Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023
Αθήνα Ελλάδα

Έκτακτο δρομολόγιο του ΝΗΣΟΣ ΣΑΜΟΣ το Σάββατο 9/12 για την αποσυμφόρηση των νησιών από τους μετανάστες

Σε εφαρμογή τίθεται ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου για τη σταδιακή αποσυμφόρηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου από πρόσφυγες και μετανάστες. Η πρώτη φάση της μετεγκατάστασης ευάλωτων ομάδων ξεκίνησε ήδη από το βράδυ της Τρίτης με τη μεταφορά 53 ατόμων σε κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας και συνεχίστηκε το βράδυ της Τετάρτης με την οργανωμένη μεταφορά 225 προσφύγων από τη Χίο προς τον Πειραιά με το πλοίο της γραμμής.

Αναχωρούν 1.000 άτομα το Σάββατο
Το σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών, έτσι όπως αναγγέλθηκε από τον Πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή του με τους Δημάρχους την Τρίτη στην Αθήνα, θα συνεχιστεί με ειδικό δρομολόγιο που θα πραγματοποιήσει το πλοίο «Νήσος Σάμος» το Σάββατο και το οποίο θα μεταφέρει συνολικά 1.000 άτομα από τα τρία νησιά Λέσβο, Χίο και Σάμο.

Παρότι επίσημα το Λιμεναρχείο Χίου δεν έχει λάβει κάποια ενημέρωση από το Υπουργείο Ναυτιλίας, αξιόπιστες πηγές σημειώνουν στον «π» ότι ο πιθανός προορισμός του πλοίου, που θα μεταφέρει περί τους 300 πρόσφυγες από το νησί μας, είναι το Ηράκλειο της Κρήτης.

Ο σχεδιασμός για τη Χίο
Αναλύοντας το σχέδιο της αποσυμφόρησης, κυβερνητική πηγή εξήγησε στον «π» ότι για την περίπτωση της Χίου προβλέπεται η σταδιακή μεταφορά 1.200 ατόμων σε κέντρα φιλοξενίας στην υπόλοιπη Ελλάδα με σκοπό ο συνολικός αριθμός όσων θα παραμείνουν στη ΒΙ.ΑΛ. να περιοριστεί στα 1.500 άτομα, κάτι που θα τον καταστήσει διαχειρίσιμο από όλες τις απόψεις.

Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ποντάρει σε μία πιθανή απόφαση του Ειρηνοδικείου Χίου, που θα δικαιώνει την προσφυγή του κατά των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο Δήμος ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η επέκταση της ΒΙ.ΑΛ. και η δυναμικότητα του κέντρου να αυξηθεί σε 1.500 στεγασμένες θέσεις.

politischios.gr

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,004ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
641ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα