συνεδριακό κέντρο.
  •  Υποδομές – καταλύματα στέγασης, σύγχρονοι  χώροι διαμονής, χώροι αθλητικών δραστηριοτήτων του συγκροτήματος, χώροι γραφείων, καταστήματα υποστήριξης.

Ο όμιλος έχει δείξει ενδιαφέρον και για την αξιοποίηση των ακινήτων Λαδόπουλου. Αναμένει τις απαντήσεις από το ΥΠΕΘΑ σχετικά με τη διαδικασία αξιοποίησης των χώρων ενδιαφέροντος.

Του Αντώνη Τσιμπλάκη
naftemporiki.gr

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,666ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα