Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Δελτίο Τύπου του Πανελληνίου Συνδέσμου Συνταξιούχων Ν.Α.Τ.

Μετά από προγραμματισμένο ραντεβού, στις 16/3/2018 5μελής αντιπροσωπεία του Π.Σ.Σ ΝΑΤ αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Βασίλη Προβατά , τον Αντιπρόεδρο Γεράσιμο Μελέτη, τον Γενικό Γραμματέα Λάζαρο Κωφφίδη, τον Αναπληρωτή Γεν. Γραμματέα Ορέστη Μακρή και τον Αναπληρωτή Ταμία Διονύση Βελισσαράτο συναντήθηκε στο κτήριο του ΝΑΤ με τον Πρόεδρο Ανδρέα Κομματά και τον Αντιπρόεδρο  Γιώργο Δαούση.

Σκοπός της συνάντησης ήταν κατ’ αρχή η επίσημη γνωριμία του νέου Προεδρείου του Συνδέσμου (εκτός του Ταμία Χαράλαμπου Αντύπα ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί) με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του ιστορικού μας Ταμείου και στην συνέχεια να καταθέσουμε ορισμένα ζητήματα για τα οποία αναμέναμε άμεσες απαντήσεις.

Τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου  ο οποίος αφού αρχικά μίλησε για τον ιστορικό και πολύχρονο ρόλο που έχει διαδραματίσει το ΝΑΤ και οι υπηρεσίες του, την σύνδεση των απόμαχων του κύματος και κυρίως των συνδικαλιστών που έχουν υπηρετήσει σε Δ.Σ  του ΝΑΤ και των Ταμείων Πρόνοιας, στην συνέχεια ανέπτυξε τα θέματα που μας αφορούσαν, κατά σειρά τα εξής:

  1. Εάν παρακρατείται το «κρυφό χαράτσι» των 0,20 ευρώ από τις κύριες συντάξεις των συνταξιούχων του ΝΑΤ και για το οποίο ο ΠΣΣ ΝΑΤ έχει τοποθετηθεί αρνητικά ως προς την επιβολή του, αφού δημιουργήθηκε με βάση το άρθρο 102 του ν. 4387/2016 του εκτρώματος Κατρούγκαλου, όσο και από την οικονομική διαχείρισή του αφού ενισχύουν με τεράστια ποσά τις Ομοσπονδίες οι οποίες στην συνέχεια θα πρέπει να ενισχύσουν οικονομικά και τα σωματεία «μέλη» τους τα οποία εφόσον καρπώνονται ποσά δυσανάλογα από τις δυνάμεις τους για ποιο λόγο οικονομικά να στηρίζονται από τα μέλη τους.
  2. Υπάρχει μια μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση εφαρμογής της σύνταξής συναδέλφων Συνταξιούχων οι οποίοι έχουν καταθέσει αιτήσεις το 2013-2014-2015 που αφορούν την αναβάθμισή τους π.χ από τις ειδικότητες Ναυκλήρων, Ναυτών, Κυβερνητών, Αντλιωρών, Θαλαμηπόλων, Μηχανοδηγών κ.λπ και οι οποίοι είναι κάτοχοι πτυχίων και αδειών και πληρούν τις προϋποθέσεις να πάνε συνταξιοδοτικά σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και των αποφάσεων του ΝΑΤ στην ειδικότητα του Α΄ Μαγείρου καλύπτοντας οικονομικά τις ασφαλιστικές εισφορές των τελευταίων τεσσάρων ετών.
  3. Με βάση την εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας που αφορά τους συνταξιούχους του ΝΑΤ που κατέθεσαν αιτήσεις συντάξεων γήρατος από τις 13/5/2016 εφαρμογής του ν. 4387/16 του νόμου Κατρούγκαλου σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή την στιγμή η ολοκλήρωση των συντάξεών τους όπως επίσης και τι πρόκειται να γίνει με τις παλαιότερες συντάξεις πριν τον νόμο έκτρωμα 4387/16.
  4. Για τις αιτήσεις «βουνό» που έχουν κατατεθεί στο ΝΑΤ και στα κατά τόπους λιμεναρχεία, ποια θα είναι τελικά η κατάληξή τους και αν πράγματι υπάρχει αναδρομική διαφορά καταβολής από τον ΕΦΚΑ και την Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΝΑΤ τοποθετώντας τα προβλήματα ιεραρχικά κατ’ αρχήν ξεκαθάρισε πως το ιστορικό μας Ταμείο είναι εδώ, υπαρκτό και οι υπηρεσίες λειτουργούν, ξέχωρα αν υπάρχει ο ασφαλιστικός οργανισμός ΕΦΚΑ. Από το 2015 έχει Πρόεδρο και Δ.Σ και αυτό έχει μεγάλη σημασία αφού αποτελεί τον συνδετικό κρίκο με τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Για το χαράτσι των 0,20 λεπτών δεν καταβάλλεται από τους συνταξιούχους του ΝΑΤ γιατί δεν έχει βγει καμιά υπουργική απόφαση που να δικαιολογεί την παρακράτησή του.

Για την παρατεταμένη καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή της ρύθμισης των αιτήσεων συντάξεων γήρατος κατόχων πτυχίων και αδειών στην αναβάθμιση με τον συνταξιοδοτικό μισθό του Α΄ Μαγείρου ξεκαθάρισε πως προσωπικά ο ίδιος και οι υπεύθυνοι των υπηρεσιών του ΝΑΤ κάνουν μεγάλη προσπάθεια υλοποίησης των 637 αιτήσεων που θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει να καταβάλλονται οι μισθοί τους ολοκληρωμένοι όπως του Α΄ Μάγειρα.

Εκτίμησή του είναι πως το θέμα υπόκειται μεν σε νομοθετικό στήριγμα όμως οι υπηρεσίες που υλοποιούν παροχές συντάξεων δεν είχαν ασχοληθεί με τέτοιου είδους αναβαθμίσεις και πιστεύει πως τελικά σύντομα θα κλείσει θετικά η ολοκλήρωσή τους.

Για τις συντάξεις οι οποίες υπόκεινται στον εκτρωματικό νόμο Κατρούγκαλου 4387/16 και για τον οποίο αναμένουμε την γνωμοδότηση του Συμβουλίου  Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητά του τοποθετήθηκε και ήταν ξεκάθαρος. Σαν τεχνοκράτης υπηρεσιακός παράγοντας ο οποίος έχει διορισθεί από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υπεραμύνθηκε με μαθηματικούς – μισθολογικούς όρους τον 4387/16 κρίνοντας πως ο επαναϋπολογισμός των συντάξεων γήρατος από 13/5/2016 με τον νόμο Κατρούγκαλου όπως και οι παλαιότερες συντάξεις οι οποίες θα ρυθμιστούν από 1/1/2019 «αποκαθιστούν» μια αδικία που υπήρχε μεταξύ του συνταξιοδοτικού μισθού και τις ασφαλιστικές εισφορές είσπραξης του Ταμείου ανάλογα με την κατηγορία των πλοίων, όπως και ότι αναβαθμίζει, δημιουργώντας μια ισορροπία του «χαμηλόμισθου» με τις «υψηλές» συντάξεις αφού πέρα από την εθνική σύνταξη μέχρι και 384 ευρώ θα έχει ένα μεγάλο ποσοστό ανταποδοτικής η οποία θα ανεβάζει σε μεγάλο ποσοστό το ύψος της σύνταξής του μηδενίζοντας με αυτή την τοποθέτησή του όσους συναδέλφους κατάφεραν να ολοκληρώσουν τον κύκλο τους εργασιακά με πολύχρονες υπηρεσίες και οι οποίοι στήριξαν οικονομικά σε ολόκληρη την διαδρομή τους το Ταμείο μας.

Για το τελευταίο θέμα που αφορά το βουνό των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί προς ΕΤΕΑΕΠ και ΕΦΚΑ ήταν αντίθετος από την αρχή με τον τρόπο που λειτούργησε αυτή η διαδικασία εκτιμώντας πως εάν υπάρχει πραγματικά αναδρομική διαφορά του ποσού που είχε δοθεί στους συνταξιούχους στις 28/11/2017 από τις παρακρατήσεις του ΚΑΑΝ (ΕΟΠΥΥ) θα δοθεί σε κάθε δικαιούχο το ποσό που του αναλογεί αφού υπάρχει ένα ποσό 60.000.000 ευρώ οικονομικής διαχείρισης που αφορά τέτοιου είδους ζητήματα.

Για την επικουρική σύνταξη δεν υπάρχει καμιά εκκρεμότητα επιστροφής ποσού γιατί έχει ρυθμιστεί η διαδικασία με τον ν. 4387/16 του Κατρούγκαλου.

Κλείνοντας σημειώνουμε πως όλα τα μέλη της αντιπροσωπείας του ΠΣΣ ΝΑΤ τοποθετήθηκαν ή ανέπτυξαν ερωτήματα προς τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του ΝΑΤ γενικεύοντας την συζήτηση και σε άλλα ζητήματα και προβληματισμούς που αφορά το βιοτικό επίπεδο γενικά όλων των συνταξιούχων της χώρας μας.

 

Για την Διοίκηση

Ο Πρόεδρος                                 Ο Γεν. Γραμματέας

Βασίλης Προβατάς                      Λάζαρος Κωφφίδης

Ο Αντιπρόεδρος

Γεράσιμος Μελέτης

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,418ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
647ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα