Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Θεσσαλονίκη-Σμύρνη: Τον Σεπτέμβριο οριστικά ξεκινάει η ακτοπλοϊκή σύνδεση

Από τον Σεπτέμβριο, η Levante Ferries, θα συνδέει τη Σμύρνη με τη Θεσσαλονίκη, με το ΕΓ/ΟΓ Smyrna di Levante, με τρία δρομολόγια την εβδομάδα, μεταφέροντας με το πλοίο επιβάτες και εμπορεύματα σε αυτή τη θαλάσσια γραμμή φιλίας, όπως έχει ονομαστεί κι’ ανοίγοντας ένα νέο δρόμο για τις εμπορευματικές μεταφορές αλλά και την τουριστικές ροές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Επένδυση που έφτασε στα 16 εκατ. ευρώ

Η Levante Ferries, μία ακτοπλοϊκή επιχείρηση που άρχισε να δραστηριοποιείται μόλις το 2015 και ως τώρα εκτελεί δρομολόγια στο Ιόνιο,  βλέπει στη νέα γραμμή Θεσσαλονίκης- Σμύρνης, στην πρώτη της διεθνή γραμμή, μία σημαντική επιχειρηματική ευκαιρία,  στην οποία και επενδύει περί τα 16 εκατ. ευρώ.

Η Levante, εκτός από χρήματα, σε αυτή τη θαλάσσια «γραμμή φιλίας Ελλάδας- Τουρκίας» έχει από το 2019  επενδύσει χρόνο και πολλές προσπάθειες, ενώ ειδικά για τη συγκεκριμένη γραμμή αγόρασε και το πλοίο που στη συνέχεια μετασκεύασε, το Smyrna di Levante.

Για το συγκεκριμένο πλοίο απαιτήθηκε μία αρκετά μεγάλη μετασκευή, ώστε από σκάφος μεταφοράς τραίνων, αρχικά, να γίνει ένα πλοίο ROPAX, δηλαδή επιβατηγό- οχηματαγωγό, προκειμένου στους επιβάτες να προσφέρει ένα ταξίδι αναψυχής με τις ανέσεις  μάλιστα ενός κρουαζιερόπλοιου, ενώ παράλληλα θα μεταφέρει και φορτηγά με εμπορεύματα.

Το Smyrna di Levante, μήκους 160 μέτρων και πλάτους 23 μ., θα μπορεί να μεταφέρει περίπου 55 φορτηγά των 16 μέτρων (ΤIR), 930 επιβάτες ενώ διαθέτει 77 καμπίνες επιβατών με 210 κλίνες. Το πλοίο θα ταξιδεύει με ταχύτητα 18,5-19 κόμβων/ ώρα και το ταξίδι θα διαρκεί 12-13 ώρες.

Η ιδέα ακτοπλοϊκής σύνδεσης της  Θεσσαλονίκης με Σμύρνη, είχε πρωτοαναφερθεί το 2011, αλλά οι συζητήσεις που γίνονταν μεταξύ των δύο πλευρών, ελληνικής και τουρκικής, σκόνταφταν στα υψηλά λιμενικά τέλη του λιμανιού της Σμύρνης, του Αλτσανάκ. Από το 2019, που η Levante Ferries είδε προοπτική σε αυτή τη σύνδεση, δρομολογήθηκαν ενέργειες και εξελίξεις, με αποτέλεσμα η ιδέα, να γίνει σχέδιο και το σχέδιο, πράξη.

Σε αυτή την προσπάθεια και παρότι το κλίμα στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, κατά περιόδους δεν ήταν το επιθυμητό, η εταιρεία υποστηρίχθηκε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να λυθούν τεχνικά ζητήματα και να εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις δρομολόγησης της νέας γραμμής.

Πώς λύθηκαν τα τεχνικά ζητήματα

Για να ξεκινήσει η νέα γραμμή, έπρεπε προηγουμένως να επιτευχθούν τα εξής προαπαιτούμενα:

-Nα γίνει η μετασκευή του πλοίου, που έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 99,9%. Οι εργασίες μετασκευής, που έγιναν στο Νέο Μώλο Δραπετσώνας, είχαν αναπόφευκτα «κολλήσει» για αρκετό διάστημα εξ’ αιτίας του covid -19, μέχρι που τελικά περαιώθηκαν με πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα, ενώ ως σήμερα έχουν γίνει πολλά δοκιμαστικά τεστ στο πλαίσιο των διαδικασιών θέσης σε πλήρη ετοιμότητα για την έναρξη πλόων.

-Σε ό,τι αφορά στην τουρκική πλευρά, έπρεπε να ρυθμιστεί από το λιμάνι του Αλτσανάκ η διοχέτευση της επιβατικής και της εμπορευματικής κίνησης, ενώ έγιναν και διαπραγματεύσεις για τη μείωση των υψηλών λιμενικών τελών καθώς μετά από διετία προσπαθειών, ενσωματώθηκαν στην τουρκική νομοθεσία διαδικασίες, με τις οποίες απαλλάσσονται ορισμένες θαλάσσιες γραμμές από επαναλαμβανόμενα κόστη.

– Από την ελληνική πλευρά και συγκεκριμένα από τον ΟΛΘ, έπρεπε να προετοιμαστεί το σημείο υποδοχής του πλοίου, το οποίο θα έρχεται από περιοχή εκτός ζώνης Σένγκεν. Έπρεπε, σε συνεννόηση και με το Τελωνείο, να επιλεγεί ένα κρηπίδωμα στο οποίο θα αποβιβάζονται τόσο οι επιβάτες, όσο και τα φορτηγά, να ρυθμιστεί η μεταφορά  επιβατών και οχημάτων από το κρηπίδωμα 15 και την extra Schengen περιοχή, στα σημεία των διαβατηριακών και λοιπών ελέγχων.

Υποστήριξη από πλευράς ΟΛΘ

Μάλιστα ο ΟΛΘ αναδιαμορφώνει εγκαταστάσεις του προκειμένου να εξυπηρετούνται επιβάτες και μεταφορείς αλλά και να ικανοποιούνται οι αυστηροί έλεγχοι που προβλέπονται για τις χώρες εκτός ζώνης Σένγκεν.

Οι επιβάτες του πλοίου, σε πρώτη φάση , με λεωφορεία του ΟΛΘ θα μεταφέρονται στον κεντρικό επιβατικό σταθμό, όπου θα γίνεται διαβατηριακός και τελωνειακός έλεγχος. Ό έλεγχος των φορτηγών θα γίνεται  στο χώρο που έχει διαμορφωθεί μπροστά από το ντοκ 15.

Στο μεταξύ ο ΟΛΘ έχει αρχίσει εργασίες για την διαμόρφωση των αποθηκών 18 και 21, που βρίσκονται ακριβώς πίσω από το  συγκεκριμένο κρηπίδωμα και οι οποίες  χρησιμοποιούνται για τους ελέγχους των επιβατών της συγκεκριμένης γραμμής.

Στο πλαίσιο της όλης προετοιμασίας, έχει ήδη γίνει μία προσομοίωση των ροών επιβατών και φορτίων στον ΟΛΘ , ενώ μία δεύτερη προσομοίωση θα γίνει και αυτή την εβδομάδα.

Μία νέα τουριστική πρόταση δημιουργείται

Για αποδώσει η επένδυση της Levante Ferries και να καταστεί βιώσιμη η νέα γραμμή, θα πρέπει να προσελκύσει φορτία αλλά και επιβατική κίνηση, μεταξύ δύο περιοχών, της Θεσσαλονίκης και της Σμύρνης, με μηδενικές ως και σήμερα τουριστικές ροές. Συνεπώς η γραμμή πρέπει να προβληθεί  και προφανώς να περιληφθεί, στα πακέτα τουριστικών πρακτορείων, ενώ η εταιρεία υπόσχεται ένα πολύ ανταγωνιστικό εισιτήριο/κόμιστρο, η τιμή του οποίου δεν θα ξεπερνάει το κόστος μετάβασης από τη Θεσσαλονίκη σε ένα ελληνικό νησί.

Σε ό,τι αφορά τη μεταφορά φορτίων, η Levante θα απευθυνθεί στις εταιρείες που είτε μεταφέρουν εμπορεύματα προς τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, είτε διασχίζουν τη Βόρεια Ελλάδα με κατεύθυνση βαλκανικούς και Ευρωπαϊκούς προορισμούς. Ισχυρό χαρτί της εταιρείας είναι, ότι τα περίπου 40.000 φορτηγά που κάθε χρόνο περνάνε τα ελληνο-τουρκικά σύνορα, θα μπορούν να αποφύγουν τις πολύωρες αναμονές στο συνοριακό σταθμό των Υψάλων,  αλλά και να μειώσουν το κόστος που συνεπάγεται η οδική διέλευση, σε αυτά τα  900 χλμ. από τη Σμύρνη μέχρι τη Θεσσαλονίκη.

Να σημειωθεί ότι η νεαρή ακτοπλοϊκή εταιρεία, πρόσφατα απέκτησε ακόμη ένα πλοίο, το 6ο του στόλου της, το Contessa di Levante. Το νέο απόκτημα της Levante Ferries θα είναι επίσης πλοίο ROPAX και αφού μετασκευαστεί θα ενισχύσει τις γραμμές της εταιρείας στο Ιόνιο.

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

42,130ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
669ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα