Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023
Αθήνα Ελλάδα

ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΠΑΡΟΣ (BLUE STAR PAROS)

BLUE STAR PAROS. Ένα από τα δύο αδελφάκια της BLUE STAR FERRIES που κατασκευάστηκαν στην Κορέα το 2002 και συνεχίζουν να <<ταράζουν>> ευχάριστα τα νερά του Αιγαίου μας. Μαζί με το BLUE STAR NAXOS, θεωρούνται από τα ιδανικότερα πλοία για τα νησιά της χώρας μας. Έχουν αποκτήσει φανατικούς οπαδούς όσα χρόνια ταξιδεύουν στην χώρα μας κι έχουν αγαπηθεί τόσο από τους επιβάτες που τα επιλέγουν για να ταξιδέψουν, όσο και από αυτούς που τα υπηρετούν. 10 χρόνια μετά τον ερχομό τους στην Ελλάδα, το www.ellinikiaktoploia.net ταξιδεύει μαζί τους και σας τα παρουσιάζει.

Πριν ξεκινήσουμε το ταξίδι μας με το BLUE STAR PAROS, θα κάνουμε μία σύντομη ιστορική αναδρομή στο πλοίο. Η υπογραφή των συμβολαίων για την ναυπήγηση των 2 πλοίων στα Ναυπηγεία της DAEWOO στην Κορέα, πραγματοποιήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2000. Το BLUE STAR PAROS, παραλήφθηκε από την BLUE STAR FERRIES στις 17 Απριλίου 2002 κι έφτασε στην Ελλάδα με Πλοίαρχο τον cpt Γιάννη Πασχάλη, στις 6 Μαίου 2002. Τα εγκαίνια του πραγματοποιήθηκαν στο λιμάνι της Πάρου στις 11 Μαίου 2002, από τον δημοφιλή τραγουδιστή Γιάννη Πάριο. Από τότε το πλοίο ταξιδεύει αδιάλειπτα στην γραμμή της Παροναξίας, με σύντομα περάσματα από την γραμμή των Δωδεκανήσων.

Το www.ellinikiaktoploia.net δέχεται την πρό(σ)κληση του συγκεκριμένου ταξιδίου και επιβιβάζεται στο πλοίο για να σας παρουσιάσει  τόσο το δρομολόγιο, όσο και το ίδιο το πλοίο. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα αφιερώματα, αυτό εδώ όπως και το αντίστοιχο αφιέρωμα μας στο BLUE STAR NAXOS, θα χωριστεί σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει  την περιγραφή των ταξιδιών και τις εντυπώσεις που αποτυπώθηκαν σε αυτά, ενώ το δεύτερο μέρος το οποίο θα είναι κοινό και για τα δύο πλοία, περιλαμβάνει την ξενάγηση στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους των 2 πλοίων.

ΜΕΡΟΣ Α’

Πειραιάς-Πάρος-Νάξος-Σαντορίνη

Σάββατο  12/5/2012 και το www.ellinikiaktoploia.net είναι έτοιμο να επιβιβαστεί στο BLUE STAR PAROS και να ταξιδέψει στην Πάρο, στη Νάξο και στην Σαντορίνη. Θα επιθυμούσαμε να ταξιδέψουμε με το BLUE STAR PAROS στην άγονη γραμμή των Μικρών Κυκλάδων, εκεί όπου μαζί με το BLUE STAR NAXOS αγαπήθηκαν και λατρεύτηκαν από τους κατοίκους των μικρών αυτών νησιών, όσο κανένα άλλο πλοίο. Διάφορες συγκυρίες όμως δεν συνέργησαν στο να πραγματοποιηθεί αυτό κι έτσι αρκεστήκαμε στο ταξίδι στην Παροναξία. Το πλοίο βρίσκεται δεμένο στην γωνία στα Λεμονάδικα, περιμένοντας μας να επιβιβαστούμε σε αυτό. Δεν έχει περάσει αρκετή ώρα που έχει δέσει στη θέση αυτή, αφού προέρχεται από το δρομολόγιο στην άγονη γραμμή των Κυκλάδων. Η παραμονή είτε του BLUE STAR NAXOS, είτε του BLUE STAR PAROS στο λιμάνι του Πειραιά όταν πραγματοποιούν το απογευματινό δρομολόγιο της Παροναξίας, δεν ξεπερνά τις 2μιση ώρες. Οι δείκτες των ρολογιών δείχνουν 5 το απόγευμα κι εμείς έχοντας τις αποσκευές μας ανά χείρας, οδηγούμαστε στον καταπέλτη του πλοίου. Εκεί μας καλωσορίζει ο Προιστ. Οικονομικός, κ. Αθανάσιος Μπήτρος ο οποίος και μας συνοδεύει μέχρι την Reception. Με την βοήθεια του Προιστ.Αρχιθαλαμηπόλου, κ. Νικόλαου Πιτσικάλη τακτοποιούμαστε στις καμπίνες μας και βγαίνουμε στα εξωτερικά Deck για να παρακολουθήσουμε την φόρτωση. Λίγα λεπτά πριν από την αναχώρηση οδηγούμαστε στην Γέφυρα του πλοίου, όπου συναντάμε τον cpt Δημήτρη Ντεντόπουλο, έναν από τους 2 πλοιάρχους του BLUE STAR PAROS για το συγκεκριμένο απογευματινό δρομολόγιο της Παροναξίας .Να σημειώσουμε εδώ ότι λόγω της ιδιαιτερότητας της άγονης γραμμής των Μικρών Κυκλάδων, το εκάστοτε πλοίο της BLUE STAR FERRIES που πραγματοποιεί το δρομολόγιο αυτό, έχει 2 Πλοιάρχους που εναλλάσσονται μεταξύ τους. Κλήση προς το ΠΕΙΡΑΙΑΣ TRAFFIC για να πάρουμε άδεια απόπλου και το ταξίδι ξεκινάει. Με αριστερή στροφή αφήνουμε την λεκάνη των Λεμονάδικων και αφού περάσουμε μπροστά από τα κρητικά πλοία, χαράσσουμε ρότα προς την μπούκα του λιμανιού του Πειραιά. Περνώντας τα φανάρια του Πειραιά, αναπτύσσουμε σιγά-σιγά ταχύτητα και πορευόμαστε ολοταχώς για την είσοδο του separation. Στην παρέα μας γρήγορα προστίθεται και ο δεύτερος Πλοίαρχος του BLUE STAR PAROS, cpt Κυριάκος Χωριανόπουλος με τον οποίο και συνομιλούμε  μαζί του για το δρομολόγιο που θα πραγματοποιήσουμε, αλλά και για διάφορα θέματα. Τόσο ο cpt Κυριάκος, όσο και ο cpt Δημήτρης είναι χρόνια στα 2 πλοία και έχουν πολλά να μας πούν.

Λίγο πριν την δύση του ηλίου, αποφασίζουμε να βγούμε στο κατάστρωμα του πλοίου και ν’ απολαύσουμε την όμορφη εικόνα που ξετυλίγεται μπροστά μας. Περνώντας ανάμεσα από το στενό Κέας και Κύθνου, συνεχίζουμε την πορεία μας  αναμένοντας να φτάσουμε στο πρώτο λιμάνι του προορισμού μας, που είναι το λιμάνι της Παροικιάς στην Πάρο.

Πράγματι γύρω στις 10:10 βρισκόμαστε έξω από τον Άγιο Φωκά και με μειωμένη ταχύτητα,  μπαίνουμε στον όρμο της Παροικιάς. Στις 10:20 με αριστερή στροφή, δένουμε στην θέση 2 και αρχίζει η αποβίβαση των επιβατών και των οχημάτων. Η τουριστική κίνηση δεν έχει αρχίσει ακόμη και αυτό βοηθάει στο να πραγματοποιηθεί πιο γρήγορα η φορτοεκφόρτωση στο δύσκολο από άποψη λιμενικών εγκαταστάσεων, λιμάνι της Παροικιάς. Στις 10 :25 έχουμε ολοκληρώσει την φορτοεκφόρτωση και είμαστε έτοιμοι για τον απόπλου μας. Περνώντας δίπλα από τον ύφαλο Σπίθα, αφήνουμε την Πάρο και στρίβουμε δεξιά για τον επόμενο σταθμό μας, το λιμάνι της Νάξου. Περνώντας βόρεια των ακτών της Πάρου, βλέπουμε από μακριά τα φώτα της Νάουσας του παραδοσιακού αυτού χωριού που προσελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Σύντομα βρισκόμαστε κοντά στα Ψαλλίδια και αρχίζει και φαίνεται φωταγωγημένη, η Χώρα της Νάξου.

Οι δείκτες των ρολογιών δείχνουν 23:20 κι εμείς αντικρίζοντας την  Πορτάρα που στέκεται φωταγωγημένη  αριστερά μας, προσεγγίζουμε την όμορφη Νάξο και το λιμάνι της. 5 λεπτά αργότερα έχουμε δέσει στο ντόκο και αρχίζει η φορτοεκφόρτωση επιβατών και οχημάτων. Κατά καιρούς, έχουμε αναφερθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο λιμάνι και έχουμε συζητήσει για το θέμα αυτό με Πλοιάρχους που προσεγγίζουν στο νησί, αλλά δυστυχώς δεν έχει γίνει ακόμα κάποια ενέργεια. Στις 11:40 είμαστε έτοιμοι ν’ αναχωρήσουμε και να χαράξουμε πορεία προς τον τελευταίο μας προορισμό, το λιμάνι του Αθηνιού στην Σαντορίνη. Σε όλο το ταξίδι μας και κατά την παραμονή μας στην Γέφυρα, συζητάμε και ανταλλάσουμε απόψεις με τους Αξιωματικούς Γέφυρας του BLUE STAR PAROS, cpt Σαμβελ Σαριαν, cpt Νικόλαο Βαγγελάτο και cpt Ιωάννη Παπαμάρκο καθώς και με τον Ύπαρχο cpt Παναγή Πανόπουλο..

Λίγο πριν τις 2 το πρωί φτάνουμε στην Σαντορίνη και αφού αντικρίζουμε διαδοχικά τα φώτα της Οίας, του Ημεροβιγλίου και των Φηρών, δένουμε στις 2:10 στο λιμάνι του Αθηνιού. Εδώ θα παραμείνουμε για λίγες ώρες, αφού στις 6:30 το πρωί θα αναχωρήσουμε πραγματοποιώντας το αντίστροφο δρομολόγιο, έχοντας ως τελικό προορισμό το λιμάνι του Πειραιά. Οι λίγες ώρες μέχρι την πρωινή αναχώρηση μας, είναι αρκετές για να ξεκουραστούμε και να πάρουμε δυνάμεις για την επόμενη ημέρα.

Ο ήλιος έχει αρχίσει να ανατέλλει κι εμείς είμαστε έτοιμοι να αναχωρήσουμε από τον Αθηνιό. Ήδη, τα πρώτα κρουαζιερόπλοια έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους και να παίρνουν θέση στον όρμο των Φηρών. Στις 6:30 το πρωί ξεκινάμε το ταξίδι μας, περνώντας δίπλα από τα μεγαθήρια που έχουν φτάσει με τουρίστες για να απολαύσουν την πανέμορφη Σαντορίνη. Μαζί με τους τουρίστες  χαζεύουμε και εμείς το εντυπωσιακό τοπίο που δημιουργήθηκε πριν από πολλά εκατ. χρόνια, λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου  της Σαντορίνης.  Ο καιρός καλός κι εμείς απολαμβάνουμε το ταξίδι μας, επιλέγοντας να πιούμε τον πρωινό μας καφέ στην Γέφυρα.

Στις 9 το πρωί φτάνουμε στη Νάξο και αρχίζει άμεσα η φόρτωση των οχημάτων και των επιβατών. Η παραμονή μας λιμάνι της Νάξου είναι σύντομη κι έτσι μισή ώρα αργότερα, είμαστε έτοιμοι για τον απόπλου μας. Με δεξιά στροφή αφήνουμε το δεύτερο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων μας  και οδηγούμαστε προς τον επόμενο προορισμό μας, την Πάρο. Γύρω στις 10:20 βρισκόμαστε κοντά στις βραχονησίδες Πόρτες και ξεκινάμε τις διαδικασίες προσέγγισης στο λιμάνι της Παροικιάς. 10 λεπτά αργότερα, δένουμε στο νησί της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής και ξεκινάμε κι εδώ την διαδικασία φόρτωσης επιβατών και οχημάτων. Η κυριακάτικη λειτουργία έχει ολοκληρωθεί και αρκετά είναι τα άτομα που αμέσως μετά τον εκκλησιασμό τους έχουν έρθει για να χαζέψουν το πλοίο, πριν καθήσουν σε κάποια καφετέρια για να απολαύσουν τον καφέ τους. Στις 10:50 παίρνουμε άγκυρες και χαράσσουμε ολοταχώς πορεία για το λιμάνι του Πειραιά.

Πλέοντας λίγο έξω από το Σούνιο, επισκεπτόμαστε το Μηχανοστάσιο του πλοίου και συνομιλούμε με τον Α’ Μηχανικό κ. Σωτήρη Κοσυβά. Χρόνια στα συγκεκριμένα πλοία, μας ξεναγεί στην <<καρδιά>> του BLUE STAR PAROS και μας παραθέτει τις τεχνικές λεπτομέρειες και τα τεχνικά χαρακτηριστικα γύρω από τη Μηχανή του πλοίου.

Στις 15:15 περνώντας τα φανάρια της εισόδου του λιμανιού του Πειραιά και με μια αριστερή στροφή, δένουμε στην γωνία στα Λεμονάδικα. Το ταξίδι μας έχει φτάσει στο τέλος του κι εμείς αισθανόμαστε τη χαρά που μας δόθηκε, ταξιδεύοντας και συνάμα γνωρίζοντας από κοντά ένα ακόμη πλοίο της ακτοπλοΐας μας αλλά και τη γραμμή που αυτό εξυπηρετεί. Όλα όσα έχουν ακουστεί και ειπωθεί για τα 2 αυτά πλοία τα 10 αυτά χρόνια από άτομα που έχουν ταξιδέψει μαζί τους, επαληθεύονται στο σύνολο τους. Ακούραστοι εργάτες με συνέπεια και πολυτέλεια, ήρθαν στις Κυκλάδες και άλλαξαν τον χάρτη της ακτοπλοίας μας. Δημιούργησαν νέες απαιτήσεις και προυποθέσεις στον τομέα εξυπηρέτησης των νησιών των Κυκλάδων, τις οποίες δύσκολα θα βρεθεί άλλο πλοίο να τις ικανοποιήσει και να τις ξεπεράσει. Αδιαφιλονίκητα είναι οι πρωταγωνιστές της άγονης γραμμής των Μικρών Κυκλάδων και δύσκολα θα <<σβηστούν>> από τις καρδιές των κατοίκων των νησιών αυτών.

ΜΕΡΟΣ Β’

Περιπλάνηση στο BLUE STAR PAROS

Το BLUE STAR PAROS ναυπηγήθηκε στα Ναυπηγεία Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering Co. της Κορέας, το 2002. Έχει αριθμό ΙΜΟ 9241774 και φέρει διεθνή κωδικό κλήσης SVJH κι έχει νηολόγιο Πειραιά. Το μήκος του φτάνει τα 124,20 μέτρα, ενώ το πλάτος του τα 18,90 μέτρα. Το βύθισμα του φτάνει τα 5,10 μέτρα. Στο Μηχανοστάσιο  συναντάμε 4 μηχανές WARTSILA 6L 38B, ιπποδύναμης 4250ΚW στις 600 στροφές η κάθε μία, οι οποίες μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα 24,5 μιλίων στο 85% της ιπποδύναμης τους. Οι ηλεκτρομηχανές  είναι τύπου WARTSILA 6L20C. Επίσης διαθέτει ένα bow thruster ROLLS ROYCE 950KW, ενώ οι προπέλες του είναι ROLLS ROYCE Controllable Pitch.

To BLUE STAR PAROS, διαθέτει 8 καταστρώματα. Η είσοδος των οχημάτων στο πλοίο πραγματοποιείται από τον κεντρικό καταπέλτη, ο οποίος και μας κατευθύνει στο κεντρικό garage. Mία ράμπα στο αριστερό μέρος του Deck 3 μας κατευθύνει στο δεύτερο garage, καταλαμβάνοντας μέρος του Deck 5. Συνολικά το BS Paros διαθέτει 340μέτρα λωρίδες φόρτωσης, ενώ στο πάνω γκαράζ του Deck 5 μπορούν να φορτωθούν 50 Ι.Χ.

Η επιβίβαση των επιβατών στο πλοίο, πραγματοποιείται από τον δεξιό καταπέλτη που υπάρχει στην πρύμη του πλοίου. Συνολικά, το πλοίο μπορεί να μεταφέρει συμπεριλαμβανομένου και του πληρώματος 1527 άτομα το καλοκαίρι και 1149 άτομα το χειμώνα. Κυλιόμενες αλλά και σταθερές κλίμακες προωθούν τον επιβάτη στα κοινόχρηστα καταστρώματα, άνετα και γρήγορα. Το πρώτο κοινόχρηστο κατάστρωμα που συναντάει κανείς καθώς επιβιβάζεται στο πλοίο, είναι το Deck 6. Εκεί συναντάμε πρώτα την Reception, το λογιστήριο και το κατάστημα του πλοίου. Σύγχρονη και φωτεινή η Reception, παραμένει στην διάθεση του επιβάτη να τον εξυπηρετήσει καθ’ όλη την διάρκεια του ταξιδίου. Ακολουθώντας τον διάδρομο στην δεξιά πλευρά του Deck 6, συναντάμε ένα μικρό καθιστικό πλαισιωμένο από Bar. Στην συνέχεια του διαδρόμου βρίσκουμε έναν μικρό αριθμό αεροπορικών καθισμάτων, ενώ μετά τα αεροπορικά καθίσματα και μέχρι την πλώρη, εισερχόμαστε στο σαλόνι της Α’ θέσης. Άνετοι καναπέδες στην απόχρωση του μωβ περιμένουν τον επιβάτη να ξεκουραστεί και να απολαύσει το ταξίδι του, διαβάζοντας τον ημερήσιο τύπο ή παρακολουθώντας διάφορα προγράμματα στις οθόνες των τηλεοράσεων που υπάρχουν στο χώρο. Επίσης το Bar που υπάρχει στον χώρο, είναι στην διάθεση του επιβάτη για ν’ απολαύσει κάθε είδους ρόφημα ή φαγώσιμο επιθυμεί. Συνεχίζοντας την πορεία μας προς την πρύμη και χρησιμοποιώντας αυτή την φορά τον αριστερό διάδρομο του Deck 6, συναντάμε τα υπόλοιπα αεροπορικά καθίσματα του καταστρώματος που συνολικά για το Deck 6, φτάνουν τα 127 seats. Λίγο πριν φτάσουμε στην πρύμη, βρίσκουμε το εστιατόριο-self service με πλούσιο menu έτοιμων φαγητών. Το Deck 6 ολοκληρώνεται από το εξωτερικό κατάστρωμα, που βρίσκεται στην πρύμη.

Ανεβαίνοντας ένα κατάστρωμα, συναντάμε το Deck 7. Το μπροστινό μέρος του καταστρώματος, καταλαμβάνεται από την γέφυρα του πλοίου. Σύγχρονη και άνετη, αποτελεί τον <<εγκέφαλο>> του BLUE STAR PAROS. Διαθέτει όλες τις νέες τεχνολογίες και βοηθήματα που απαιτούνται για την ασφαλή διακυβέρνηση και πλεύση του πλοίου, βοηθώντας έτσι τους Αξιωματικούς Γέφυρας να κάνουν πιο άνετα την δουλειά τους. Στην συνέχεια του καταστρώματος συναντάμε μέρος των καμπινών του πληρώματος, ενώ μέχρι την μέση βρίσκουμε τις 24 καμπίνες για τους επιβάτες και τις 2 καμπίνες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ). Συνολικά το πλοίο διαθέτει 100 κλίνες. Οι εσωτερικοί χώροι του Deck 7, ολοκληρώνονται από μία ακόμη παρτίδα αεροπορικών καθισμάτων (91 seats) για τους επιβάτες. Το υπόλοιπο Deck μέχρι την πρύμη, καταλαμβάνεται από τα εξωτερικά καταστρώματα τα οποία υποστηρίζονται από το εξωτερικό Bar που υπάρχει στο πίσω μέρος του καταστρώματος.

Φτάνοντας στο Deck 8 συναντάμε το ελικοδρόμιο του πλοίου καθώς και ένα μικρό στεγασμένο χώρο με τραπεζοκαθίσματα, για αυτούς που θέλουν ν’ απολαύσουν την θαλασσινή αύρα και τον ήλιο.

Όπως κάνουμε σε κάθε αφιέρωμα έτσι κι εδώ, θα θέλαμε να εκφράσουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους, που μας βοήθησαν στην υλοποίηση αυτής της προσπάθειας και είναι

Από την BLUE STAR FERRIES
Τον κ. Διονύσιο Θεοδωράτο, Εμπορικό Διευθυντή
Την κ.Χριστίνα Γρηγορά, Διευθύντρια Marketing,

Από το BLUE STAR PARΟS
Τον κ. Xωριανόπουλο Κυριάκο, Πλοίαρχο
Τον κ.Ντεντόπουλο Δημήτριο, Πλοίαρχο
Τον κ. Πανόπουλο Παναγή, Ύπαρχο
Τον κ. Σαριάν Σάμβελ, Υποπλοίαρχο
Τον κ. Βαγγελάτο Νικόλαο, Υποπλοίαρχο
Τον κ. Παπαμάρκο Ιωάννη, Υποπλοίαρχο
Τον κ. Κοσυβά Σωτήριο, Α’ Μηχανικό
Τον κ. Μπήτρο Αθανάσιο, Προιστ.Οικονομικό
Τον κ. Πιτσικάλη Νικόλαο, Προιστ.Αρχιθαλαμηπόλο
Τον κ. Παντελάκο Κων/νο, Μάγειρα
Τον κ. Κακαρούμπα Άγγελο, Ναύκληρο

Για να δείτε τις φωτογραφίες του αφιερώματος πατήστε πάνω στα μπλέ γράμματα.Όλες τις φωτογραφίες από το ταξίδι-αφιέρωμα μπορείτε να τις δείτε πατώντας εδώ.

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,038ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
641ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα