Κυριακή, 3 Μαρτίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών: Το λιμάνι της Πάτρας πύλη με σιδηρόδρομο στην Αδριατική

Για μια ημέρα επετειακή όχι μόνο για το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για την Ελλάδα έκανε λόγο ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης, με αφορμή την συμπλήρωση δύο χρόνων από την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Πάτρα.Μέσα στα δύο χρόνια που είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, επιτέλους ολοκληρώνονται βασικές υποδομές της Πάτρας και της Δυτικής Ελλάδας, όπως είναι οι οδικές αρτηρίες που πρέπει να έχει και παράλληλα δείχνουν να ολοκληρώνονται τα επόμενα χρόνια και άλλες βασικές υποδομές, όπως είναι η νέα σιδηροδρομική γραμμή και το λιμάνι ανέφερε.

Η Πάτρα θα είναι το μόνο λιμάνι της χώρας μας που θα συνδεθεί με τον σιδηρόδρομο και θα έχει έξοδο στο Ιόνιο πέλαγος και την Αδριατική θάλασσα» δήλωσε ο υπουργός Υποδομών, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα, Τετάρτη, με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένος Πατρών κ. Νίκο Κοντοέ. Όπως τόνισε, μετά την σύνδεση με τον σιδηρόδρομο, το λιμάνι θα μπορεί να έχει ένα δικό του αυτόνομο ρόλο και να εισφέρει αποφασιστικά στην οικονομική ζωή της περιοχής». Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις επόμενες φάσεις ανάπτυξης του λιμανιού και τη σημασία που έχει για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής.

Ανάμεσα στις λιμενικές υποδομές που πρέπει να ολοκληρωθούν περιέλαβε ο υπουργός και την τις εγκαταστάσεις που έχουν προβλεφθεί από τη διοίκηση του ΟΛΠΑ για υγροποιημένο αέριο, όπως και η επέκταση για εμπορευματικές και συνδυασμένες μεταφορές. Όσον αφορά το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης, είπε ότι είναι θέμα ημερών να αποδοθεί και επίσημα στην πόλη, αφού το μόνο που απομένει είναι να δημοσιευθεί η απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Τρεις προτάσεις για να φτάσει το τρένο στο λιμάνι της Πάτρας

Προκειμένου όμως το λιμάνι της Πάτρας να συνδεθεί με τον σιδηρόδρομο θα πρέπει να λυθεί ο γρίφος της διέλευσης του νέου τρένου μέσα από την πόλη της Πάτρας. Μία ημέρα νωρίτερα, ο υπουργός Υποδομών επιθεώρησε τα έργα του σιδηρόδρομου από την Κόρινθο ως το Ρίο, όπου το τρένο αναμένεται να φτάσει το 2019. Σε συνάντησή του με το δήμαρχο Πατρέων κ. Κώστα Πελετίδη, ο υπουργός κατέθεσε τρεις προτάσεις.

Όπως εξήγησε,η μία πρόταση προβλέπει να φθάσει ο νέος σιδηρόδρομος μέχρι τον παλαιό σταθμό στη συνοικία του Αγίου Διονυσίου και το υπόλοιπο κομμάτι του σιδηροδρόμου να περνά έξω από την Πάτρα, με συγκεκριμένο προϋπολογισμό και με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που έχει αυτή η πρόταση – δηλαδή ένα μακρύ χρονοδιάγραμμα λόγω του υψηλού κόστους του έργου.

Οι άλλες δύο λύσεις προβλέπουν την υπογειοποίηση από την περιοχή του Αγίου Διονυσίου μέχρι τον Άγιο Ανδρέα. Η μία από αυτές τις δύο λύσεις προβλέπει τη χρησιμοποίηση της υπάρχουσας όδευσης, ενώ η δεύτερη έχει νέα όδευση μέσα από το λιμάνι, με διπλή γραμμή είπε ο κ. Σπίρτζης. Για τις δύο αυτές εναλλακτικές προβλέπεται υπογειοποίηση μπροστά από όλο το παραλιακό μέτωπο της πόλης που παραχωρείται στον δήμο, καθώς και από όλο το ιστορικό κέντρο.

Το κόστος των δυο προτάσεων εκτιμάται από 220 έως 250 εκατ. ευρώ, ενώ η λύση της διέλευσης του τρένου έξω από την πόλη ξεπερνά κατά πολύ τα χρήματα που μπορούν να διατεθούν λόγω και των πολλών απαλλοτριώσεων που απαιτούνται. Σε αυτές τις περιπτώσεις μάλιστα προβλέπεται και ωρίμαση του έργου για ελαφρύ τρένο στις συνοικίες της Πάτρας και ένταξή του στον προαστιακό.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πατρέων ανέφερε ότι ο δήμος είναι προσανατολισμένος και συνεχίζει να διεκδικεί την περιμετρική διέλευση της σιδηροδρομικής γραμμής από την Πάτρα, με κάθετη σύνδεση του λιμανιού στο ύψος της ιδιοκτησίας του Οργανισμού Λιμένος Πατρών και στη Βιομηχανική Ζώνη. Ταυτόχρονα, συνέχισε, διεκδικούμε τη συνέχιση και την επέκταση του προαστιακού σιδηρόδρομου, από Κάτω Αχαΐα μέχρι Ψαθόπυργο ή και το Αίγιο.

Υπενθυμίζεται ότι η δημοτική αρχή της Πάτρας έχει ταχθεί δημόσια κατά της επίγειας διέλευσης του τρένου μέσα από τον αστικό ιστό, ενώ προκρίνει την περιμετρική διέλευση προκειμένου η πόλη να μην κοπεί στα δύο.

tovima.gr

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,423ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
648ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα