Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ ζητάνε να συγκληθεί άμεσα η ΕΕ της ΠΝΟ, για την κλιμάκωση της πάλης των ναυτεργατών

Προς : Εκτελεστική   Επιτροπή της ΠΝΟ

Κοινοποίηση :
Δ. Σ. ναυτεργατικών σωματείων
ΜΜΕ

Θέματα:

  1. Κλιμάκωση της πάλης των ναυτεργατών για τις Σ. Σ. Εργασίας
  2. Η αντιπροσωπεία της ΠΝΟ  στο συνέδριο της Διεθνούς Οργάνωσης Μεταφορών (ΔΟΜ/ITF)

Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ ζητάμε  να συγκληθεί άμεσα η ΕΕ της ΠΝΟ, για την  κλιμάκωση της πάλης των ναυτεργατών στα Ποντοπόρα και στις άλλες κατηγορίες καραβιών.

  1. Κλιμάκωση της πάλης των ναυτεργατών για τις  Σ. Σ. Εργασίας: Η  καθολική συμμετοχή των ναυτεργατών  στην πρόσφατη απεργία 3 – 4 Σεπτέμβρη σε πανελλαδική κλίμακα σε όλες τις κατηγορίες καραβιών, ανέδειξε την  αναντιστοιχία  που υπάρχει μεταξύ της ομάδας του εργοδοτικού – κυβερνητικού  συνδικαλισμού  της ΠΝΟ,   με την αγωνιστική θέληση  των ναυτεργατών στα καράβια για τη κλιμάκωση της πάλης του κλάδου. Σε αντίθεση με  τις ταξικές δυνάμεις  των σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, που αγωνίζονται για το δικαίωμα στη δουλειά, την προστασία των ανέργων, την υπογραφή Σ.Σ. Εργασίας με  αυξήσεις   και αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς, κοινωνική ασφάλιση,  την προστασία της  ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών  του κλάδου των ναυτεργατών.

Η απόφαση του εργοδοτικού – κυβερνητικού  συνδικαλισμού  της ΠΝΟ να σταματήσει στη πιο κρίσιμη φάση την απεργία στις 4 Σεπτέμβρη, αποκαλύπτει για άλλη μια φορά τους δεσμούς αυτής  της παρασιτικής ομάδας με τους  εφοπλιστές,  τη κυβέρνηση, χαρακτηριστική ήταν η δήλωση  του υπουργού ναυτιλίας  που χαιρέτισε την επαίσχυντη συμφωνία  ΣΕΕΝ – ΠΝΟ για τη Σ.Σ. Εργασίας  στην Ακτοπλοΐα και τα Τουριστικά  πλοία και τη διακοπή της απεργίας.

Ο  εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός  της ΠΝΟ που για δεκαετίες έχει καθίσει στο σβέρκο των ναυτεργατών,  με διαβλητές – νόθες διαδικασίες  με τη στήριξη των εφοπλιστών και των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, όπως και των προηγούμενων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, έχει σαπίσει, είναι επικίνδυνος  για τους ναυτεργάτες

Ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός προσφέρει τις υπηρεσίες του  στο κεφάλαιο για την άγρια εκμετάλλευση 120.000 ναυτεργατών  στις εσωτερικές αλλά και στις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές, χωρίς να εφαρμόζεται η αντίστοιχη  κλαδική  Σ.Σ.  Εργασίας και συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα,   αλλά  ατομικές συμβάσεις με  επαχθείς όρους  και συνθήκες δουλειάς  για τους ναυτεργάτες.

Η  Ένωση  Ελλήνων Εφοπλιστών  (ΕΕΕ) έχοντας  τις υπογραφές των δυο ομάδων του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΠΝΟ – Γ. Χαλά γραμματέα της Ομοσπονδίας και Α. Νταλακογεώργου  προέδρου της ΠΕΝΕΝ   στη Σ.Σ Εργασίας Ποντοπόρων  από το 2010,  συνέχισε τον διωγμό μαζικά ναυτών, λοστρόμων, τζόβενων, μηχανοδηγών, μαγείρων, θαλαμηπόλων, ηλεκτρολόγων από τα ποντοπόρα και τις άλλες κατηγορίες καραβιών, ταυτόχρονα  ανοιγοκλείνοντας τη στρόφιγγα  για πλοιάρχους και μηχανικούς,  με στόχο τη κατάργηση των κλαδικών Σ.Σ. Εργασίας και την αντικατάστασή τους με ατομικές συμβάσεις, για  τη μεγιστοποίηση  της κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), από το 2010  αρνείται να ανανεώσει τη ΣΣ Εργασίας για τα Ποντοπόρα,  ο ΣΕΕΝ  και οι άλλες   εφοπλιστικές ενώσεις  έχουν ενιαία στρατηγική τη κατάργηση των κλαδικών Σ.Σ. Εργασίας.

Με την αγωνιστική στάση αρχών  τα ταξικά σωματεία  ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ  –  οι δυνάμεις  που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, δεν υπόγραψαν τη Σ.Σ. Εργασίας  Ποντοπόρων το 2010, διεκδικώντας την  εφαρμογή των κλαδικών Σ.Σ.  Εργασίας και κοινωνική ασφάλιση για όλους τους ναυτεργάτες. Οι ναυτεργάτες δίνουν  σκληρή μάχη για την ανανέωση των κλαδικών Σ.Σ. Εργασίας κόντρα στους εφοπλιστές, τις κυβερνήσεις και τους εκπροσώπους τους στη ΠΝΟ. Όμως η κατάσταση  καθημερινά χειροτερεύει  σε βάρος των ναυτεργατών.

Η οργάνωση της πάλης των ναυτεργατών στα Ποντοπόρα αξιοποιώντας όλες τις αγωνιστικές μορφές πάλης και απεργία, σε συνδυασμό  με τη έμπρακτη αλληλεγγύη από το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, αποτελεί προτεραιότητα  για τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ,  τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, τους  ναυτεργάτες μέσα στα καράβια. Γι΄ αυτό   χρειάζεται άμεσα  να συζητηθεί και να αποφασιστεί στην ΕΕ της ΠΝΟ σχέδιο δράσης  για τη κλιμάκωση της πάλης για τη ΣΣ Εργασίας στα Ποντοπόρα και στις άλλες κατηγορίες καραβιών.

  1. Στις 14 Ιούνη 2018 ο Γ.Χαλάς γραμματέας  της ΠΝΟ μαζί με τα άλλα φερέφωνα του εργοδοτικού – κυβερνητικού  συνδικαλισμού στην Ομοσπονδία  απέρριψαν την πρόταση των ταξικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, να συζητηθούν τα ζητήματα που τίθενται  για το Συνέδριο της ITF/ΔΟΜ, που θα πραγματοποιηθεί στη Σιγκαπούρη 14 – 20 Οκτώβρη 2018.

Ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός στη ΠΝΟ σκόπιμα άφησε να περάσουν οι ημερομηνίες υποβολής προτάσεων για το  Συνέδριο της  ITF/ΔΟΜ     διευκολύνοντας  τους χειρισμούς των εφοπλιστών. Οι εγκάθετοι των εφοπλιστών  στην ΠΝΟ είναι προβλέψιμοι, κάνουν  τη βρώμικη δουλειά σε βάρος των ναυτεργατών. Επιλογή   των εφοπλιστών και του εργοδοτικού συνδικαλισμού στη ΠΝΟ είναι  ένα  ακόμη γενικόλογο – ανούσιο  ψήφισμα από το συνέδριο της ITF  για τους έλληνες ναυτεργάτες  και πλήρη  στήριξη  των συμφερόντων του  εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Πρόκληση τεράστιου μεγέθους   υπονόμευσης των κλαδικών ΣΣ Εργασίας αποτελεί  η άμεση χρηματοδότηση  εφοπλιστών  προς την ΠΝΟ  με 5.000 – 8.000 δολάρια  για να μην εφαρμόζεται η αντίστοιχη  ελληνική κλαδική  Σ. Σ. Εργασίας στα  καράβια για όλους τους ναυτεργάτες.

Η πρόταση των σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ για κλιμάκωση της πάλης των ναυτεργατών  –  αγωνιστική δράσης και απεργία στα ελληνόκτητα καράβια  για τις  ΣΣ Εργασίας, να αποφασιστεί  στην ΕΕ της ΠΝΟ και  να κατατεθεί  στο προσεχές συνέδριο της Διεθνούς Οργάνωσης Μεταφορών (ΔΟΜ/ITF).

Να  καθοριστεί 5μελής αντιπροσωπεία της ΠΝΟ  που θα συμμετέχει στο συνέδριο της  ΔΟΜ /ITF για τις ΣΣ Εργασίας, την υπεράσπιση της απεργίας, της δράσης των ναυτεργατών στα καράβια, τη στάση του εργατικού κινήματος στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών  του κλάδου .

 

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΣ   Ε.Ν.  «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
  • •  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΓΕΙΡΩΝ Ε.Ν

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,653ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα