Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας 23 Μαρτίου 2021: “Ο ωκεανός, το κλίμα και ο καιρός μας”

Γενικά

Όταν αναφερόμαστε στον καιρό και το κλίμα, οι περισσότεροι από εμάς σκεφτόμαστε μόνο τι συμβαίνει στην ατμόσφαιρα. Αν όμως αγνοήσουμε τον ωκεανό, χάνουμε ένα μεγάλο κομμάτι της εικόνας.

Καλύπτοντας περίπου το 70% της επιφάνειας της Γης, ο ωκεανός είναι σημαντικός παράγοντας για τον καιρό και το κλίμα του κόσμου. Παίζει επίσης κεντρικό ρόλο στην κλιματική αλλαγή. Ο ωκεανός είναι επίσης σημαντικός μοχλός της παγκόσμιας οικονομίας, μεταφέροντας πάνω από το 90% του παγκόσμιου εμπορίου και διατηρώντας το 40% της ανθρωπότητας που ζει σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από την ακτή. Αναγνωρίζοντας αυτό, οι Εθνικές Μετεωρολογικές και Υδρολογικές Υπηρεσίες και οι ερευνητές παρακολουθούν τακτικά τον ωκεανό και πώς αλλάζει, μοντελοποιώντας πώς επηρεάζει την ατμόσφαιρα και παρέχοντας μια ευρεία ποικιλία υπηρεσιών γύρω από τη θάλασσα και τη ναυτιλία, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της παράκτιας διαχείρισης και της Ασφάλειας της Ζωής στη Θάλασσα. Σήμερα, οι αυξανόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής καθιστούν τις παρατηρήσεις των ωκεανών, την έρευνα και τις υπηρεσίες πιο κρίσιμες από ποτέ.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Μετεωρολογίας – Ο ωκεανός, το κλίμα και ο καιρός μας – γιορτάζει με την εστίαση του WMO στη σύνδεση του ωκεανού, του κλίματος και του καιρού μέσα στο σύστημα της Γης. Σηματοδοτεί επίσης την έναρξη της δεκαετίας των Ηνωμένων Εθνών για την επιστήμη των ωκεανών για την αειφόρο ανάπτυξη (2021-2030). Η Δεκαετία ενισχύει τις προσπάθειες συγκέντρωσης της επιστήμης των ωκεανών – μέσω καινοτόμων και μετασχηματιστικών ιδεών – ως βάση πληροφοριών για την υποστήριξη της αειφόρου ανάπτυξης. Ο WMO, ως εξειδικευμένη υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, τον καιρό και το νερό, προσπαθεί πάρα πολύ να υποστηρίξει την κατανόηση του αναπόσπαστου δεσμού μεταξύ ωκεανού, κλίματος και καιρού. Αυτό μας βοηθά να κατανοήσουμε τον κόσμο στον οποίο ζούμε, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, και να βοηθήσει τα Μέλη να ενισχύσουν την ικανότητά τους να διατηρούν ασφαλείς τις ζωές και τις περιουσίες – μειώνοντας τον κίνδυνο καταστροφής – και να διατηρήσουν βιώσιμες οικονομίες.

Σημείωση: το κείμενο αποτελεί μετάφραση τμημάτων από το site του WMO (World Meteorological Organization) για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας https://public.wmo.int/en/resources/world-meteorological-day/wmd-2021-the-ocean-our-climate-and-weather.
Μετάφραση – Επιμέλεια: ΠΕ Μετεωρολόγος Νικόλαος Καραταράκης ([email protected])

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,701ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
661ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα