Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

«H Ευρώπη κακοποιεί τον εαυτό της με αυτές τις επιλογές». Δήλωση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή από την ακριτική Χίο.

Ευρεία σύσκεψη υπό τον ΥΝΑΝΠ Π. Κουρουμπλή και με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη, του Δημάρχου Μανώλη Βουρνού, και των Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Μιχαηλίδη και ΝΔ Νότη Μηταράκη, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο του Νησιού. Στόχος της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι παραγωγικοί φορείς του νησιού, ήταν η ανάδειξη των τοπικών προβλημάτων και η συζήτηση προτάσεων για την επίλυσή τους. Τον κ. Κουρουμπλή συνοδεύει στην περιοδεία του, σε Χίο, Ψαρά και Οινούσσες, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Λ.Σ. Σταμάτης Ράπτης.

Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες καλείται η πατρίδα να διαχειριστεί όχι μόνο την οικονομική κρίση, αλλά και την προσφυγική, που έχει βαρύνει σημαντικά πλέον την κοινωνία της Χίου. Τόνισε κυρίως το δυσμενές κλίμα που διαμορφώνεται για τη χώρα. Ειδικά για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Eurogroup, ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε: «Η Ευρώπη κακοποιεί τον εαυτό της». Μάλιστα σημείωσε τη δήλωση του Γάλλου Υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν ότι νομιμοποιείται η Ευρώπη να ζητήσει από την Ελλάδα να περιγράψει ενδεχόμενα μέτρα που θα μπορούσε να πάρει αν δεν επιτύχει τους στόχους της, αλλά όχι να της ζητούμε να νομοθετήσει εκ των προτέρων μέτρα που θα τεθούν αυτομάτως σε εφαρμογή. «Φανταστείτε τι θα γινόταν αν ζητούσε η Ευρώπη κάτι τέτοιο από την Γαλλική Εθνοσυνέλευση» δήλωσε ο κ. Σαπέν και τη δήλωση αυτή επικαλέστηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας.

Απαντώντας στη θέση των κατοίκων της Χίου ότι δεν αντέχει το νησί δεύτερο Hot Spot, που φημολογείται ότι θα γίνει, ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε τη λεπτή θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα, ανάμεσα στη διμερή συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας για το προσφυγικό, συμφωνία την οποία καλείται η χώρα να σεβαστεί, αλλά και να προστατεύσει, με τρόπο που να μην δοθεί αφορμή στην Τουρκία να την καταγγείλει. «Διεκδικούμε να ζήσουμε ειρηνικά με την γείτονα χώρα και να ζητήσουμε την πιο ενεργή παρέμβαση της Ευρώπης για τον πόλεμο που εξελίσσεται στην περιοχή ώστε να σταματήσει αυτή η φοβερή σύρραξη που εξελίσσεται στη περιοχή μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρουμπλής, επισημαίνοντας πόσο νευρική έχει γίνει η Τουρκία λόγω των εσωτερικών της προβλημάτων και πόσο αρνητική ήταν η στάση της στην απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, δήλωσε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την αναβάθμιση των Α.Ε.Ν και ανέθεσε σε ειδική σύμβουλο που τον συνοδεύει να εξετάσει τα ειδικά αιτήματα για τους σπουδαστές των Α.Ε.Ν Χίου και Οινουσσών, τις οποίες θα επισκεφτεί. Προανήγγειλε ειδική σύσκεψη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, στο Υπουργείο Ναυτιλίας για την εξειδίκευση των μέτρων του Αναπτυξιακού Νόμου,ώστε να φτάσουν τα προβλεπόμενα κονδύλια στις νησιωτικές κοινωνίες, κάτι που ζήτησαν οι παραγωγικοί φορείς του νησιού.

Τέλος δήλωσε ότι άρχισαν οι ενέργειες για την ενίσχυση της τουριστικής προβολής των νησιών που σήκωσαν το μεγάλο βάρος της προσφυγικής κρίσης και ότι ακολουθεί μεγάλη σύσκεψη με τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες που έχουν αναλάβει την σύνδεση των νησιών, με στόχο να οργανωθούν καλύτερα τα δρομολόγια και η διασύνδεσή τους, αλλά και να εξεταστεί το κόστος των εισιτηρίων και τα προβλήματα που προκύπτουν από μονοπωλιακού τύπου καταστάσεις που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια.

Κατά την επίσκεψη στα Ψαρά, ο κ. Κουρουμπλής, και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Σταμάτης Ράπτης, δεσμεύτηκαν ότι θα σταλεί στο νησί το φουσκωτό σκάφος που ζήτησαν οι επαγγελματίες αλιείς του νησιού, για τον έλεγχο της παράνομης αλιείας. Ο Υπουργός Ναυτιλίας δεσμεύτηκε επίσης να εξετάσει από κοινού με την διευθύντρια της 2ης ΔΥΠΕ το ζήτημα της μόνιμης παρουσίας γιατρού στα Ψαρά, αλλά και το θέμα της τηλεϊατρικής. Τόνισε ακόμα ότι τα Ψαρά θα επωφεληθούν από την αλλαγή στους ΚΑΠ και θα έχουν μεγαλύτερη οικονομική στήριξη το 2017 σε σχέση με πέρυσι, ενώ ανακοίνωσε και την αγορά τεσσάρων ασθενοφόρων σκαφών.

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,422ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
647ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα