Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Τρίτη συνάντηση για την ανανέωση των ΣΣΕ μεταξύ ΣΕΕΝ – ΠΝΟ. Επιβάλλεται η αγωνιστική και απεργιακή διεκδίκηση για υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις

Πραγματοποιήθηκε στις 25/7/2018 η τρίτη συνεχόμενη συνάντηση για την διαπραγμάτευση της ΣΣΕ για την σύμβαση στα Ακτοπλοϊκά πλοία και των αντίστοιχων Ε/Γ-Ο/Γ διεθνών γραμμών.

Η διαπραγμάτευση και σε αυτή την συνάντηση ήταν άκαρπη και κατέληξε σε αδιέξοδο εξ αιτίας της αδιάλλακτης στάσης των εκπροσώπων του ΣΕΕΝ οι οποίοι επέμειναν στην υπογραφή ΣΣΕ με μηδενικές αυξήσεις.

Την προκλητική στάση των εκπροσώπων των Ακτοπλόων εφοπλιστών κατήγγειλε με δριμύτητα ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ υπογραμμίζοντας ότι επιλέγουν την αδιαλλαξία και την κωλυσιεργία με σκοπό να κερδίσουν χρόνο προκειμένου να περάσει η κρίσιμη καλοκαιρινή περίοδος.

Ταυτόχρονα σημείωσε ότι για την ΠΕΝΕΝ η σημερινή συνάντηση θα πρέπει να θεωρηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις για την ΣΣΕ οδηγούνται με αποκλειστική ευθύνη του ΣΕΕΝ σε ναυάγιο και για τον σκοπό αυτόν ακόμη και μετά το τέλος της συνάντησης να αποφασίσει η Διοίκηση της ΠΝΟ την κάθοδο των Ναυτεργατών σε απεργιακές κινητοποιήσεις παλεύοντας για το σύνολο των οικονομικών – θεσμικών και κλαδικών αιτημάτων των Ναυτεργατών.

Την εφοπλιστική προκλητικότητα αντικειμενικά με την τακτική  της την στηρίζει και την ενθαρρύνει τόσο η πλειοψηφία των δυνάμεων του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΠΝΟ η οποία για μια 7ετία έβαλε την υπογραφή σε μηδενικές αυξήσεις ενώ σήμερα επιλέγει τον ατέρμονο διάλογο που οδηγεί σε πλήρη αδιέξοδο, αρνείται επίμονα να προχωρήσει στην οργάνωση, στην κινητοποίηση και στον συντονισμένο αγώνα των Ναυτεργατών σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Στην ίδια γραμμή πλεύσης κινούνται και οι δυνάμεις του κομματικού συνδικαλισμού οι οποίες κατά την χθεσινή διαπραγματευτική συνάντηση έβγαλαν τον σκασμό στην μόνη ρεαλιστική θέση και πρόταση της ΠΕΝΕΝ για την άμεση κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης. Μάλιστα κάποιοι εξ αυτών αναπαρήγαγαν τις απόψεις εργοδοτικών συνδικαλιστών περί αύξησης 2% και ότι το κόστος μιάς τέτοιας αύξησης θα είναι μόνο 40-50 ευρώ τον μήνα.

Οι δυνάμεις αυτές δεν κάνουν το παραμικρό για να σχεδιαστεί και να οργανωθεί (όπως επίμονα ζητάει η ΠΕΝΕΝ) η αντίσταση και η πάλη των Ναυτεργατών για να καμφθεί η εφοπλιστική προκλητικότητα και αδιαλλαξία…..

Αποδεικνύονται για πολλοστή φορά ανήμποροι, ανίκανοι. Έχουν μηδενική απήχηση και σε αυτούς ακόμη που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν. Η περιθωριοποίηση στην οποία έχουν περιέλθει τους οδηγεί να στοχοποιούν και να συκοφαντούν την ΠΕΝΕΝ η οποία κατά γενική ομολογία είναι το μόνο Ναυτεργατικό Σωματείο που αναπτύσσει μια πολύμορφη δράση και αγώνα για τα δικαιώματα των Ναυτεργατών.

Δυστυχώς για αυτούς τους έχουν αντιληφθεί οι Ναυτεργάτες στο σύνολό τους γι’ αυτό και επιδεικτικά τους έχουν γυρίσει τις πλάτες.

Στην χθεσινή συνάντηση οι εκπρόσωποι του ΣΕΕΝ ζήτησαν χρόνο να διαβουλευτούν με τις ναυτιλιακές εταιρίες και θα απαντήσουν στις 26/7/2018.

Έπειτα από αυτές τις εξελίξεις συνεδρίασε σήμερα η Διοίκηση της ΠΝΟ αφού η οριστική απάντηση που δόθηκε από τον ΣΕΕΝ είναι αρνητική σε οποιαδήποτε αύξηση μισθών….

Στην συνεδρίαση αυτή η ΠΕΝΕΝ κατέθεσε πρόταση για 48ωρη απεργία με προοπτική κλιμάκωσης σε όλες τις κατηγορίες πλοίων για 1-2 Αυγούστου 2018.

Οι δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού με επικεφαλής τον Γ.Γ της ΠΝΟ βάζοντας για άλλη μια φορά τόσο τις ανάγκες όσο και τα δικαιώματα των Ναυτεργατών πολύ χαμηλότερα από τα συμφέροντα και την κερδοφορία των Ακτοπλόων εφοπλιστών, επέλεξαν να απόσχουν από οποιαδήποτε απεργιακή κινητοποίηση όλη την κρίσιμη καλοκαιρινή περίοδο εξαγγέλλοντας 24ωρη απεργία για τις 3 Σεπτέμβρη 2018…….

Οι Ναυτεργάτες με το αλάνθαστο κριτήριό τους θα βγάλουν και αυτή την φορά τα σωστά συμπεράσματα.

 

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,675ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
662ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα