Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

ΕΝΑΕ(Ναυπηγεία Σκαραμαγκά): Να τηρηθεί η απόφαση της διεθνούς διαιτησίας για τον Σκαραμαγκά

Να τηρήσει η κυβέρνηση την απόφαση της διεθνούς διαιτησίας ζητεί η διοίκηση της ΕΝΑΕ (Ναυπηγεία Σκαραμαγκά) με επιστολή προς τέσσερις υπουργούς. Παράλληλα δημοσιοποίησε πολυσέλιδη επιστολή που είχε στείλει στις αρχές Δεκεμβρίου προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με αντίστοιχα αιτήματα. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει κινήσει τη διαδικασία τοποθέτησης ειδικού εκκαθαριστή στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς. Το θέμα έχει ήδη συζητηθεί στο Πρωτοδικείο και αναμένεται η απόφαση.

Στην επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο και Αμυνας Πάνο Καμμένο και τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομίας Στ. Πιτσιόρλα και Αμυνας Δημ. Βίτσα, η διοίκηση της ΕΝΑΕ υποστηρίζει πως «διαβάσαμε με κάποια δυσπιστία τόσο τις ανακοινώσεις του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΝΑΕ, όσο και τα δημοσιεύματα του Τύπου, σχετικά με τις πρόσφατες συναντήσεις μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης και σωματείου. Μετά λύπης μας διαπιστώνουμε ότι κανένα μέλος της διοίκησης της ΕΝΑΕ, με καθημερινή παρουσία στο ναυπηγείο, δεν προσκλήθηκε να λάβει μέρος σε μία, προφανώς, σημαντική συνάντηση».

Κατά την ΕΝΑΕ, «η Ελληνική Δημοκρατία φαίνεται αποφασισμένη να αγνοήσει την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου του ICC του περασμένου Οκτωβρίου και, αντ’ αυτού, να προσπαθεί, με κάθε τρόπο, να αναλάβει τον έλεγχο του ναυπηγείου. Λυπούμεθα που η Ελληνική Δημοκρατία φαίνεται αποφασισμένη να παρατείνει μονομερώς τον καταχρηστικό νόμο 4258/2014 και να συνεχίσει έτσι την κατοχή των εγκαταστάσεων της ΕΝΑΕ».

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, «δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί η Ελληνική Δημοκρατία δεν εφαρμόζει τη διαιτητική απόφαση, που η ίδια παρουσίασε ως νίκη της Ελλάδας, πέρυσι τον Οκτώβριο. Επισημαίνουμε εκ νέου, ότι η διαιτησία του ICC ήταν η διαδικασία επίλυσης διαφορών, που συμφωνήθηκε με σύμβαση, η οποία κυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Δεν αντιλαμβανόμαστε, επίσης, γιατί η Ελληνική Δημοκρατία δεν συνεργάζεται με την ΕΝΑΕ για τη διάθεση μέσω διαγωνισμού των εμπορικών περιουσιακών στοιχείων της, ώστε να επιλυθεί το θέμα των κρατικών ενισχύσεων. Αυτή είναι η προφανής λύση στο πρόβλημα, για την οποία, σύμφωνα και με τη διαιτητική απόφαση, υπεύθυνη είναι η Ελληνική Δημοκρατία».

Η επιστολή καταλήγει πως «για άλλη μια φορά και προς άρση πάσης αμφιβολίας, δηλώνουμε ότι η διοίκηση της ΕΝΑΕ πιστεύει σταθερά στη βιωσιμότητα του ναυπηγείου μας, εάν η Ελληνική Δημοκρατία απλώς εφάρμοζε τη διαιτητική απόφαση, κατά τον τρόπο που αυτή προβλέπει. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό θα ήταν πλήρως αποδεκτό και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την ΕΝΑΕ στην προσπάθειά της να έχει μέλλον, ως μέλος ενός Ομίλου προσανατολισμένου στις εξαγωγές πολεμικών πλοίων».

euro2day.gr

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,509ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
653ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα