Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ 2021: Σβήνουμε τα φώτα στις 20:30 το βράδυ, του Σαββάτου 27/3, για μία ώρα

Ώρα της Γης[1][2] (αγγλEarth Hour) είναι μία παγκόσμια δράση που διοργανώνεται από το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) μία φορά τον χρόνο στα τέλη Μαρτίου, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους, τις κοινότητες, τις επιχειρήσεις και τους κρατικούς φορείς, να σβήνουν τoν μη απαραίτητο ηλεκτρικό φωτισμό για εξήντα λεπτά, από τις 8:30’μ.μ. έως τις 9:30’μ.μ., ώστε να εξοικονομείται ενέργεια, σε μία συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας υπέρ της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος[3]. Η δράση αυτή ξεκίνησε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας το 2007, σε μία εκδήλωση στην οποία έσβησαν τα φώτα. Έκτοτε, έχει εξαπλωθεί και σε αυτήν συμμετέχουν περισσότερες από 7.000 πόλεις και κωμοπόλεις σε 187 χώρες, σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στο φυσικό περιβάλλον[4].

Στις περιπτώσεις εκείνες που το Μεγάλο Σάββατο συμπίπτει με το τελευταίο Σάββατο του Μαρτίου, η Ώρα της Γης μεταφέρεται μία εβδομάδα νωρίτερα.

Χαρακτηριστικό της διοργάνωσης είναι η απενεργοποίηση του φωτισμού σε εμβληματικά οικοδομήματα, δρόμους, γέφυρες, λιμάνια και μνημεία των μεγάλων πόλεων και πρωτευουσών που συμμετέχουν, με πλήθος κόσμου να συγκεντρώνεται στα σημεία αυτά θαυμάζοντας το σπάνιο αυτό φαινόμενο της συσκότισης και ανάβοντας συμβολικά κεριά και φαναράκια [8]. Παράλληλα, πραγματοποιούνται διάφορα δρώμενα, όπως μουσικές συναυλίες, μαραθώνιοι, δεντροφυτεύσεις, ενημερωτικές ομιλίες για τα περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη και η κλιματική αλλαγή, καθώς και για τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

Μερικά μόνο από τα μνημεία [9] και εμβληματικά οικοδομήματα των μεγάλων πόλεων τα οποία “κατεβάζουν διακόπτη” είναι η Ακρόπολη[10] και η Βουλή των Ελλήνων στην Αθήνα [11], το Κολοσσαίο της Ρώμης, ο Πύργος του Άιφελ και το Πάνθεον στο Παρίσι, η Πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο, τo Βασιλικό Ανάκτορο της Μαδρίτης, η Γέφυρα του Πύργου [12], το Βρετανικό Κοινοβούλιο και το London Eye στο Λονδίνο, το κτήριο του Κοινοβουλίου της Βουδαπέστης, τα κτήρια του Κρεμλίνου στη Μόσχα, οι Μεγάλες Πυραμίδες της Αιγύπτου , το Azrieli Center του Τελ – Αβίβ, ο σιδηροδρομικός σταθμός του Chhatrapati Shivaji Terminus στο Μουμπάι της Ινδίας, το ξενοδοχείο Marina Bay Sands στη Σινγκαπούρη, τα Τείχη της Σεούλ, το λιμάνι Victoria στο νησί Χονγκ Κονγκ, η πόλη Santa Roza Laguna στις Φιλιππίνες, ο Πύργος CΝ στο Τορόντο του Καναδά, η Γέφυρα Golden Gate State στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας, το Άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή στο Ρίο ντε Τζανέιρο και τα Θερμοκήπια του Κρατικού Βοτανικού Κήπου Curitiba Paraná στη Βραζιλία, ο Πύργος του Ουρανού στο Ώκλαντ της Νέας Ζηλανδίας και η Γέφυρα και η Όπερα του Σίδνεϊ.

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,592ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
659ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα