Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Αλλαγή σελίδας για το Νεώριο Σύρου

Τη νέα εποχή για τα ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου σηματοδοτεί η αποδοχή από το Πρωτοδικείο Σύρου του σχεδίου εξυγίανσης που κατέθεσε η Onex του επιχειρηματία Πάνου Ξενοκώστα.

Το επενδυτικό σχέδιο που εγκρίθηκε, προβλέπει την καταβολή 14,3 εκατ. ευρώμέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στη νέα εταιρεία που θα επονομαστεί «Onex Ναυπηγεία Σύρου» και επενδύσεις ύψους 29,8 εκατ. ευρώ σε βάθος 25ετίας.

Στο σχέδιο εξυγίανσης προβλέπεται η διαγραφή 100% των τόκων, προστίμων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων προς τον ΕΦΚΑ και το ελληνικό δημόσιο και αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού σε 280 δόσεις. Επίσης προβλέπει διαγραφή μέρους των οφειλών προς τις τράπεζες (σ.σ. Αlpha Βank και Πειραιώς) και εξόφληση του κεφαλαίου σε 30 εξαμηνιαίες δόσεις.

Η νέα εταιρεία αναλαμβάνει να καταβάλει στους πρώην εργαζόμενους στην υπό εξυγίανση εταιρεία εφάπαξ, εντός 60 εργάσιμων ημερών, τα οφειλόμενα ποσά που αναλογούν σε κάθε εργαζόμενο.

Επίσης, το σύνολο των υποχρεώσεών της προς ουσιώδεις προμηθευτές θα μεταβιβαστούν στη νέα εταιρεία και θα εξοφληθούν ολοσχερώς και χωρίς απομειώσεις, εντός 60 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής, ενώ οι υποχρεώσεις προς τους μη ουσιώδεις προμηθευτές διαγράφονται σε ποσοστό 85,67% επί του συνόλου των απαιτήσεων των ανέγγυων προμηθευτών και εξοφλούνται κατά το εναπομένον υπόλοιπό τους από αυτήν σε 24 μηνιαίες δόσεις.

Πέραν της ρύθμισης των οφειλών, το σχέδιο του επενδυτή προβλέπει την αξιοποίηση της υφιστάμενης δυναμικότητας των εγκαταστάσεων των ναυπηγείων, την επέκταση των δραστηριοτήτων με την παροχή πρόσθετων παρεχόμενων υπηρεσιών όπως υπηρεσίες Mega Yachting, επισκευή και κατασκευή πλατφορμών εξόρυξης πετρελαίου και αερίου, μετατροπή πλοίων σε πλοία πράσινης τεχνολογίας, υπογραφή νέων συμβάσεων επισκευής και κατασκευής εμπορικών πλοίων, κατασκευή και επισκευή των ναυτικών πλατφορμών του ΝΑΤΟ.

Σε ό,τι αφορά την πορεία του κύκλου εργασιών, από 15,1 εκατ. ευρώ το πρώτο έτος εξυγίανσης εκτιμάται ότι θα φθάσει στα 39,9 εκατ. ευρώ το όγδοο και στα 51,6 εκατ. ευρώ το 25ο έτος.

Αναφορικά με τα καθαρά αποτελέσματα, από ζημίες στο περίπου 1 εκατ. ευρώ το πρώτο έτος εκτιμάται ότι θα περάσουν σε θετικό πρόσημο το δεύτερο έτος(περίπου 525.000 ευρώ), για να ανέλθουν στα 3,1 εκατ. ευρώ το 25ο έτος.

Το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει ότι η νέα εταιρεία θα επιτύχει θετικά EBITDA της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ το πρώτο έτος, τα οποία θα αυξηθούν σε περίπου 6 εκατ. ευρώ το 25ο έτος.

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,506ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
653ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα