Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Τροχοδρομεί το έργο για το νέο λιμάνι της Πάρου στο Καμινάκι

Ενα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση ενός μεγάλου έργου υποδομής στην Πάρο έγινε, με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης των μελετών της Α’ Φάσης του νέου εμπορικού λιμένα Πάρου, στη περιοχή Καμινάκι της Μάρπησσας.

Ο Δήμος Πάρου και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, τα τελευταία τρία χρόνια επιχειρούν να επισπεύσουν το έργο αυτό , είκοσι δύο χρόνια (1996) μετά την έναρξη της μελέτης του με φορέα το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ ώστε να μπει σε τροχιά υλοποίησης.

Ο τελικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 16.100.000 € και ο προϋπολογισμός της Α’ Φάσης σε 7.200.000 ευρώ. Η θέση Καμινάκι της κοινότητας Μάρπησσας θεωρήθηκε η καταλληλότερη σε σχέση με την προσβολή από κυματισμούς, την επίδραση στο φυσικό περιβάλλον, τη λειτουργικότητα, την απουσία συγκρουόμενων και αλληλοαναιρούμενων δραστηριοτήτων και την αποδοχή από τους κατοίκους.

Με τα νέο λιμένα επιτυγχάνεται η σύντμηση του χρόνου ταξιδιού μεταξύ Πάρου και Νάξου σε 20 λεπτά κάτι που μπορεί να δώσει αναπτυξιακή ώθηση σε όλη την Παροναξία. Η απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, εντάσσει στο ΠΔΕ 2018 και στην ΣΑΜ 090, το έργο «Προγραμματικό Σχέδιο (Προκαταρτική Eκθεση) Νέου Λιμένος Πάρου Οριστ. Μελέτη Έργων Α’ φάσης και Συναφείς Μελέτες», προϋπολογισμού 1.250.000 ευρώ.

Η σκοπιμότητα του έργου έγκειται στη δυνατότητα εξυπηρέτησης της σημερινής και μελλοντικής εμπορικής κίνησης, που μέχρι σήμερα γίνεται από το λιμένα της Παροικιάς και ο οποίος λειτουργεί κυρίως ως επιβατικός, μαζί με άλλες χρήσεις. Ως φορέας υλοποίησης προτάθηκε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών/ ΓΓΥ και ειδικότερα ως προϊσταμένη αρχή η Δ/νση Λιμενικών Υποδομών (Δ20) και ως διευθύνουσα υπηρεσία το τμήμα Μελετών & Προγραμματισμού (Δ20/α) αυτής.

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,410ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
647ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα