Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

ΜΙΧ.ΣΑΚΕΛΛΗΣ: «Μαύρη τρύπα» 80 εκ. ευρώ στην ακτοπλοΐα από την αύξηση της τιμής των καυσίμων

Η σημαντική αύξηση της τιμής των καυσίμων αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικές πιέσεις στους ισολογισμούς των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην επιβατηγό ναυτιλία. Όπως δηλώνει στο Liberal Markets,ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), Μιχάλης Σακέλλης «η αύξηση των τιμών φέρνει επιβαρύνσεις έως 80 εκατ. ευρώ στις εταιρείες του κλάδου», ενώ υπογραμμίζει πως «οι θετικές επιπτώσεις της αύξησης της επιβατικής κίνησης τους καλοκαιρινούς μήνες, εξανεμίζονται από το ράλι στις τιμές των καυσίμων».

Εφόσον δεν υπάρξει σημαντική διακύμανση έως τέλος του έτους, η αύξηση της τιμής των καυσίμων αγγίζει το 30%, όσο δηλαδή και η αύξηση που καταγράφεται στην επιβατική κίνηση συγκριτικά με το περυσινό έτος. Υπενθυμίζεται πως το 2020, οι εταιρείες του κλάδου κατέγραψαν στην πλειονότητά τους σημαντικές ζημιές, καθώς η πανδημική κρίση έφερε περιορισμό των μετακινήσεων και των δρομολογίων. Επομένως παράγοντες του κλάδου εκτιμούν πως οι συνολικές ζημιές της περυσινής και της φετινής χρήσης, ίσως ξεπεράσουν και τα 200 εκατ.ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στην επιβατική κίνηση αυτή δείχνει σημαντικά σημάδια βελτίωσης. Ειδικότερα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, καταγράφηκε σημαντική αύξηση 30% στην επιβατική κίνηση συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ το οκτάμηνο του έτους διακινήθηκαν 40% λιγότεροι επιβάτες συγκριτικά με τα προ πανδημίας επίπεδα (2019).

Ένας ακόμη πονοκέφαλος για τις εταιρείες του κλάδου είναι οι οφειλές που έχει το δημόσιο προς αυτές, από την εκτέλεση δρομολογίων Δημόσιας Υπηρεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση τις σχετικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί,το συνολικό ποσό που οφείλεται στις ακτοπλοϊκές εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 60 εκατ.ευρώ.

Μάλιστα ο ΣΕΕΝ με επιστολή του στο αρμόδιο υπουργείο ζητά την άμεση πληρωμή των οφειλόμενων μισθωμάτων και την εξόφληση των εταιρειών «κατά τρόπο αντικειμενικό, ανάλογα με την ημερομηνία κατάθεσης των σχετικών δικαιολογητικών ή και την άμεση λήψη των μέτρων ενίσχυσης του κλάδου»

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,671ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα