Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023
Αθήνα Ελλάδα

Τελετή ονοματοδοσίας και ένταξης στον Στόλο του ΠΓΥ ΑΙΑΣ, δωρεά του Προέδρου του Ιδρύματος στο Πολεμικό Ναυτικό

Την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας η τελετή ονοματοδοσίας και ένταξης στον Στόλο του τρίτου Πλοίου Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) που δώρισε στο Πολεμικό Ναυτικό ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και Υποναύαρχος ε.τ. κ. Παναγιώτης Λασκαρίδης. Στην τελετή παραβρέθηκε η Α. Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης. Τον Αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνος Γιακουμάκης

Το ΠΓΥ ΑΙΑΣ είναι ένα ιδιαίτερο σκάφος με εντυπωσιακά επιχειρησιακά. Με μήκος 83,2 μέτρα και εκτόπισμα 4.426 τόνων, έχει μέγιστη ταχύτητα 16 κόμβων και διαθέτει μεγάλη μεταφορική ικανότητα στο ανοικτό του κατάστρωμα των 1000 τετραγωνικών μέτρων. Το ΠΓΥ ΑΙΑΣ διαθέτει σύστημα Dynamic Positioning κατηγορίας DP2 (σταθεροποίηση σε ακινησία με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες), ενώ η επιχειρησιακή του ευελιξία συμπληρώνεται από την ύπαρξη δύο γεφυρών διοίκησης (μια με ορατότητα προς την πλώρη και μια προς την πρύμνη), και από ηλεκτρονικό εξοπλισμό τελευταίου τύπου. Αυτό που διαφοροποιεί σημαντικά το ΠΓΥ ΑΙΑΣ από τα δύο προηγηθέντα ιδίου τύπου πλοία, το ΠΓΥ ΑΤΛΑΣ Ι και το ΠΓΥ ΗΡΑΚΛΗΣ, είναι ο πλήρης εξηλεκτρισμός του σκάφος και η αμιγώς ηλεκτρική πρόωση με αποτέλεσμα να εμφανίζει σημαντικά επιχειρησιακά πλεονεκτήματα.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Αρχηγός ΓΕΝ, ανέφερε ότι πρόκειται για «μια δωρεά που συμπίπτει έξοχα με την αυγή μιας νέας εποχής για το Πολεμικό Ναυτικό και τον Στόλο μας […]. Το ΠΓΥ ΑΙΑΣ, όπως και τα αδελφά του πλοία ΑΤΛΑΣ Ι και ΗΡΑΚΛΗΣ, έρχεται ως ένας ακόμη μυθικός ήρωας πολλαπλών ρόλων που θα υποστηρίξει τις μονάδες του Στόλου, θα αναβαθμίσει την επιχειρησιακή του ικανότητα, ενώ ταυτόχρονα θα καλύψει πλήθος αναγκών υποστήριξης και εν γένει απαιτήσεων διοικητικής μέριμνας του Πολεμικού Ναυτικού. Οι δυνατότητες του πλοίου κινούνται σε ένα ευρύ φάσμα και περιλαμβάνουν ανεφοδιασμό των μονάδων του Στόλου εν πλω, μεταφορά φορτίων, εξαιρετικές δυνατότητες ρυμούλκυσης, διάσωση ναυαγών, πόντιση και ανέλκυση αντικειμένων και εν γένει συστημάτων από τη θάλασσα με εξαιρετική ακρίβεια, αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης και τέλος ανάληψη ρόλου πλατφόρμας διάσωσης υποβρυχίων».

Ο κ. Παναγιώτης Λασκαρίδης σημείωσε ότι «ο Αίας, μαζί με […] τον Ηρακλή και τον Άτλαντα […], θα αποτελέσει μια τριάδα πλοίων που θα μπορέσει να δώσει στον Στόλο μας και στις προκεχωρημένες μονάδες κρούσης του περισσότερες δυνατότητες υποστήριξης, εφοδιασμού, επισκευών και κάθε άλλης βοήθειας που χρειάζεται, ώστε τα πλοία μας αυτά να μπορούν με επιτυχία να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις που οι συνθήκες επιβάλλουν».

Τέλος, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στη συνολική προσφορά του κ. Λασκαρίδη προς το Πολεμικό Ναυτικό. «Η απόκτηση των τριών αυτών πλοίων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι αποτέλεσμα της πολύχρονης προσφοράς του κ. Λασκαρίδη τόσο στο ΠΝ όσο και στην πατρίδα γενικότερα. Η συνεισφορά και το έργο του είναι μεγίστης σπουδαιότητας, με τη συνεχή και άοκνη υλική και ηθική υποστήριξη, που -εκτός από τα πλοία- περιλαμβάνει οπλικά συστήματα και ανταλλακτικά. Ο κ. Παναγιώτης Λασκαρίδης αποδεικνύει συνεχώς τόσο την αγάπη του για το ΠΝ όσο και τους άρρηκτους δεσμούς του εμπορικού με το Πολεμικό Ναυτικό. Τα τρία πλοία «από το περασμένο έτος έχουν ενταχθεί πλήρως επιχειρησιακά στον Στόλο, αξιοποιούμενα στο έπακρο από τους επιτελείς και τα πληρώματα, όπως αποδείχθηκε περίτρανα στο 2ο εξάμηνο του 2020 στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Ανάδοχος του ΠΓΥ ΑΙΑΣ έγινε η Πλωτάρχης (Μ) Αναστασία Ψωμαδέλλη, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα αξιωματικός στην οποία ανατέθηκαν τα υψηλής ευθύνης καθήκοντα Α’ Μηχανικού σε φρεγάτα.

Ευχόμαστε στο νέο πλοίο καλές θάλασσες και ο Άγιος Νικόλαος να είναι πάντα στην πλώρη του.

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,006ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
641ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα