Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Τί προβλέπει η νέα ΚΥΑ για τις Θαλάσσιες Μεταφορές (LOCKDOWN ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020)

Άρθρο 1
Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας ανά πεδίο δραστηριότητας

1. Προς τον σκοπό αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 θεσπίζονται τα ακόλουθα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας ανά πεδίο δραστηριότητας:

19. Μεταφορές – Οι αριθμητικοί/ποσοτικοί περιορισμοί στις μετακινήσεις αφορούν τον τόπο/σημείο αναχώρησης ή εσωτερικής μετακίνησης.- Για τις αεροπορικές μεταφορές, ισχύουν οι κανόνες του Παραρτήματος IV το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας. ●  Πληρότητα σε πλοία 50% ή 55% εφόσον διαθέτουν καμπίνες (συμμόρφωση προς τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων κορωνοϊού COVID-19 στα επιβατηγό και επιβατηγό – οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, τα οποία βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (https://www.ynanp.gr/el/).

●  Σε περίπτωση που επιβάτης δεν φέρει μάσκα, δεν του επιτρέπεται η είσοδος στο μέσο μεταφοράς.

 

Άρθρο 5
Θαλάσσιες συνδέσεις εντός της Χώρας

1. Απαγορεύεται η κυκλοφορία κάθε τύπου πλοίου και σκάφους και της λειτουργίας πορθμείων για τη μεταφορά επιβατών δια θαλάσσης, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών πλοίων αναψυχής και επαγγελματικών τουριστικών πλοίων, λαντζών και θαλασσίων ταξί από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά και αντιστρό-φως, καθώς και μεταξύ των νησιών της χώρας. Από την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου εξαιρείται η κυκλοφορία πλοίων και σκαφών προς τον σκοπό μεταφοράς επιβατών δια θαλάσσης για τους λόγους των περ. α), γ), στ), ζ), ι), ια) και ιδ) της παρ. 2 του άρθρου 3. Ειδικώς η μετακίνηση από τα μικρά νησιά προς τα μεγαλύτερα νησιά, καθώς και των κατοίκων του Δήμου Τροιζηνίας-Μεθάνων προς τη νήσο Πόρο, επιτρέπεται και για τους λόγους των περ. δ) και ε) της παρ. 2 του άρθρου 3. Η παρούσα τίθεται σε ισχύ την Κυριακή, 8 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 6:00. Από την εφαρμογή της παρούσας εξαιρείται η μετακίνηση από και προς την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

2. Απαγορεύεται εντός της ελληνικής Επικράτειας ο απόπλους και ο κατάπλους κάθε τύπου ερασιτεχνικού σκάφους, των ιδιωτικών πλοίων αναψυχής και των επαγγελματικών τουριστικών πλοίων, ανεξαρτήτως σημαίας. Τα εν λόγω πλοία και σκάφη δύνανται να μετακινούνται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) Έκτακτης ανάγκης και ανωτέρας βίας που αφορούν σε μηχανική βλάβη, ζημία, κυβερνησία και λοιπές συναφείς, απολύτως αναγκαίες, περιπτώσεις που συναρτώνται με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος,

β) μεθορμίσεων και δοκιμαστικών πλόων, σύμφωνα με τις εκάστοτε κείμενες διατάξεις και τις διαταγές των οικείων Λιμενικών Αρχών,

γ) εφοδιασμού των πλοίων και σκαφών με καύσιμα, νερό και εφόδια,

δ) καταπόπλων σε/από ναυπηγεία προς επισκευή και εκτέλεση λοιπών συναφών εργασιών. Μετά την περά-τωση των ανωτέρω εργασιών, επιτρέπεται απόπλους για μεμονωμένο πλου κενό επιβατών, είτε στον λιμένα ελλιμενισμού του πλοίου, είτε σε έτερο λιμένα επιθυμίας του Πλοιάρχου αυτού,

ε) εξυπηρέτησης αποκλειστικά σκοπών που σχετίζονται με την ασφάλεια κρίσιμων ενεργειακών υποδομών της χώρας. Η παρούσα περίπτωση αφορά αποκλειστικά στα επαγγελματικά πλοία αναψυχής του ν. 4256/2014 (Α’ 92).

3. Απαγορεύεται ο κατάπλους στην ελληνική Επικράτεια κρουαζιερόπλοιων, ανεξαρτήτως σημαίας για τη διενέργεια κρουαζιέρας. Κρουαζιερόπλοια, τα οποία ήδη κατά τον χρόνο έναρξης ισχύος της παρούσας, βρίσκονται ήδη εν πλω εντός της ελληνικής Επικράτειας για διενέργεια κρουαζιέρας δύνανται να τη συνεχίσουν χωρίς αποβίβαση των επιβατών στους λιμένες προσέγγισης της Χώρας, πλην του προγραμματισμένου τελικού λιμένα της κρουαζιέρας, εφόσον αυτός είναι ελληνικός. Μετά τον κατάπλου των πλοίων κατά το προηγούμενο εδάφιο, απαγορεύεται η μετακίνησή τους εντός της ελληνικής Επικράτειας.

 

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,576ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
658ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα