Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Τέλος 1 ευρώ για κάθε επιβάτη κρουαζιερόπλοιου που «πιάνει» στη Σαντορίνη

Ενα ευρώ θα καταβάλλει από τα μέσα Μαρτίου του 2018 κάθε επιβάτης που θα επισκέπτεται τη Σαντορίνη με κρουαζιερόπλοιο, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας.

Το Λιμενικό Ταμείο του νησιού ήδη δρομολογεί τις απαιτούμενες ενέργειες για την ολοκλήρωση των υποδομών και εξοπλισμών ασφαλείας, ώστε από την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου να μπορεί να εισπράξει το παραπάνω ποσό ανά επιβάτη ως «ανταποδοτικό τέλος για την παροχή υπηρεσιών ενίσχυσης της ασφαλείας πλοίων, λιμενικών εγκαταστάσεων και λιμένων».

Η σχετική δυνατότητα είσπραξης του ανταποδοτικού τέλους από τους δημοσίου χαρακτήρα ή Τοπικής Αυτοδιοίκησης φορείς διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμενικών εγκαταστάσεων παρέχεται υπό προϋποθέσεις από την 1.1.2018 με σχετική κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Σε ό,τι αφορά τους επιβάτες κρουαζιερόπλοιων, το τέλος ανέρχεται σε ένα ευρώ. Η σχετική απόφαση προσδιορίζει ως υπόχρεους για την καταβολή των ανταποδοτικών τελών και δικαιωμάτων –τα οποία βαρύνουν και ακολουθούν το πλοίο– τον πλοιοκτήτη και τον εφοπλιστή και τον κατά το χρονικό διάστημα της απαίτησης ναυτικό πράκτορα ή νόμιμο αντιπρόσωπό του. Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο προκειμένου να ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις της απόφασης για την ενεργοποίηση του εισπρακτικού μηχανισμού υπέβαλε πρόταση στο αναπτυξιακό πρόγραμμα ειδικού σκοπού Νοτίου Αιγαίου για τη χρηματοδότηση του έργου υλοποίησης υποδομών και εγκατάστασης των απαιτούμενων συστημάτων ασφαλείας στον όρμο Φηρών και στο λιμάνι Αθηνιού. Το έργο έχει προϋπολογισμό 636.006 ευρώ με ΦΠΑ.

Παράλληλα, το ταμείο σε συνεργασία με τον Δήμο Θήρας υλοποιεί πιλοτικό πρόγραμμα ελέγχου της ροής των κρουαζιερόπλοιων με στόχο τον επιμερισμό των αφίξεων των πλοίων και των επιβατών σε διαφορετικές ημέρες της εβδομάδας και σε διαφορετικές ώρες για την αποφυγή του συνωστισμού σε δημοφιλή σημεία του νησιού. Για παράδειγμα, φέτος, η ημέρα αιχμής για το νησί είναι η 16η Αυγούστου, οπότε αναμένονται 16.000 επιβάτες. Το ανώτατο όριο επισκέψεων που επιθυμεί να θέσει το ταμείο είναι τα 8.000 άτομα ανά ημέρα. Στο πλαίσιο του συντονισμού των ενεργειών θα δοθεί η δυνατότητα στις εταιρείες κρουαζιέρας από τον Οκτώβριο να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για δρομολόγια την προσεχή 3ετία (2018 – 2020).

kathimerini.gr

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,675ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
662ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα