Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023
Αθήνα Ελλάδα

ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΝΑΞΟΣ (BLUE STAR NAXOS)

BLUE STAR NAXOS. Ένα από τα δύο αδελφάκια της BLUE STAR FERRIES που κατασκευάστηκαν στην Κορέα το 2002 και συνεχίζουν να <<ταράζουν>> ευχάριστα, τα νερά του Αιγαίου μας. Μαζί με το BLUE STAR PAROS,  θεωρούνται από τα ιδανικότερα πλοία για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών της χώρας μας. Έχουν αποκτήσει φανατικούς οπαδούς όσα χρόνια ταξιδεύουν στην χώρα μας και έχουν αγαπηθεί τόσο από τους επιβάτες που τα επιλέγουν για να ταξιδέψουν μαζί τους, όσο και από αυτούς που τα υπηρετούν. 10 χρόνια μετά τον ερχομό τους στην Ελλάδα, το www.ellinikiaktoploia.net ταξιδεύει μαζί τους και σας τα παρουσιάζει.

Πριν ξεκινήσουμε το ταξίδι μας με το BLUE STAR NAXOS,  θα επιχειρήσουμε να κάνουμε μία σύντομη ιστορική αναφορά στο πλοίο. Η υπογραφή των συμβολαίων για την ναυπήγηση των 2 πλοίων στα Ναυπηγεία της DAEWOO στην Κορέα, πραγματοποιήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2000. Η έναρξη της ναυπήγησης του ξεκίνησε στις 2 Ιουλίου 2001, ενώ η καθέλκυση του στα κορεάτικα νερά πραγματοποιήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2002. Το BLUE STAR NAXOS, παραλήφθηκε από την BLUE STAR FERRIES στις 7 Ιουνίου 2002 κι έφτασε στην Ελλάδα με Πλοίαρχο τον cpt Δημήτρη Παούρη, στις 24 Ιουνίου 2002. Τα εγκαίνια του πραγματοποιήθηκαν στο λιμάνι της Νάξου στις 30 Ιουνίου 2002, από τον αείμνηστο Ιάκωβο Καμπανέλλη. Από τότε το πλοίο ταξιδεύει αδιάλειπτα στην γραμμή της Παροναξίας, με σύντομα περάσματα από την γραμμή των Δωδεκανήσων.

Μάιος του 2012, 10 χρόνια μετά και το BLUE STAR NAXOS για μικρό χρονικό διάστημα, καλείται ν’ αντικαταστήσει τον ΔΙΑΓΟΡΑ στα Δωδεκάνησα. Η αργία της Πρωτομαγιάς, καθηλώνει το πλοίο στο λιμάνι του Πειραιά. Το δρομολόγιο της Τρίτης (Πρωτομαγιά), θα ενσωματωθεί στο δρομολόγιο της Πέμπτης και θα δημιουργήσουν ένα δρομολόγιο που δεν έχει ξαναπραγματοποιηθεί. Το πλοίο θα ξεκινήσει την Πέμπτη 3/5/2012 στις 15:00 το μεσημέρι από το λιμάνι του Πειραιά και θα φτάσει στο ακριτικό Καστελόριζο το απόγευμα της Παρασκευής στις 16:30, πιάνοντας ενδιάμεσα 9 λιμάνια, αυτά της Πάτμου, των Λειψών, της Λέρου, της Καλύμνου, της Κω, της Νισύρου, της Τήλου, της Σύμης και της Ρόδου. Το www.ellinikiaktoploia.net δέχεται την πρό(σ)κληση του συγκεκριμένου ταξιδίου και επιβιβάζεται στο πλοίο για να σας παρουσιάσει, τόσο το συγκεκριμένο δρομολόγιο όσο και το ίδιο το πλοίο. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα αφιερώματα, αυτό εδώ όπως και το αφιέρωμα μας στο BLUE STAR PAROS, θα χωριστεί σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος θα περιλαμβάνει  την περιγραφή των ταξιδιών και τις εντυπώσεις που αποτυπώθηκαν από αυτά, ενώ το δεύτερο μέρος, το οποίο θα είναι κοινό και για τα δύο πλοία, θα περιλαμβάνει την ξενάγηση στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους των 2 πλοίων.

ΜΕΡΟΣ Α’

Πειραιάς-Πάτμος-Λειψοί-Λέρος-Κάλυμνος-Κως-Νίσυρος-Τήλος-Σύμη-Ρόδος-Καστελόριζο(Μεγίστη)

Πέμπτη 3/5/2012 και το www.ellinikiaktoploia.net είναι έτοιμο να επιβιβαστεί στο BLUE STAR NAXOS, για να ταξιδέψει στα όμορφα Δωδεκάνησα. Το πλοίο βρίσκεται δεμένο στον ντοκ 3 του λιμανιού του Πειραιά, περιμένοντας τους δείκτες των ρολογιών να δείξουν 15:00 για ν’αναχωρήσει. Στον καταπέλτη του πλοίου μας υποδέχεται ο Ύπαρχος, cpt Γιώργος Μπαλόπητας ο οποίος και μας καλωσορίζει σε αυτό. Χρησιμοποιώντας τον καταπέλτη των επιβατών, εισερχόμαστε στο εσωτερικό του πλοίου.  Επιλέγοντας τις κυλιόμενες σκάλες, ανεβαίνουμε για να βρεθούμε στην Reception όπου εκεί μας υποδέχονται ο Προιστ. Αρχιθαλαμηπόλος, κ. Στέλιος Κουρκούλης με το επιτελείο του και ο Προιστ. Οικονομικός κ. Ιορδάνης Ελευθεριάδης. Αφήνοντας τις αποσκευές  στην καμπίνα μας, οδηγούμαστε στην Γέφυρα του πλοίου για να παρακολουθήσουμε από εκεί τον απόπλου. Εκεί θα συναντήσουμε τον Πλοίαρχο του BLUE STAR NAXOS, cpt Hλία Βερβενιώτη και τον Αξιωματικό Γέφυρας (12-4) Υποπλοίαρχο, cpt Απόστολο Σολδάτο. Κλήση στο ΠΕΙΡΑΙΑΣ TRAFFIC και το ταξίδι ξεκινάει. Περνάμε τα φανάρια της εισόδου του λιμανιού του Πειραιά και χαράσσουμε πορεία προς το separation. Λίγο πριν μπούμε σε αυτό, συναντάμε στ’ αριστερά μας το BLUE STAR PAROS, που επιστρέφει στον Πειραιά ολοκληρώνοντας το ταξίδι του στην άγονη γραμμή των Κυκλάδων. Ο καιρός είναι ηλιόλουστος και η ώρα ιδανική για έναν απογευματινό καφέ, παρέα με τον καπετάν Ηλία και με τον cpt Γιώργο ο οποίος είναι ναυτολογημένος ως Πλοίαρχος Β ‘. Λίγο πριν τις 16:00, στην παρέα μας προστίθεται και ο Αξιωματικός Γέφυρας (4-8) Υποπλοίαρχος, cpt Mανώλης Κατσούδας. Με τον cpt Ηλία συζητάμε μαζί του για το δρομολόγιο που θ ’ακολουθήσουμε, καθώς και για τα τεκταινόμενα που συμβαίνουν αυτή την περίοδο στον χώρο της ακτοπλοΐας μας. Λίγη ώρα αργότερα, αφήνουμε την Γέφυρα και μετακινούμαστε στα καταστρώματα με σκοπό ν’ απολαύσουμε την θαλασσινή αύρα. Η δύση του ηλίου, μας βρίσκει ανάμεσα στην Μύκονο και τη Νάξο και εμείς δεν χάνουμε την ευκαιρία να φωτογραφίσουμε το υπέροχο ηλιοβασίλεμα. Πρώτος μας προορισμός το λιμάνι της Πάτμου, το οποίο και θα προσεγγίσουμε περίπου τα μεσάνυχτα. Ως τότε, λίγες στιγμές ξεκούρασης είναι απαραίτητες, προκειμένου να γεμίσουν οι μπαταρίες μας και ν’ αντέξουμε τις νυχτερινές προσεγγίσεις στα λιμάνια που θα πιάσουμε.

20 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα, βρισκόμαστε δίπλα από τις βραχονησίδες Καβουρονήσια. Στις 23:55 καταπλέουμε στο νησί της Αποκάλυψης, την Πάτμο. Η αποβίβαση-επιβίβαση ξεκινάει αμέσως. Πέντε λεπτά αργότερα, η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί και αποπλέουμε για το επόμενο λιμάνι μας, που είναι αυτό στους Λειψούς. Η ένταση του ανέμου δεν ξεπερνάει τα 4 μποφόρ κι εμείς συνεχίζουμε το ταξίδι μας παρέα με ένα ολόγιομο φεγγάρι.

Στις 00:45 μπαίνουμε στο λιμάνι των Λειψών, στο οποίο θα παραμείνουμε για 15 λεπτά.  Στις 01:00 αφήνουμε τους ήσυχους Λειψούς για το επόμενο λιμάνι προορισμού, αυτό της Λέρου. Οι αποστάσεις μεταξύ των νησιών που θα πιάνουμε από εδώ και πέρα θα είναι μικρές, γι’ αυτό και θα παραμείνουμε στην Γέφυρα μέχρι να ξημερώσει.

Στις 2 το πρωί φτάνουμε στο κατάφωτο λιμάνι της Λέρου και με μια δεξιόστροφη μανούβρα, δένουμε στον ντόκο. Οι λιγοστοί επιβάτες αποβιβάζονται κι έτσι μετά από 10 λεπτά, αναχωρούμε.

Επόμενος προορισμός μας θα είναι το νησί των Σφουγγαράδων, η Κάλυμνος. Η μιάμιση ώρα που θα χρειαστούμε για να φτάσουμε μέχρι την Κάλυμνο, μας δίνει την ευκαιρία να περιπλανηθούμε για λίγο στα καταστρώματα. Η υγρασία έχει αρχίσει και κάνει αισθητή την παρουσία της, όσο περνάει η ώρα. Μεμονωμένοι επιβάτες που περιμένουν τον επόμενο προορισμό μας  για να αποβιβαστούν, περιφέρονται στα ανοιχτά deck. Στις 03:35 δένουμε στην Κάλυμνο. Εδώ θα χρειαστεί να παραμείνουμε για περισσότερο χρόνο από ότι στα υπόλοιπα λιμάνια που έχουμε προσεγγίσει μέχρι τώρα. Στις 04:10 ολοκληρώνεται η φορτοεκφόρτωση κι εμείς χαράσσουμε πορεία προς το επόμενο λιμάνι, το λιμάνι της Κω.

Μία ώρα αργότερα, φτάνουμε στο νησί του Ιπποκράτη. Εκεί θα συναντήσουμε  το BLUE STAR 1, το οποίο μόλις έχει καταφθάσει από τον Πειραιά κι έχει ξεκινήσει την αποβίβαση επιβατών και οχημάτων. Η κίνηση στο λιμάνι της Κω είναι αυξημένη, καθώς η ταυτόχρονη άφιξη των δύο πλοίων, δυσχεραίνει κάπως το έργο των λιμενικών αρχών. Στις 05:40 ολοκληρώνουμε την φορτοεκφόρτωση μας και αναχωρούμε, αφήνουμε πίσω μας το νησί της Κώ. Στον ορίζοντα έχει αρχίσει να γλυκοχαράζει και είναι η ιδανική στιγμή, για τον πρώτο καφέ της ημέρας.

Σειρά στο «σιδηρόδρομο» των προσεγγίσεων του ταξιδιού μας, έχει η ηφαιστειογενής Νίσυρος. Με αρωγό τον ήλιο που έχει αρχίσει ν’ ανατέλλει, αρχίζει να διακρίνεται στο βάθος το νησί. Γύρω στις 07:05, με μια αριστερόστροφη πιρουέτα δένουμε στον ντόκο. Η κούραση στα μάτια όλων μας έχει αρχίσει να φαίνεται, αλλά κανένας μας δεν αφήνει την θέση του. Ο ναύκληρος κ. Χαράλαμπος Σιδέρης με την επιστασία του και με την βοήθεια του cpt Γιώργου καταφέρνουν άψογα να φέρουν εις πέρας το έργο της φορτοεκφόρτωσης. Ένα τέταρτο αργότερα, παίρνουμε καταπέλτη και χαράσσουμε πορεία προς την Τήλο. 17 ώρες μετά τον απόπλου μας από το λιμάνι του  Πειραιά, βρισκόμαστε ήδη στη μέση του ταξιδιού μας. Το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι να φτάσουμε στην Τήλο, είναι αρκετό για ένα γρήγορο πέρασμα από την τραπεζαρία για να πάρουμε πρωινό, δημιουργημένο από τον Μάγειρα Δημήτρη Τσουκάτο και με τη φροντίδα του Θαλαμηπόλου Χάτζη Σαλη Χασαν.

Στις 08:30 φτάνουμε στο λιμάνι της Τήλου, το νησί του αείμνηστου Δημάρχου Τάσου Αλιφέρη, ενός ανθρώπου που προσέφερε τόσα πολλά για το νησί του αλλά δυστυχώς έφυγε νωρίς. 20λεπτη η παραμονή μας στο νησί και ο χρόνος αρκετός θα λέγαμε, για μια σύντομη πρώτη γνωριμία με το τοπίο του νησιού. Στις 08:50 ο Αξιωματικός Γέφυρας Ανθυποπλοίαρχος, cpt Κώστας Τσόκας παίρνει άδεια απόπλου και αναχωρούμε. Με άνεμο που δεν ξεπερνάει τα 3 μποφόρ, πλέουμε προς την όμορφη Σύμη. Έχοντας στα δεξιά μας τα παράλια της Ρόδου, κινούμαστε βορειοανατολικά προς την Τουρκία.

Στις 10:30 μπαίνουμε στο όρμο της Σύμης και σιγά σιγά κινούμαστε προς το λιμάνι. Με μια υποδειγματική αριστερή στροφή, δένουμε γρήγορα στον ντόκο. Η πλώρη μας, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα απέναντι σπίτια. Εικόνα ειδυλλιακή, που την έχουμε δει αποτυπωμένη σε πολλά περιοδικά αλλά δεν την είχαμε ζήσει από κοντά. Σχεδόν όλος ο κόσμος βρίσκεται κοντά  στον καταπέλτη του πλοίου, για να παραλάβει τους συγγενείς καθώς και τα είδη πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα, φάρμακα που είναι  απαραίτητα για τη διαβίωση, στο ακριτικό αυτό νησί.. Εντύπωση μας κάνει ο χώρος πρόσδεσης μας, αφού το εμβαδό του χώρου που έχουν στην διάθεση τους οι οδηγοί των οχημάτων για να πραγματοποιήσουν τους ελιγμούς, είναι ελάχιστος. Παρόλα αυτά, όλοι βοηθάνε με τον δικό τους τρόπο στην φορτοεκφόρτωση του πλοίου και στην άμεση αναχώρηση του, για τον επόμενο προορισμό. Να τονίσουμε εδώ, ότι οι κάτοικοι της Σύμης πριν λίγα χρόνια δεν είχαν απευθείας θαλάσσια συγκοινωνία με το λιμάνι Πειραιά, πρόβλημα το οποίο επιλύθηκε πρόσφατα με την προσέγγιση τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα μέσω  της εταιρείας BLUE STAR FERRIES και με το πλοίο της, ΔΙΑΓΟΡΑΣ. Στις 10:40 αναχωρούμε για το προτελευταίο λιμάνι προορισμού μας, αυτό της κοσμοπολίτικης Ρόδου. Με πορεία 110 μοιρών και με ταχύτητα που δεν ξεπερνάει τα 20 μίλια, ταξιδεύουμε για το νησί των Ιπποτών.

Πέντε λεπτά μετά τις 12:00, μπαίνουμε στο λιμάνι της Ακαντιάς και δένουμε στην προβλήτα ΑΙΓΑΙΟ, μήκους 142 μέτρων. Η ζέστη έχει αρχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία της και εμείς βρίσκουμε την ευκαιρία να κάνουμε μια σύντομη βόλτα μέχρι το Μανδράκι. Η παραμονή μας στην Ρόδο θα διαρκέσει γύρω στα 35 λεπτά, με σκοπό να συνεχίσουμε το ταξίδι για τον τελευταίο προορισμό μας, το ακριτικό Καστελόριζο. Πράγματι στις 12:40 αφήνουμε πίσω το νησί της Ρόδου, για να πραγματοποιήσουμε το 4ωρο ταξίδι μας μέχρι την ακριτική Μεγίστη. Η διάρκεια του ταξιδιού αρκετή, για να ξεκουραστούμε μετά από το ολονύχτιο ταξίδι μας. Λίγο πριν το Καστελόριζο, στα δεξιά μας θα συναντήσουμε το νησί της Κυράς της Ρω, της κατά κόσμο Δέσποινας Αχλαδιώτη, που επί 40χρόνια και μέχρι τον θάνατο της, ζούσε μόνη  σε αυτή την βραχονησίδα και κάθε ημέρα ύψωνε την Ελληνική σημαία για να την βλέπουν οι Τούρκοι από τα απέναντι παράλια και η οποία αναδείχτηκε τελικά, σε έναν Πραγματικό Ήρωα!

Στις 16:40 φτάνουμε στο ακριτικό Καστελόριζο, τελευταίο λιμάνι του ταξιδιού μας. Ο μιναρές που υπάρχει στην είσοδο του λιμανιού μας εκπλήσσει και με μια δεξιά στροφή, δένουμε στον ντόκο. Όπως και στην Σύμη έτσι κι εδώ, θα σταθούμε μαγεμένοι από το εκπληκτικό αυτό τοπίο. Αναρωτιόμαστε πως μπορεί αυτή η μικρή κουκίδα στο χάρτη, στο νοτιοανατολικότερο άκρο της χώρας μας να είναι τόσο όμορφη, τόσο γραφική. Κι όμως γίνεται. Οι κάτοικοι της, υπερασπιστές της πατρίδας μας, καθημερινά παλεύουν για να κρατήσουν την Μεγίστη ελληνική, άσχετα εάν η πατρίδα μας συχνά-πυκνά τους λησμονεί. Το πλοίο που είναι η και η μοναδική τους επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο, τους φέρνει αυτά που πραγματικά χρειάζονται κι έχουν ανάγκη, όπως τρόφιμα, φάρμακα και άλλα πράγματα που είναι απαραίτητα για την καθημερινότητα τους καθώς και για την επιβίωση τους και οι κάτοικοι σπεύδουν να τα παραλάβουν. Αποτελεί μία εικόνα, που θα μείνει βαθιά χαραγμένη στο μυαλό μας. Οι φαντάροι στο νησί και αυτοί με την σειρά τους, σπεύδουν να παραλάβουν τα είδη πρώτης ανάγκης για τα φυλάκια τους. Στις 17:00, έχοντας ολοκληρώσει την φορτοεκφόρτωση μας  αναχωρούμε από την Μεγίστη, αποκομίζοντας τις καλύτερες εικόνες από αυτό το νησί. Έχουμε βάλει ρότα για το νησί της Ρόδου, για να παραλάβουμε επιβάτες και οχήματα και να πραγματοποιήσουμε το ταξίδι της επιστροφής, πιάνοντας τα ίδια ακριβώς λιμάνια που πιάσαμε στο κατέβασμα. Στις 20:30, καταπλέουμε στην φωταγωγημένη Ρόδο και δένουμε στην ίδια θέση που είχαμε δέσει και το μεσημέρι. Μία ώρα αργότερα, στις 21:30 αναχωρούμε από την Ρόδο για να πραγματοποιήσουμε πάλι τις νυχτερινές μας προσεγγίσεις στα 8 ενδιάμεσα λιμάνια.

Έτσι, με πρώτο προορισμό το λιμάνι της Σύμης (22:45) κι έπειτα τα λιμάνια της Τήλου (01:50), της Νισύρου (02:05), της Κω (03:40), της Καλύμνου (04:50), της Λέρου (06:40), των Λειψών (07:50), φτάνουμε στις 08:50 στο λιμάνι της Πάτμου.

Μία νέα ημέρα έχει ξεκινήσει κι εμείς ετοιμαζόμαστε να παραλάβουμε και τους τελευταίους επιβάτες, με προορισμό τον Πειραιά. Στις 09:20 παίρνουμε άδεια απόπλου και συνεχίζουμε το ταξίδι μας για το πρώτο λιμάνι της χώρας. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού, επισκεπτόμαστε το Μηχανοστάσιο και τον Α’ Μηχανικό, κ. Σπύρο Γερμενή και συζητάμε για τα Bluestarάκια και τον αγώνα που δίνουν καθημερινά, ώστε να είναι σε άριστη κατάσταση και να ανταποκρίνονται στο μέγιστο δυνατό βαθμό στο μεταφορικό τους κι όχι μόνο, έργο. Λίγο μετά τις 17:00, μπαίνουμε στο κεντρικό λιμάνι στον Πειραιά και δένουμε στις θέσεις 30-35, εκεί απ’ όπου ξεκινήσαμε το μεσημέρι της Πέμπτης. Ο cpt Ηλίας μέσω του ασυρμάτου δίνει το τέλος του ταξιδιού, λέγοντας χαρακτηριστικά : «Νέτα πλώρα-πρύμα…καλή ξεκούραση !». Μία φράση που ειλικρινά μας άγγιξε και την πιστέψαμε βαθιά.

Σίγουρα το ταξίδι θα μείνει βαθιά χαραγμένο μέσα μας, αφού μέσα σε λίγες ώρες καταφέραμε και προσεγγίσαμε τα περισσότερα νησιά των Δωδεκανήσων και φτάσαμε μέχρι και το ακριτικό Καστελόριζο. Είναι ένα ταξίδι που δεν έχει ξαναπραγματοποιηθεί κι αισθανόμαστε  ιδιαίτερα τυχεροί, που μας δόθηκε η δυνατότητα και η ευκαιρία να ταξιδέψουμε με το BLUE STAR NAXOS και να παρακολουθήσουμε την όλη διαδικασία με όλες αυτές τις προσεγγίσεις, από κοντά. Για το πλοίο τα λόγια και οι όποιες περιγραφές είναι περιττές, αφού τόσο το μήκος του, όσο και η ταχύτητα του αλλά και γενικότερα το όλο στήσιμο του, είναι ιδανικά τόσο γι’ αυτή την γραμμή που ταξιδέψαμε μαζί ,όσο και για την γραμμή των Κυκλάδων όπου το έχουμε συνηθίσει. Είναι ένα πλοίο με τις ιδανικές χωρητικότητες και τις ιδανικές διαστάσεις.

ΜΕΡΟΣ Β’

Περιήγηση στο BLUE STAR NAXOS

Το BLUE STAR NAXOS ναυπηγήθηκε στα Ναυπηγεία Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering Co. της Κορέας, το 2002. Έχει αριθμό ΙΜΟ 9241786 και διαθέτει διεθνή κωδικό κλήσης SZUI. Έχει νηολόγιο Πειραιά και αριθμό εγγραφής 239923000. Το μήκος του φτάνει τα 124,20 μέτρα, ενώ το πλάτος του τα 18,90 μέτρα. Το βύθισμα του, φτάνει τα 5,10 μέτρα. Στο Μηχανοστάσιο του συναντάμε  4 μηχανές WARTSILA 6L 38B, ιπποδύναμης 4250 ΚW στις 600 στροφές η κάθε μία, οι οποίες μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα 24,5 μιλίων, στο 85% της ιπποδύναμης τους. Οι ηλεκτρομηχανές του, είναι τύπου WARTSILA 6L20C. Διαθέτει ένα bow thruster ROLLS ROYCE 950 KW, ενώ οι προπέλες του είναι ROLLS ROYCE Controllable Pitch.

To BLUE STAR NAXOS διαθέτει 8 καταστρώματα. Η είσοδος των οχημάτων στο πλοίο πραγματοποιείται από τον κεντρικό καταπέλτη, ο οποίος και μας κατευθύνει στο κεντρικό garage. Mία ράμπα στο αριστερό μέρος του Deck 3, μας κατευθύνει στο δεύτερο garage που υπάρχει και καταλαμβάνει μέρος του Deck 5. Συνολικά, το BSNaxos διαθέτει 340μέτρα λωρίδες φόρτωσης ενώ στο επάνω γκαράζ του Deck 5, μπορούν να φορτωθούν 50 Ι.Χ.

Η επιβίβαση των επιβατών στο πλοίο, πραγματοποιείται από τον δεξιό καταπέλτη που υπάρχει στην πρύμη του πλοίου. Το πλοίο μπορεί να μεταφέρει συμπεριλαμβανομένου και του πληρώματος, 1527 άτομα το καλοκαίρι και 1149 άτομα το χειμώνα. Κυλιόμενες αλλά και σταθερές κλίμακες, προωθούν τον επιβάτη στα κοινόχρηστα καταστρώματα άνετα και γρήγορα. Το πρώτο κοινόχρηστο Deck που συναντάει κανείς καθώς ανεβαίνει στο πλοίο, είναι το Deck 6. Εκεί συναντάμε πρώτα την Reception, το λογιστήριο καθώς και το κατάστημα του πλοίου. Σύγχρονη και φωτεινή η Reception, παραμένει στην διάθεση του επιβάτη για να τον εξυπηρετήσει και να του παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια σε ότι αυτός χρειαστεί, καθ’ όλη την διάρκεια του ταξιδίου. Ακολουθώντας τον διάδρομο στην δεξιά πλευρά του Deck 6, συναντάμε ένα μικρό καθιστικό πλαισιωμένο από το Bar. Στη συνέχεια του διαδρόμου συναντάμε επίσης έναν μικρό αριθμό αεροπορικών καθισμάτων, ενώ μετά τα αεροπορικά καθίσματα και μέχρι την πλώρη, εισερχόμαστε στο σαλόνι της Α΄ θέσης. Άνετοι καναπέδες στην απόχρωση του μωβ, περιμένουν τον επιβάτη να χαλαρώσει και ν’ απολαύσει το ταξίδι του, διαβάζοντας τον ημερήσιο τύπο ή παρακολουθώντας διάφορα προγράμματα στις οθόνες των τηλεοράσεων που υπάρχουν στον χώρο. Επίσης το Bar που υπάρχει στον χώρο αυτό, είναι στην διάθεση του επιβάτη παρέχοντας του κάθε είδους ρόφημα ή φαγώσιμο, που αυτός επιθυμεί. Συνεχίζοντας την πορεία μας προς την πρύμη και χρησιμοποιώντας αυτή την φορά τον αριστερό διάδρομο του Deck 6, συναντάμε τα υπόλοιπα αεροπορικά καθίσματα του καταστρώματος που συνολικά για το Deck 6, φτάνουν τα 127 seats. Λίγο πριν φτάσουμε στην πρύμη, βρίσκουμε το εστιατόριο-self service με πλούσιο menu έτοιμων φαγητών. Το Deck 6 ολοκληρώνεται από το εξωτερικό κατάστρωμα, που βρίσκεται στην πρύμη.

Ανεβαίνοντας ένα κατάστρωμα, συναντάμε το Deck 7. Το μπροστινό μέρος του καταστρώματος, καταλαμβάνεται από την γέφυρα του πλοίου. Σύγχρονη και άνετη, αποτελεί τον <<εγκέφαλο>> του BLUE STAR NAXOS. Διαθέτει όλες τις νέες τεχνολογίες και τα βοηθήματα που είναι απαραίτητα  για την ασφαλή διακυβέρνηση και πλεύση του πλοίου, βοηθώντας έτσι τους Αξιωματικούς Γέφυρας να κάνουν πιο άνετα κι εύκολα την εργασία τους κατά την διάρκεια της παραμονής τους, στον χώρο αυτό . Στην συνέχεια του καταστρώματος συναντάμε μέρος των καμπινών του πληρώματος, ενώ μέχρι την μέση θα συναντήσουμε τις 24 καμπίνες που διατίθενται για τους επιβάτες καθώς και τις 2 καμπίνες που διατίθενται για τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ). Συνολικά, το πλοίο διαθέτει 100 κλίνες. Οι εσωτερικοί χώροι του Deck 7, ολοκληρώνονται από μία ακόμη παρτίδα αεροπορικών καθισμάτων (91 seats) για τους επιβάτες. Το υπόλοιπο Deck μέχρι την πρύμη, καταλαμβάνεται από τα εξωτερικά καταστρώματα τα οποία υποστηρίζονται από το εξωτερικό Bar που υπάρχει στο πίσω μέρος του καταστρώματος.

Φτάνοντας στο Deck 8, συναντάμε το ελικοδρόμιο του πλοίου καθώς και ένα μικρό στεγασμένο χώρο με τραπεζοκαθίσματα, γι’ αυτούς που θέλουν ν’ απολαύσουν την θαλασσινή αύρα και τον ήλιο στο ταξίδι.

Όπως κάνουμε σε κάθε αφιέρωμα έτσι κι εδώ, θα θέλαμε να εκφράσουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους που μας βοήθησαν στην υλοποίηση αυτής της προσπάθειας και είναι

Από την BLUE STAR FERRIES
Τον κ. Διονύσιο Θεοδωράτο, Εμπορικό Διευθυντή
Την κ.Χριστίνα Γρηγορά, Διευθύντρια Marketing,

Από το BLUE STAR ΝΑΧΟS
Τον κ. Βερβενιώτη Ηλία, Πλοίαρχο
Τον κ. Μπαλόπητα Γεώργιο, Ύπαρχο
Τον κ. Κατσούδα Εμμανουήλ, Υποπλοίαρχο
Τον κ. Σολδάτο Απόστολο, Υποπλοίαρχο
Τον κ. Τσόκα Κων/νο, Ανθυποπλοίαρχο
Τον κ. Γερμενή Σπυρίδων, Α’ Μηχανικό
Τον κ. Ελευθεριάδη Ιορδάνη, Προιστ.Οικονομικό
Τον κ. Κουρκούλη Στυλιανό, Προιστ.Αρχιθαλαμηπόλο
Τον κ. Τσουκάτο Δημήτριο, Μάγειρα
Τον κ. Σιδέρη Χαράλαμπο, Ναύκληρο

ολους τους κεντρικούς πράκτορες της BLUE STAR FERRIES που μας βοήθησαν στα λιμάνια που έπιασε το πλοίο και ιδιαίτερα το SYMITOURS

Κλείνοντας, παραθέτουμε  το κείμενο που μας έστειλε ο Πλοίαρχος του BLUE STAR NAXOS, cpt Ηλίας Βερβενιώτης και αναφέρεται στο πλοίο και στους ανθρώπους που έχει μαζί του και του συμπαραστέκονται.

Blue Star Naxos

ΠΕΙΡΑΙΑΣ 11014

Ένα ταξίδι με τα όλα του…

Επειδή στο ταξίδι που επιλέξατε να έρθετε οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους, θα περιοριστώ στο να πω δυο λόγια, για το που οφείλεται η επιτυχία στην εικόνα ενός πλοίου και στην εύρυθμη λειτουργία του.Έχω πει και στο παρελθόν ότι ο κόσμος κάνει το βαπόρι…

Σ’ αυτό το πλοίο λοιπόν νομίζω ότι το διαπιστώνετε και από μόνοι σας… Πολύ απλά, γιατί λέμε «καλημέρα» μεταξύ μας …επειδή το νοιώθουμε και όχι επειδή πρέπει!Δεν είναι τυχαίο που οι επιβάτες ξεχωρίζουν το Blue Star Naxos σε όποια γραμμή κι αν ταξιδέψει…

Έχω τη χαρά και την τιμή να υπηρετώ με ανθρώπους που διαθέτουν ποιότητα στον χαρακτήρα τους και επαγγελματισμό και θα ’θελα να τους ευχαριστήσω που συμμετέχουν – ο καθένας με τον τρόπο του – στη δημιουργία αυτού του κλίματος που βιώνετε κι εσείς μαζί μας.

Θα ξεχωρίσω δικαιωματικά τους Αξιωματικούς της γέφυρας, επειδή περνούμε περισσότερες ώρες μαζί…. Όλοι τους διαθέτουν στοιχεία που τους κατατάσσουν σε μια διαφορετική κατηγορία, σε εκείνους που το μέλλον τους ανήκει!

Είναι γεννημένοι γι’ αυτό που επέλεξαν να κάνουν και ότι κερδίζουν μέσα στο χρόνο το αξίζουν !

Για να δείτε τις φωτογραφίες του αφιερώματος πατήστε πάνω στα μπλέ γράμματα.Όλες τις φωτογραφίες από το ταξίδι-αφιέρωμα μπορείτε να τις δείτε πατώντας εδώ.

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

40,714ΥποστηρικτέςΚάντε Like
671ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
637ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα