Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Δεμένα τα πλοία στις 14/12 λόγω της απεργίας των ναυτεργατικών σωματείων

Ναυτεργάτες, συνταξιούχοι, σπουδαστές,

Να μην λείψει κανείς από την οργάνωση του απεργιακού αγώνα στις 14 Δεκέμβρη, η απόφαση και το πλαίσιο αιτημάτων των σωματείων ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ, των ταξικών δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, να γίνει υπόθεση όλων των ναυτεργατών.

Καλούμε τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, σε διαρκή ετοιμότητα και επαγρύπνηση να αποτρέψουμε το χτύπημα στην απεργία, που έχουν στο στόχαστρο τους κεφάλαιο, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΝΕΛ και αστικά πολιτικά κόμματα, να μην τολμήσουν να επαναφέρουν τροπολογία όπως επιχείρησαν σαν τους κλέφτες μες την νύχτα.

Να δώσουμε μαχητική – αγωνιστική απάντηση στα νέα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, θα τα φορτώσουν όπως και τα προηγούμενα στις πλάτες των εργαζομένων.

Η «δίκαιη ανάπτυξη» που επικαλείται η κυβέρνηση είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη, εμπαίζει με τα ψίχουλα του «κοινωνικού μερίσματος» από τα ματωμένα πλεονάσματα, που θα ενταθούν και με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018, που εναρμονίζεται στις  αντιλαϊκές συμφωνίες με Ε.Ε, ΔΝΤ.

Η ναυτιλία αποτελεί το πιο φωτεινό παράδειγμα στα περί «δίκαιης ανάπτυξης» και αποδεικνύεται ότι όσο αυξάνουν τα κέρδη τους οι εφοπλιστές, το κεφάλαιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η επιθετικότητά τους και καταγράφεται μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, συνθήκες γαλέρας για 150.000 ναυτεργάτες έλληνες και αλλοδαπούς. Οι εφοπλιστές παρότι απολαμβάνουν πάνω από 56 νομοθετικά προνόμια και φοροαπαλλαγές, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την λίστα των paradise papers.

Η ένταση της επιθετικότητας επιβεβαιώνεται και από το πολυνομοσχέδιο του ΥΝΑ που ψηφίστηκε στις 23 Νοέμβρη στη βουλή και περιλαμβάνει:

 • οι εφοπλιστές στην επιβατηγό ναυτιλία να μην υποχρεώνονται στη πλήρη εφαρμογή των ΣΣΕ,
 • σε πλοία αναψυχής με ολικό μήκος μέχρι και είκοσι τέσσερα (24) μέτρα επιτρέπεται να εκναυλώνονται χωρίς να υπηρετεί σε αυτά πλοίαρχος και πλήρωμα,
 • περιορισμό της ευθύνης των εφοπλιστών απέναντι σε ναυτικές απαιτήσεις για αποζημιώσεις σε απώλεια ζωής, σωματικές βλάβες,
 • διαγραφή από το μητρώο ναυτικών των μακροχρόνια άνεργων ναυτεργατών, χωρίς καμία προστασία τους,
 • ποινή φυλάκισης 1 έτος για συνταξιούχους που εργάζονται χωρίς άδεια της αρμόδιας αρχής, αντίστοιχη ποινή στον πλοίαρχο του πλοίου που τον ναυτολόγησε, τον εκπρόσωπο της εταιρείας και τον υπάλληλο του ΝΑΤ που συνέβαλαν σε αυτήν την ναυτολόγηση,
 • παραπέρα υποβάθμιση του Κλάδου Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων με ανάθεση του ελέγχου και της έκδοσης πιστοποιητικών αξιοπλοΐας των πλοίων σε νηογνώμονες και σε άλλες ιδιωτικές εταιρείες,
 • διαιωνίζεται η απαράδεκτη κατάσταση των ωρομίσθιων καθηγητών αντί να προσλαμβάνονται μόνιμοι με συγκροτημένα δικαιώματα,
 • προκλητικό επίδομα σίτισης των σπουδαστών των ΑΕΝ που αντιστοιχεί με 1,65 ευρώ ημερησίως και με προϋποθέσεις,
 • με όχημα τους δήμους προδιαγράφεται ο τεμαχισμός του δικτύου των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ, οι ταξικές δυνάμεις του ναυτεργατικού κινήματος που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ,  καλούμε τους ναυτεργάτες, να απομονώσουν τις δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ και  του οπορτουνισμού ΛΑΕ – ΑΝΤΑΡΣΥΑ που βρίσκουν έκφραση στη διοίκηση της ΠΕΝΕΝ. Αυτές οι δυνάμεις επιδιώκουν με όλα τα μέσα την συκοφάντηση και υπονόμευση της ταξικής πάλης, δημαγωγούν με την όξυνση των προβλημάτων, συγκαλύπτοντας την αιτία της κρίσης, που προκαλεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής από την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Ο νόθος, εκλεγμένος με εκφυλιστικές διαδικασίες Γενικός Γραμματέας της ΠΝΟ Γ.Χαλάς, προκλητικά επικαλείται «τα προσωπικά δεδομένα» δεν δίνει κανένα στοιχείο για να καλύψει  το βρώμικο αλισβερίσι που συνεχίζει με τους εφοπλιστές υπογράφοντας συμβάσεις έναντι αμοιβής, με αποτέλεσμα να μην εφαρμόζεται η κλαδική σύμβαση εργασίας και η κοινωνική ασφάλιση για όλους τους ναυτεργάτες.  Δεν διστάζει να κρύβει ακόμα και το πρακτικό εκλογής του από το 29ο συνέδριο και ποιοι συμμετείχαν στην ψηφοφορία.

 

Ναυτεργάτες, εργαζόμενοι,

ΔΙΝΟΥΜΕ ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ – ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΗ

Διεκδικούμε

 

 • Κατάργηση των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων.
 • Πλήρη – σταθερή εργασία με ΣΣΕ και κοινωνική ασφάλιση για όλους, μείωση του εργάσιμου χρόνου, προσαρμογή των οργανικών συνθέσεων στις αυξημένες ανάγκες των πλοίων και  της  προστασίας  της  ανθρώπινης  ζωής  στη  θάλασσα.
 • Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο κατώτερο μισθό 751 ευρώ. Κατάργηση των ατομικών Συμβάσεων Εργασίας και των ενώσεων προσώπων.
 • Υπεράσπιση του δικαιώματος της απεργίας και των συνδικαλιστικών ελευθεριών.
 • Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, κάλυψη των απωλειών τώρα.
 • Κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια την ανεργία την δουλειά χωρίς δικαιώματα.
 • Μέτωπο ενάντια στην άγρια φοροληστεία που ροκανίζει το λαϊκό εισόδημα. Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.
 • Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική – λαϊκή οικογένεια.
 • Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Καμία εμπλοκή στα σφαγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Άμεση απεμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από όλες τις επιχειρήσεις, έξω από τα σύνορα. Να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Έξω από το ΝΑΤΟ.

 

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ   ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ   ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ

Πέμπτη 14 Δεκέμβρη στις 06:00 το πρωί, πλατεία Καραϊσκάκη.

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,666ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα