Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Τοπικές βροχές, καταιγίδες και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας περιμένουμε την Πέμπτη 11/3

Επιδείνωση θα παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού κατά την διάρκεια της Πέμπτης στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής και της νησιωτικής χώρας με τοπικές βροχές, καταιγίδες και πρόσκαιρες τοπικές χιονοπτώσεις, εξαιτίας μίας ατμοσφαιρικής διαταραχής η οποία ωστόσο θα κινηθεί αρκετά γρήγορα πάνω από την περιοχή μας, οπότε και τα φαινόμενα θα είναι σύντομα. Παράλληλα οι άνεμοι θα παρουσιάσουν αρκετά σημαντική ενίσχυση και στο Ιόνιο και στο Αιγαίο, με σταδιακή εξασθένιση από το βράδυ ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με εξαίρεση τα δυτικά.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Πέμπτη 11/03/2021

Μέσα στις νυχτερινές και πρωινές ώρες της Πέμπτης, ο καιρός αναμένεται να είναι επιδεινωμένος σε μεγάλο μέρος της χώρας μας. Έτσι βροχές θα σημειωθούν σε αρκετές περιοχές της βόρειας Ελλάδας με τα περισσότερα φαινόμενα να εστιάζονται στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη όπου θα έχουν και αρκετά αξιόλογο χαρακτήρα καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας. Μάλιστα εξαιτίας της έλευσης των αρκετά ψυχρότερων αερίων μαζών, αναμένεται η θερμοκρασία να σημειώσει αισθητή πτώση και οι βροχές θα μετατραπούν σε χιονοπτώσεις πιθανώς πυκνές, ακόμη και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετροστα βορειότερα όμως τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, μέχρι και τα 300 μέτρα. Και στην δυτική Μακεδονία η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση μέσα στην νύχτα οπότε δεν αποκλείεται να σημειωθούν πρόσκαιρες χιονοπτώσεις και σε πιο χαμηλά υψόμετρα (πιθανή είναι η πρόσκαιρη χιονόπτωση στην πόλη της Φλώρινας και στην Πτολεμαΐδα).

Παράλληλα πολύ αξιόλογες βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και συγκεκριμένα στο θρακικό, την Λέσβο και μέχρι το πρωί την Χίο. Τα φαινόμενα δεν αποκλείεται μάλιστα να αποκτήσουν πρόσκαιρα και κατά τόπους πιο έντονο χαρακτήρα.

Την ίδια ώρα βροχές θα σημειωθούν στις περισσότερες περιοχές της Θεσσαλίας, τις Σποράδες και μέχρι νωρίς το πρωί την βόρεια – βορειοανατολική Στερεά Ελλάδα, ενώ στην Θεσσαλία αναμένονται και χιονοπτώσεις στα ορεινά και τα ημιορεινά, μέχρι τα 600 με 700 μέτρα υψόμετρο (τα υψόμετρα αυτά ισχύουν κυρίως για τα βορειοδυτικότερα τμήματα του γεωγραφικού διαμερίσματος)Πρόσκαιρες μπόρες ή και τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν επίσης στην δυτική Πελ/νησο, ενώ στο κεντρικό Ιόνιο, την Ήπειρο και την δυτική Στερεά Ελλάδα τα φαινόμενα θα έχουν πολύ πιο τοπικό χαρακτήρα.

Αρκετά καλύτερος θα είναι ο καιρός στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, με αρκετές όμως νεφώσεις οι οποίες προοδευτικά θα πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο.

Όπως είπαμε όμως και προηγουμένως, η ατμοσφαιρική αυτή διαταραχή θα κινηθεί αρκετά γρήγορα και καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, ο καιρός στην βόρεια αλλά και την δυτική Ελλάδα θα έχει την τάση να βελτιώνεται ολοένα και περισσότερο. Τα όποια φαινόμενα επιμείνουν σε κάποιες περιοχές, πολύ γρήγορα μέσα στο μεσημέρι θα σταματήσουν και ο καιρός θα παρουσιάσει ουσιαστική βελτίωση.

Αντίθετα οι περιοχές όπως οι Σποράδες, η ανατολική – βορειοανατολική Στερεά Ελλάδα, η ανατολική Πελ/νησος, οι Κυκλάδες, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα έχουν πιο άσχημο καιρός με πυκνή συννεφιά η οποία θα δίνει τοπικές βροχές ασθενούς έως και μέτριας έντασης, πιο αξιόλογες σε ανατολική Πελ/νησο, Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα. Μάλιστα στην ανατολική Στερεά Ελλάδα και την βορειοανατολική Πελ/νησο αναμένονται και κάποιες χιονοπτώσεις σε υψόμετρα άνω των 800 με 900 μέτρων ενώ στην περιοχή των Δωδεκανήσων υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο εκδήλωσης καταιγίδας.

Και σε αυτές τις περιοχές όμως τα φαινόμενα θα είναι αρκετά σύντομα και έτσι κατά την διάρκεια των βραδινών ωρών ο καιρός θα είναι πλέον βελτιωμένος σχεδόν σε ολόκληρη την χώρα. Μοναδική εξαίρεση ίσως αποτελέσει η βόρεια Κρήτη όπου εδώ δεν αποκλείεται κάποια φαινόμενα να διατηρηθούν έως το τέλος της ημέρας, ωστόσο σταδιακά και εδώ θα σταματήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από ΒΔ διευθύνσεις με την ένταση πρόσκαιρα να φτάνει τα 6 με 7 Μποφόρ, ωστόσο το βράδυ θα παρουσιάσουν σημαντική εξασθένιση. Και στο Αιγαίο αναμένονται αρκετά έως πολύ ισχυροί άνεμοι Β διευθύνσεων με την ένταση να φτάνει τα 6 με 7 Μποφόρ και ίσως στην περιοχή των Δωδεκανήσων τις βραδινές ώρες ακόμη και τα 8 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση, θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από -2 έως 9 βαθμούς, στα δυτικά από 3 έως 15 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 4 έως 14 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 12 έως 14 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 6 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Το βράδυ θα κάνει αρκετό κρύο στις περισσότερες περιοχές.  

Στην Αττική περιμένουμε ήδη από την νύχτα αρκετή συννεφιά η οποία προς το πρωί θα ξεκινήσει να δίνει βροχές κυρίως στα δυτικά και βόρεια του νομού. Μέχρι το μεσημέρι βροχές θα επηρεάζουν και τις κεντρικότερες περιοχές και θα έχουν μέτρια γενικά ένταση. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε Πάρνηθα και Κιθαιρώνα από τα 800 μέτρα και στην Πεντέλη από τα 900 μέτρα.  Από το απόγευμα και μετά αναμένεται σταδιακή εξασθένιση των φαινομένων και το βράδυ βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β κυρίως διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 Μποφόρ και τοπικά στα ανατολικά έως 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε μέσα στην νύχτα αρκετή συννεφιά με ασθενείς τοπικές βροχές και λίγες ασθενείς χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά. Γρήγορα τα όποια φαινόμενα θα σταματήσουν, η συννεφιά ωστόσο θα επιμείνει μέχρι και το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από Β διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 Μποφόρ, ωστόσο προοδευτικά θα παρουσιάσουν εξασθένιση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 9 βαθμούς Κελσίου.

Στην Λάρισα περιμένουμε μέσα στην νύχτα και τις πρωινές ώρες επιδεινωμένο καιρό με αρκετές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και τα ημιορεινά, πάνω περίπου από τα 700 μέτρα. Σταδιακά, καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενούν ολοένα και περισσότερο και ο καιρός θα έχει την τάση να βελτιώνεται. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΑ κυρίως διευθύνσεις με ένταση 4 με 5 Μποφόρ και στα ανατολικά έως 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,701ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
661ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα