Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Λιγότεροι επιβάτες κρουαζιέρας το 2018 για την Ελλάδα

Mείωση θα καταγράψει η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα από επιβάτες κρουαζιέρας και το 2018, σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Καμπούρογλου, διευθύνoντα σύμβουλο της εταιρείας ΙCTS Hellas και εκτελεστικό αντιπρόεδρο της ISTC Εurope S.A., που δραστηριοποιείται στον χώρο της ασφάλειας στις αερομεταφορές και στις θαλάσσιες μεταφορές.

Ως γνωστόν, για τη φετινή σεζόν ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) έχει εκτιμήσει ότι ο αριθμός επιβατών κρουαζιέρας θα μειωθεί κατά 20%. Κατά τον κ. Καμπούρογλου, με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η κίνηση ενδέχεται να παρουσιάσει περαιτέρω μείωση έως και 20% για την προσεχή σεζόν.

Η ΙSTC Hellas το 2016 εξυπηρέτησε σχεδόν 8 εκατ. επιβάτες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα με αεροπλάνα και κρουαζιερόπλοια σε 15 λιμάνια της χώρας. Κατά συνέπεια, γνωρίζει τον κλάδο όσο λίγοι. Ο επικεφαλής της, λοιπόν, θεωρεί ότι όσο διατηρούνται τα προβλήματα στην Τουρκία σε θέματα ασφαλείας, είναι δύσκολο να ανακάμψει η κρουαζιέρα και στην Ελλάδα. Και αυτό γιατί, όπως και φέτος έτσι και του χρόνου, η Τουρκία θα παραμείνει εκτός των σχεδίων των μεγάλων εταιρειών και κατ’ επέκταση πολλά ελληνικά λιμάνια που αποτελούσαν ενδιάμεσους σταθμούς αποεπιβιβάσεων στα προγράμματα κρουαζιέρας θα έχουν μειωμένες αφίξεις επιβατών. Από την άλλη πλευρά, όπως σημειώνει, το γεγονός ότι η αύξηση του ενδιαφέροντος για κρουαζιέρες στη Δυτική Ελλάδα, σε συνδυασμό με προγράμματα στην Ιταλία αλλά και στην Αλβανία, είναι πλέον μια πραγματικότητα, συνιστά θετική εξέλιξη, η οποία όμως δεν είναι ικανή να καλύψει τις απώλειες στο Αιγαίο.

Με τις παραπάνω εκτιμήσεις συμφωνεί και ο κ. Ανδρέας Στυλιανόπουλος, εκπρόσωπος του ΣΕΤΕ για την κρουαζιέρα και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Navigator, διεθνούς αντιπροσώπου της Royal Carribean – που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους oμίλους κρουαζιέρας στον κόσμο. Θεωρεί δηλαδή ότι η μείωση του αριθμού των επιβατών κρουαζιέρας θα συνεχιστεί και το 2018. Παρά ταύτα εκτιμά ότι η μείωση των εσόδων από τον κλάδο της κρουαζιέρας μπορεί να μετριασθεί, καθώς η ζήτηση από την αμερικανική αγορά παρουσιάζει σημεία ανάκαμψης. Ο κ. Στυλιανόπουλος, που συμμετείχε στη SeaTrade, τη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, σημειώνει ότι η όλη προσπάθεια για την ανάκαμψη της ελληνικής κρουαζιέρας πρέπει να εστιασθεί από τώρα στο 2019 και το 2020. Παράλληλα, προσθέτει ότι επειδή κτίζονται αυτήν την περίοδο μεγάλα κρουαζιερόπλοια, θα πρέπει η Ελλάδα να αναβαθμίσει τις λιμενικές υποδομές σε προορισμούς που θα μπορούσαν να τα υποδεχθούν τα επόμενα χρόνια.

kathimerini.gr

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,701ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
661ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα