Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

ΠΕΜΕΝ: Απεργιακή κινητοποίηση σε πανελλαδική κλίμακα σε όλες τις κατηγορίες πλοίων

Η αδιαλλαξία και η συνεχιζόμενη επιθετικότητα των εφοπλιστών σε βάρος των δικαιωμάτων των ναυτεργατών επιβεβαιώθηκε και στη σημερινή συνάντηση μεταξύ ΠΝΟ – ΣΕΕΝ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας), με το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων  για την ανανέωση των ΣΣΕ, με ευθύνη  των εφοπλιστών  και των  εργοδοτικών – κυβερνητικών συνδικαλιστών της ΠΝΟ.

Οι ταξικές δυνάμεις των σωματείων ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ κατήγγειλαν ότι οι εφοπλιστές με τη κάλυψη του υπουργείου Ναυτιλίας, παραβιάζουν  τις Σ.Σ. Εργασίας και σε συνδυασμό με τη μείωση του αριθμού των επιβατηγών πλοίων, των  οργανικών συνθέσεων και την αύξηση της  πυκνότητας των δρομολογίων  έχουν δημιουργήσει  συνθήκες γαλέρας, δουλειά 14 – 16 ώρες τη μέρα, χωρίς ανάπαυση, υπονομεύοντας ακόμα και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Την ίδια ώρα στα ύψη έχουν εκτιναχθεί  οι  τιμές   των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, απαγορευτικές για τις εργατικές – λαϊκές οικογένειες, ενώ οι ακτοπλοϊκές εταιρείες συνεχίζουν  να  χρηματοδοτούνται με κρατικές επιδοτήσεις, που μόνο   για το 2017 ανέρχονται στα 90 εκατ. ευρώ!

Η ανεργία σπάει κόκαλα στους ναυτεργάτες.

Η αντιλαϊκή πολιτική  εφοπλιστών, κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συνέχεια των προηγούμενων  κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ  και των συμμάχων  τους,  Ε.Ε, ΔΝΤ, κεφάλαιο, έχει επιφέρει δραματικές περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις στις κοινωνικές  παροχές, με οδυνηρές επιπτώσεις στη ζωή  για την  ναυτεργατική οικογένεια.

Εφοπλιστές, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχοντας τη στήριξη  των κομμάτων του κεφαλαίου και τις δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού, επιδιώκουν τη κατάργηση των Σ.Σ. Εργασίας, την ισοπέδωση της κοινωνικής ασφάλισης,  αλλαγή των εργασιακών σχέσεων,  επιχειρησιακές – ατομικές συμβάσεις, ιδιωτική ασφάλιση, ένταση της εκμετάλλευσης των ναυτεργατών, για την αύξηση των κερδών του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Στην ίδια κατεύθυνση οργανώνεται συνάντηση της ΠΝΟ με τον υπουργό Ναυτιλίας και τον υφυπουργό Εργασίας την Παρασκευή 28 Ιούλη, χωρίς καμία έγγραφη αναφορά από πλευράς της κυβέρνησης  στα οξυμμένα προβλήματα των ναυτεργατών, ενώ προετοιμάζονται νομοσχέδια στα πλαίσια της 3ης αξιολόγησης  με πρόσθετες ανατροπές σε εργασιακά, ασφαλιστικό, το περιορισμό της απεργίας και άλλα βασικά  συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Είναι προφανές ότι εφοπλιστές, κυβέρνηση και οι εκπρόσωποί τους στην ΠΝΟ  προκλητικά  επιδιώκουν να  «αγοράσουν  χρόνο» προκειμένου  να  επιβάλλουν συνθήκες γαλέρας σε όλα τα πλοία.

Απαιτούμε την άμεση συνεδρίαση της Ε.Ε της ΠΝΟ  στις 26 Ιούλη  για λήψη απόφασης για απεργιακή κινητοποίηση σε πανελλαδική κλίμακα  σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, καλούμε τους ναυτεργάτες, σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση να απαντήσουμε με οργάνωση και αγώνα στην επιθετικότητα του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του, για την υπεράσπιση των σύγχρονων αναγκών των ναυτεργατών, της εργατικής τάξης.

 

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,525ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
655ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα