Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Μακροπρόθεσμη πρόγνωση καιρού – Νοέμβριος 2020

Προγνωστικοί χάρτες θερμοκρασιακής τάσης στα 850hPa και θερμοκρασιακής πιθανότητας (θερμού/ψυχρού σεναρίου) για τον μήνα Νοέμβριο 2020.

Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa
Θερμοκρασιακή πιθανότητα εκδήλωσης θερμού/ψυχρού σεναρίου.
Επεξήγηση: Οι αριθμοί υποδηλώνουν % πιθανότητα εκδήλωσης θερμού/ψυχρού σεναρίου με κλίμακα -100% (βαθύ μπλέ χρώμα) έως +100% (βαθύ κόκκινο χρώμα) ως εύρος απόκλισης από την μέση κλιματική τιμή.

Συνοπτικά:
1-10 Νοεμβρίου: Χαμηλότερες θερμοκρασίες από τις μέσες κλιματικές τιμές στις αρχές του μήνα (υψηλότερες θερμοκρασίες σε τμήματα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας) και αυξημένες βροχοπτώσεις. Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας στην συνέχεια και γενικευμένες χιονοπτώσεις στα ορεινά (τοπικά έντονα φαινόμενα στην Μακεδονία και την Πελοπόννησο) – ενισχυμένο Β/ΒΑ ρεύμα στο Αιγαίο.

11-20 Νοεμβρίου: Χαμηλότερες θερμοκρασίες από τις μέσες κλιματικές τιμές στις αρχές του δεκαημέρου (σημαντικά υψηλότερες θερμοκρασίες στην νοτιοανατολική νησιωτική χώρα) και σποραδικά φαινόμενα. Σε περαιτέρω άνοδο στα μέσα του μήνα στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά. Τοπικά έντονα φαινόμενα στην κεντρική, δυτική και βορειοδυτική Ελλάδα (πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά) – ενισχυμένο ΒΔ ρεύμα στο Ιόνιο.

21-30 Νοεμβρίου: Πτώση της θερμοκρασίας στις αρχές του δεκαημέρου και σποραδικά φαινόμενα στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια – χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Επιδείνωση του καιρού στα τέλη του μήνα στην ανατολική και νοτια ηπειρωτική και νησιωτική χώρα με περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις ακόμα και σε ημιορεινές περιοχές (καιρός ανατολικών προσήνεμων).

Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας – MSc
AMS Member
YouWeather.com

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,680ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
662ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα