Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Αύξηση 19% στη διακίνηση container από ΣΕΠ το 8μηνο

Συνεχίστηκε και τον Αύγουστο η ανοδική πορεία της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Cosco Shipping Ports, μητρική του ΣΕΠ Α.Ε. (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά), τον μήνα Αύγουστο διακινήθηκαν συνολικά 372.000 εμπορευματοκιβώτια, αριθμός αυξημένος κατά 8,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Παράλληλα, σε επίπεδο οκταμήνου, δηλαδή το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου, καταγράφεται αύξηση της τάξεως του 19% σε ετήσια βάση, καθώς έχουν ήδη διακινηθεί 2,86 εκατ. εμπορευματοκιβώτια.

Υπενθυμίζεται ότι ο αμέσως προηγούμενος μήνας Ιούλιος σηματοδότησε ένα νέο ιστορικό υψηλό, καθώς διακινήθηκαν συνολικά 415.000 εμπορευματοκιβώτια, μέγεθος αυξημένο κατά 34,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017. Μάλιστα, ξεπεράστηκε κατά πολύ το προηγούμενο που είχε σημειωθεί τον Ιούνιο με 374,3 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια. Παράλληλα, ο Ιούλιος ήταν και ο πρώτος μήνας κατά τον οποίο η σχετική δραστηριότητα ξεπέρασε για πρώτη φορά το «φράγμα» των 400.000 εμπορευματοκιβωτίων.

Ως εκ τούτου, θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιη η επίτευξη του στόχου για άνοδο της εν λόγω δραστηριότητας σε περίπου 4 εκατ. εμπορευματοκιβώτια για το σύνολο του 2018, αριθμός που θα αποτελέσει νέο ιστορικό υψηλό για το ελληνικό λιμάνι και θα επιβεβαιώσει τον κομβικό του ρόλο στη στρατηγική Belt and Road Initiative, που έχει εκπονήσει κι εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια και συνίσταται επί της ουσίας στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου «Δρόμου του Μεταξιού», μέσω ενός δικτύου λιμανιών, οδικών αξόνων και σιδηροδρομικών συνδέσεων που διατρέχουν την υφήλιο, από την ανατολή προς τη δύση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ελληνικό λιμάνι αποτελεί πλέον στρατηγικό εταίρο με τα μεγαλύτερα κινεζικά λιμάνια. Πριν από λίγες ημέρες υπεγράφη ένα ακόμα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΟΛΠ Α.Ε. και του λιμανιού του Guangzhou, που είναι ένα από τα 10 μεγαλύτερα λιμάνια παγκοσμίως. Μεταξύ άλλων, τα δύο λιμάνια θα συνεργαστούν στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και πληροφοριών και θα αναπτύξουν πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος και την εκπαίδευση του προσωπικού.

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,505ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
654ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα