Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Λύνεται ο γρίφος της Ελευσίνας – Περνάει στην ONEX – Την ερχόμενη Τρίτη οι ανακοινώσεις

Ερρίφθη ο κύβος για την τύχη των Ναυπηγείων Ελευσίνας με την πρόταση των ΟΝΕΧ και DFC, σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά των εργαζομένων,  να κρίνεται ως απόλυτα επαρκής και τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της εξυγίανσης να τροχοδρομούνται άμεσα.

Ειδικότερα, σε σημερινή άτυπη συνάντηση εκπροσώπων των εργαζομένων με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος έχει ενημερωθεί για το περιεχόμενο του σχεδίου εξυγίανσης και τις πρόσφατες αλλαγές που έγιναν επ΄ αυτού κατά την διάρκεια των πρόσφατων διαπραγματεύσεων μεταξύ ONEX – DFC στην Αμερική, αναφέρθηκε ότι το νέο σχέδιο εξυγίανσης χαίρει της αποδοχής από την πλευρά του Υπουργείου αλλά και των λοιπών βασικών πιστωτών.

Ωστόσο την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να υπάρξει εκ νέου ραντεβού του υπουργού με τους εργαζομένους και τον πρόεδρο της ONEX Πάνο Ξενοκώστα  οπότε και αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν δε,  ότι θα υπάρξει και σχετική παράταση για την κατάθεση της αίτησης εξυγίανσης από την Onex στα αρμόδια δικαστήρια καθώς σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν τα συμφωνητικά μεταβίβασης των μετοχών με τα οποία πήρε τον έλεγχο του μητρικού ομίλου “Νεώριον Συμμετοχών”η ONEX η καταληκτική ημερομηνία είναι 30 Σεπτεμβρίου. Οι αρχικές πληροφορίες μιλούν για παράταση 15 με 30 ημέρες, μεταθέτοντας ουσιαστικά την τυπική διαδικασία εντός του Οκτωβρίου.

Το νέο σχέδιο εξυγίανσης φέρει την σφραγίδα της DFC , αποτελεί βιώσιμη χρηματοοικονομική λύση για την εξυγίανση της Ελευσίνας και προβλέπει, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, διάσπαση και ανάπτυξη εμπορικού και αμυντικού  ναυπηγείου, μέσα από ξεχωριστούς οργανισμούς του ίδιου ομίλου για να διασφαλιστεί η διεθνής ανταγωνιστικότητα.

Επίσης προβλέπει την καταβολή προς το σύνολο των εργαζομένων των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων τους, αλλά και το δικαίωμα επιλογής σε ποιον από τους δύο τομείς τον εμπορικό ή τον αμυντικό τομέα θα απασχοληθεί.

Επόμενο βήμα για το Ναυπηγείο είναι ο φάκελος εξυγίανσης να πάρει το δρόμο της υπαγωγής στο Άρθρο 106 β & δ του πτωχευτικού κώδικα μετά την κατάθεση στο αρμόδιο δικαστήριο.

Θεωρείται δε βέβαιο ότι θα υπάρξει κούρεμα χρεών κατά τουλάχιστον 50% σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, καθώς με τα χρέη των Ναυπηγείων Ελευσίνας  προς τις Τράπεζες, το Δημόσιο, το Πολεμικό Ναυτικό, την εφορία ,τους εργαζόμενους και τους προμηθευτές να έχουν εκτοξευτεί στα 500 εκατομμύρια ευρώ, δίχως αυτή την διαδικασία δεν θα υπήρχε βιωσιμότητα του σχεδίου εξυγίανσης.

Αν οι διαπραγματεύσεις ολοκληρωθούν επιτυχώς τότε η ONEX θα έχει υπό τον έλεγχο της δύο στα τρία βασικά ναυπηγεία της χώρας, ενώ θεωρείται βέβαιη η ανάμιξη της Ελευσίνας με το πρόγραμμα των φρεγατών, στο πλαίσιο του εξοπλιστικού προγράμματος, ύψους 5 δισ. ευρώ, του Πολεμικού Ναυτικού. των ναυπηγείων

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,649ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
659ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα