Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Στην αντεπίθεση περνούν ONEX και Ναυπηγεία Ελευσίνας

Στην αντεπίθεση περνούν η διοίκηση της Νεώριον Συμμετοχών και η Οnex ως απάντηση στο εξώδικο που έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα η εταιρεία AXIS SA ζητώντας τη διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης, για την διακοπή της διαδικασίας εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Η Νεώριον Συμμετοχών απάντησε με δικό της εξώδικο στο οποίο μεταξύ άλλων ανοίγει ζητήματα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της AXIS SA, αλλά και το πως αυτή απέκτησε το 24,02% των μετοχών της Νεώριον Συμμετοχών από τον Ιωάννη Ταβουλάρη. Μάλιστα προαναγγέλλει εμπλοκή εισαγγελικών αρχών για διάφορα “ύποπτα” οικονομικά ζητήματα που εντοπίστηκαν από τους οικονομικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο, ενόψει της αίτησης υπαγωγής σε καθεστώς εξυγίανσης.

Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής της Onex σε επιστολή του προς τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Ελευσίνας αφήνει αιχμές για πιθανές διασυνδέσεις της AXIS SA, με “Τουρκικά ναυπηγεία και μη Νατοϊκά συμφέροντα που αντιμάχονται την αναγέννηση των Ναυπηγείων της χώρας”.

Ανταλλαγές εξώδικων

Όπως είχε γράψει το Capital.gr, η AXIS SA, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Νεώριον Συμμετοχών με ποσοστό 24,02%, είχε ζητήσει με εξώδικο που είχε στείλει την προηγούμενη εβδομάδα, τη διακοπή της διαδικασίας εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, αλλά και την ακύρωση της εξυγίανσης των Ναυπηγείων Σύρου.

Κατέχοντας ποσοστό 24,02%, η εταιρεία AXIS SA είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Νεώριον Συμμετοχών, μετά από την FEYTEA Holding LTD, συμφερόντων ΟΝΕΧ, που ελέγχει το 52,93% της εταιρείας βάσει των συμφωνητικών που έχει υπογράψει, προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, σύμφωνα με όσα προβλέπει το άρθρο 106 (παράγραφοι γ και δ) του Πτωχευτικού Κώδικα.

Στο εξώδικο-απάντηση που έστειλε πριν από λίγες ημέρες η νέα διοίκηση της Νεώριον Συμμετοχών, που έχει την έγκριση της Onex, αρνείται ως ψευδείς και καταχρηστικές τις δηλώσεις της AXIS και σημειώνει πως τον Σεπτέμβριο είχαν πραγματοποιηθεί Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων τόσο του μητρικού ομίλου όσο και των θυγατρικών (σ.σ. ΝΑΒΙΕΣ και ΝΑΒΙΕΕ), στις οποίες η εταιρεία δεν εμφανίστηκε.

Μάλιστα ζητά από την AXIS να ενημερώσει για το ποιος είναι ο πραγματικός και αληθής μέτοχός της κάνοντας λόγο για περίεργα οικονομικά ευρήματα από τον έλεγχο των οικονομικών της εταιρείας Ναυπηγεία Ελευσίνας που πραγματοποιείται αυτή την περίοδο, ενόψει της προετοιμασίας του σχεδίου εξυγίανσης. Τέλος, η διοίκηση της Νεώριο Συμμετοχών ενημερώνει την AXIS ότι θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση, όπως ζήτησε.

Αξίζει να σημειωθεί πως το εξώδικο κοινοποιήθηκε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και συγκεκριμένα στον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη και στον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανάση, καθώς και στον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζαββό και την πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου.

Η επιστολή Ξενοκώστα στους εργαζόμενους

Στο μεταξύ ο επικεφαλής της Onex Πάνος Ξενοκώστας έστειλε χθες Παρασκευή επιστολή προς τους περίπου 600 εργαζόμενους, στην οποία αναφέρει ότι η διάσωση και αναγέννηση των ιστορικών Ναυπηγείων Ελευσίνας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.

Ο κ. Ξενοκώστας αναφέρεται στην υπόθεση της Axis κάνοντας λόγο για μια “αγνώστων” λοιπών στοιχείων φάντασμα η οποία κατα “την προσφιλή, προφανώς, οικογενειακή της παράδοση κάνει άλλη μια ύστατη απεγνωσμένη προσπάθεια να καταστρέψει ολοκληρωτικά τα δυο μεγάλα ναυπηγεία της Χώρας, που η συγκεκριμένη οικογένεια με τις παραλείψεις ή τις μεθοδεύσεις της, οδήγησε στην άβυσσο”.

Μάλιστα ο επικεφαλής της Onex σημειώνει ότι είναι πλέον στα χέρια αρμόδιων υπηρεσιών και αρχών η διερεύνηση των πραγματικών μετόχων της εν λόγω εταιρείας και οι πιθανές διασυνδέσεις της με Τουρκικά ναυπηγεία και μη Νατοϊκά συμφέροντα που αντιμάχονται την αναγέννηση των Ναυπηγείων της χώρας.

Τέλος, ο κ. Ξενοκώστας τονίζει πως για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας “το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω” και δηλώνει “αποφασισμένος περισσότερο από ποτέ και έτοιμος να πετύχουμε μαζί την διάσωση των Ναυπηγείων”.

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,429ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
648ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα