Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων

Εχθρός στη μάχη κατά της πανδημίας είναι ο εφησυχασμός και τα φαινόμενα χαλάρωσης, διαμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ανέφερε ότι στην τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τον κορωνοϊό, αποφασίστηκε από σήμερα έως τις 18 Αυγούστου να είναι υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η συμμόρφωση στο μέτρο αυτό είναι κρίσιμη, προκειμένου να μην ληφθούν δραστικότερα μέτρα περιορισμού της πληρότητας των πλοίων.

Παράλληλα, παρατείνεται μέχρι και τις 15 Αυγούστου η απόφαση σύμφωνα με την οποία οι εργάτες γης που εξέρχονται από τη χώρα δεν έχουν δικαίωμα εισόδου μέχρι νεοτέρας.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, τα οποία περιλαμβάνουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους. Όπως είπε, μαζί με τα μέτρα, λαμβάνονται και αντίμετρα. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι το μέτρο της απαγόρευσης ορθίων στα μπαρ συνδυάστηκε με την επέκταση της στήριξης εργαζομένων σε αναστολή.

Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα έχει καλύτερη επιδημιολογική εικόνα από άλλες χώρες, καταφέρνοντας να ελέγξει τα «εισαγόμενα» κρούσματα από τουρίστες με τα μέτρα που διαδοχικά πήρε στις πύλες εισόδου. Πάντως, τόνισε ότι ο εφησυχασμός οδήγησε σε αύξηση κρουσμάτων κυρίως στα αστικά κέντρα, κάτι που όμως –όπως συμπλήρωσε- δεν έχει οδηγήσει σε σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι κύρια πηγή ανησυχίας είναι οι χερσαίες πύλες εισόδου από τις οποίες εισέρχονται Έλληνες και έχοντες άδεια διαμονής, καθώς και ο συγχρωτισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε κοινωνικές εκδηλώσεις και στη διασκέδαση. Επανέλαβε εξάλλου ότι από σήμερα ξεκινά σε σταθερή βάση, τρεις φορές την εβδομάδα, η τηλεδιάσκεψη για τον COVID-19 με τους επικεφαλής υγείας και πολιτικής προστασίας, υπό τον Πρωθυπουργό.

Υπογράμμισε εξάλλου ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς. Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, από 31 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου 2020, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία και η Δημοτική Αστυνομία, διενέργησαν ελέγχους σε ολόκληρη τη χώρα. Ελέγχθηκαν συνολικά 6.610 σημεία ενδιαφέροντος, διαπιστώθηκαν  παραβάσεις σε 434 περιπτώσεις, επιβλήθηκαν 494 πρόστιμα, συνολικού ύψους 231.500 ευρώ και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 195 ημερών συνολικά.

Για τα ελληνοτουρκικά

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, είπε ότι «στα ανατολικά σύνορά μας, μετά τη ματαίωση της εξόδου του Ορούς Ρέις, επανέρχεται η βασική προϋπόθεση για σχέσεις καλής γειτονίας: η έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας των προκλητικών ενεργειών της».

«Αν αυτό γίνει, με συνέπεια και συνέχεια, τότε θα μπορούσαμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι για την ειλικρινή στάση της Τουρκίας, ότι πράγματι επιθυμεί, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, να συζητηθεί, η μια -και μόνη- εκκρεμότητα, που αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» πρόσθεσε.

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,787ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
663ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα