Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Τράπεζα Πειραιώς, Fortress και Γκριμάλντι ανασχεδιάζουν τον χάρτη της ακτοπλοΐας

Επιστροφή στον πίνακα των σχεδιασμών για την αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού χάρτη της ακτοπλοΐας επιτάσσουν οι νέες συνθήκες στην αγορά και οι προτεραιότητες των πιστωτριών τραπεζών. Εκτός εάν τελικά προχωρήσει η πώληση της Hellenic Seaways στον όμιλο Γκριμάλντι, οπότε διαμορφώνονται δύο κυρίαρχοι ανταγωνιστικοί πόλοι στο Αιγαίο και στην Αδριατική γύρω από τις Μινωικές και την Attica Group. Ομως, με την πώληση του 40,5% που κατέχει η Τράπεζα Πειραιώς στην Hellenic Seaways να «καρκινοβατεί» εξαιτίας κυρίως του ύψους των προσφορών που κατατέθηκαν στον σχετικό διαγωνισμό, πληθαίνουν οι εισηγήσεις για συνολικό ανασχεδιασμό της αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου της τράπεζας στην ακτοπλοΐα.

Πηγές κοντά στη διαγωνιστική διαδικασία για την HSW δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο διαγωνισμός να κηρυχτεί άγονος, αλλά επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη πρωτοβουλίες για να διερευνηθεί κατά πόσον μπορούν να γίνουν υψηλότερες προσφορές στο πλαίσιο του τρέχοντος διαγωνισμού. Ειδικότερα φαίνεται να πραγματοποιούνται κάποιες ανεπίσημες συζητήσεις ώστε ο όμιλος Γκριμάλντι και να βελτιώσει σημαντικά την προσφορά του, σε επίπεδα της τάξεως των 50 και πλέον εκατ. ευρώ, και παράλληλα να παραιτηθεί από αιρεσιμότητες με τις οποίες φέρεται να έχει συνδέσει την αρχική του πρόταση, τις οποίες η τράπεζα δεν μπορεί να κάνει αποδεκτές.

Εάν τελικά ο διαγωνισμός προκύψει άγονος, τότε όλα θα εξεταστούν και πάλι από την αρχή. Τρεις είναι επί του παρόντος οι βασικοί «παίκτες» σε αυτό το μέτωπο: η Πειραιώς, ο όμιλος Γκριμάλντι και το αμερικανικό private equity Fortress Group. Και η απόσταση που τους χωρίζει από το κλείσιμο συμφωνιών είναι όπως είναι φυσικό ζήτημα τιμής. Οι δυνητικοί επενδυτές θέλουν να αποκτήσουν πρόσθετες συμμετοχές φθηνά και όχι με υπερτιμήματα. Πόσο μάλλον που οι τρέχουσες τιμές των καυσίμων έκλεισαν το πρώτο τρίμηνο του έτους 75% υψηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι απειλώντας όχι μόνον την καθαρή αλλά και τη λειτουργική κερδοφορία των ακτοπλοϊκών.

Η Πειραιώς εκτός από το 40,5% της HSW έχει έμμεσα σημαντική επιρροή και στην Attica Group, η οποία αποτελεί θυγατρική της MIG (89,38%) στην οποία η τράπεζα κατέχει ποσοστό 31,2% του μετοχικού της κεφαλαίου. Επιπλέον είναι εκ των βασικών μετόχων της ΑΝΕΚ, στην οποία κατέχει άμεσα το 24,17% των μετόχων ενώ αποτελεί και κυρίαρχο πιστωτή της. Ετι περαιτέρω, κατέχει σημαντικό δανειακό χαρτοφυλάκιο με πιστώσεις προς άλλες μεγάλες αλλά και μικρότερες ακτοπλοϊκές. Τόσο στη MIG όσο και στην Attica Group «συνυπάρχει» με το Fortress Group, που αν και λειτουργεί ως πιστωτής έχει δείξει το ενδιαφέρον του να μετατρέψει τα ομολογιακά δάνεια που έχει χορηγήσει σε μετοχές. Επιπλέον, εμφανίζεται ικανοποιημένο με την απόδοση των μέχρι σήμερα επενδύσεών του και να εξετάζει και πιθανή αύξηση θέσεων στον κλάδο και όχι μόνον. Η Fortress είναι ο ένας εκ των δύο μεγάλων ξένων επενδυτών που έχουν επιδείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για την ελληνική ακτοπλοΐα. Ο άλλος είναι ο ιταλικός όμιλος Γκριμάλντι, που κατέχει το 95% των Μινωικών Γραμμών και δι’ αυτών και το 48,53% της Hellenic Seaways. O Γκριμάλντι έχει καταθέσει πρόταση για την εξαγορά του 40,5% της Πειραιώς στην Hellenic Seaways και δηλώνει παράλληλα πως θα προχωρήσει σε νέες ναυπηγήσεις για τις Μινωικές. Ο ιταλικός όμιλος επένδυσε προ ετών 320 εκατ. ευρώ για την αγορά των μετοχών των Μινωικών Γραμμών και για την οικονομική ενίσχυσή τους άλλα 80 εκατομμύρια σε δύο πρόσφατες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Αλλα 30 εκατ. τού στοίχισε το επιπλέον 16% της Hellenic που απέκτησε το τελευταίο έτος στην προσπάθειά του να αποκτήσει τον έλεγχο της ακτοπλοϊκής. Και εμφανίζεται τώρα διατεθειμένος να πληρώσει και για το 40,53% της Πειραιώς, αλλά προφανώς λιγότερα απ’ όσο αποτιμά τη συμμετοχή της αυτή η τράπεζα. «Διαφορετικά η συναλλαγή θα είχε ήδη κλείσει», ισχυρίζονται τραπεζικοί κύκλοι.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις στο ιδιοκτησιακό των ακτοπλοϊκών το επόμενο έτος εμφανίζονται αναπόφευκτες. Επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με ανεξάρτητους παρατηρητές του κλάδου, εμφανίζεται αυτό που θέλει την ήδη υπάρχουσα συνεργασία ΑΝΕΚ και Attica σε Κρήτη και Αδριατική να ενισχύεται με τη στήριξη της Fortress, ειδικά μετά και τη ρύθμιση των δανειακών υποχρεώσεων της ΑΝΕΚ, και να αντιπαρατίθεται σε ένα σχήμα που μπορεί να συνθέσουν οι Μινωικές με την HSW.

ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
kathimerini.gr

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,774ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
663ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα