Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Ελληνοαμερικανός όμιλος κοντά στο να αναλάβει τα Ναυπηγεία Νεωρίου της Σύρου

Κοντά στη συμφωνία για να περάσουν τα Ναυπηγεία του Νεωρίου της Σύρου στον ελληνοαμερικανικό όμιλο ONEX Shipyards, φαίνεται ότι βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις σύμφωνα και με τις δηλώσεις του επικεφαλής του Πάνου Ξενοκώστα.

Για τη μεγάλη επένδυση που πραγματοποιεί στα Ναυπηγεία της Σύρου, καθώς και για την ενδιάμεση λειτουργία τους, υπό την ομπρέλα του Ομίλου του από τον Μάρτιο, μίλησε στο «ΑΠΕ-ΜΠΕ» ο επιχειρηματίας Πάνος Ξενοκώστας, επικεφαλής της ελληνοαμερικανικής Onex, με αφορμή και την Εκθεση των Ποσειδωνίων 2018, που ξεκίνησε τη Δευτέρα το απόγευμα.

Αναφέρεται στις προοπτικές της ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι το βασικότερο εργαλείο ενός Ναυπηγείου είναι οι δεξαμενές του, ενώ την αξία στην επένδυση την δίνουν οι άνθρωποί του, οπότε στην περίπτωση της Ελλάδας και της Σύρου θεωρεί τον εαυτό του τυχερό, καθώς το ανθρώπινο δυναμικό είναι κορυφαίο παγκοσμίως.

Τονίζει ότι οι επενδύσεις που έχουν γίνει έως σήμερα στο Νεώριο ξεπερνούν τα 2,2 εκατ. ευρώ, ενώ υπογραμμίζει ότι την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, θα ανελκυστεί και θα επισκευαστεί η δεξαμενή «Βιολάντω Γουλανδρή» 75.000 τόνων.

Το κόστος για τις εν λόγω εργασίες αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας έτσι τις επενδύσεις της ενδιάμεσης φάσης άνω των 4 εκατ. ευρώ, μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Η συγκεκριμένη δεξαμενή μπορεί να εξυπηρετήσει πλοία με ολικό μήκος έως 245 μέτρα και πλάτος έως 32,4 μέτρα.

«Στόχος μου είναι να φτιάξω ένα πολύ σύγχρονο Ναυπηγείο, ενώ με το που ολοκληρωθεί επίσημα η μεταβίβαση θα προχωρήσουμε σε μια νέα παραγγελία για δεξαμενή aframax», προσθέτει.
Σημειώνεται, δε, πως το κλειστό για πλέον του έτους Ναυπηγείο απασχολεί εδώ και δυο μήνες περισσότερους από 300 εργαζομένους που πληρώνονται κανονικά πλέον.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το «ΑΠΕ-ΜΠΕ», το σχέδιο εξυγίανσης για την επιχείρηση αναμένεται να κατατεθεί στο Πρωτοδικείο της Σύρου μέσα στις επόμενες μέρες.

Το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει διαγραφή τόκων, προσαυξήσεων και προστίμων, καταβολή του ενός τετάρτου των οφειλών άμεσα και ρύθμιση του υπολοίπου ποσού σε πάνω από 200 δόσεις.

Δηλαδή, από τα 40 εκατ. ευρώ, που είναι το «άνοιγμα» της Νεώριον Σύρου, 10 εκατ. ευρώ θα δοθούν άμεσα για κάλυψη μέρους των οφειλών, ενώ τα υπόλοιπα 30 εκατ. ευρώ θα ρυθμιστούν σε βάθος χρόνου.

Για να προχωρήσει η συμφωνία έπρεπε το 60% των πιστωτών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και προμηθευτές και εργαζόμενοι, να συναινέσουν στο πώς θα γίνει η ρύθμιση των οφειλών, σε τι βάθος χρόνου θα εξοφληθεί το τίμημα, πόσα κεφάλαια θα διαθέσει ο επενδυτής άμεσα και τι σε βάθος χρόνου.

Ομως η διαπραγμάτευση που πραγματοποιείται μεταξύ της ONEX, των τραπεζών και του Δημοσίου, είχε εστιαστεί το τελευταίο διάστημα, στο κατά πόσο οι βασικοί πιστωτές, που είναι το Δημόσιο και ο ΕΦΚΑ, θα αποδεχθούν τη ρύθμιση των οφειλών της επιχειρήσης σε περισσότερες από 120 δόσεις, όπως έγινε στην περίπτωση της «Μαρινόπουλος» με 250 δόσεις και η λύση που φαίνεται να επιλέγεται για να προχωρήσει ταχύτερα η διαδικασία είναι να υπάρξει απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ σχετικά με το θέμα.

amna.gr

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,704ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
661ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα