Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023
Αθήνα Ελλάδα

ΠΕΝΕΝ: Να δοθεί άμεση λύση στον απεγκλωβισμό των Ναυτικών στο Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο “ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ”

Συνεχίζεται για 4η μέρα ο εγκλωβισμός των Ναυτεργατών που επιβαίνουν στο Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο “Ελευθέριος Βενιζέλος” της ναυτιλιακής εταιρείας ΑΝΕΚ.

Στο πλοίο επιβαίνουν 383 άτομα τα οποία αποτελούν πληρώματα Ναυτεργατών 13 διαφορετικών εθνικοτήτων, ειδικότερα 36 Έλληνες, 150 Τούρκοι, 82 Ουκρανοί, 83 Ινδονήσιοι, όπως επίσης από Βουλγαρία, Καζακστάν κ.λπ.

Το πλοίο είχε ναύλωση για την Ισπανία η οποία λόγω των έκτακτων μέτρων περί κορονοϊού που λήφθηκαν σε αυτή την χώρα δεν καρποφόρησε, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στην χώρα μας.

Υπογραμμίζουμε ότι το πλοίο έχει ελληνική σημαία, ανήκει σε Ελληνική πλοιοκτήτρια εταιρεία και η λύση πρέπει να δοθεί από την χώρα μας.

Στο πλοίο ήδη σημειώνονται ελλείψεις σε διάφορα τρόφιμα, νερό ενώ και τα καύσιμά του είναι περιορισμένα.

Επίσης όπως προκύπτει το πλοίο βρίσκεται εν πλω επί 17 μέρες χωρίς έως και σήμερα να έχει εκδηλωθεί το παραμικρό κρούσμα ίωσης – γρίπης ή οποιαδήποτε άλλη ασθένεια.

Η Λιμενική αρχή του Πειραιά έδωσε την έγκριση για 48ωρη παραμονή του πλοίου στην ράδα του Πειραιά, την οποία ανανέωσε για 48 ακόμη ώρες και η οποία λήγει αύριο το μεσημέρι, με την κατεύθυνση όμως το πλοίο στη συνέχεια να φύγει από τον Πειραιά και ταυτόχρονα απέρριψε το αίτημα για την προσέγγισή του στο λιμάνι έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη τροφοδοσία του σε καύσιμα – τρόφιμα – νερό.

Η προτεινόμενη λύση το πλοίο να μετακινηθεί είτε στην Τουρκία (σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές αυτές αναλαμβάνουν μόνο την αποβίβαση των Τούρκων Ναυτεργατών), είτε ακόμη χειρότερα να αποπλεύσει σε διεθνή ύδατα, συνιστά όχι υπεύθυνη επιλογή η οποία εγκυμονεί ακόμη σοβαρότερους κινδύνους για το εγκλωβισμένο πλήρωμα του πλοίου.

Από την άλλη μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι πρόσφατα επαναπατρίστηκαν 380 Έλληνες από την Ιταλία, από το λιμάνι της Ανκόνα, με το πλοίο “CRUISE OLYMPIA”, οι οποίοι αποβιβάστηκαν σε Ηγουμενίτσα και Πάτρα χωρίς κανένας από αυτούς να περάσει από ιατρικό έλεγχο (υπογράφοντας απλά μια δήλωση για 14ήμερη καραντίνα).

Αντίθετα η προχθεσινή έλευση Ελλήνων πολιτών από Μαδρίτη – Βαρκελώνη με αεροπορική πτήση, μετά από ελέγχους από τον ΕΟΔΥ, έβγαλε στην επιφάνεια ότι οι 21 από τους 263 επιβάτες ήταν θετικοί στον κορονοϊό, γεγονός που χαρακτηρίστηκε από τον αρμόδιο Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης κρίσεων ως ωρολογιακή βόμβα….

Για το πρόβλημα του εγκλωβισμού των Ναυτεργατών στο ανωτέρω πλοίο και των προβλημάτων που διαμορφώνονται, ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ είχε επανειλημμένες παρεμβάσεις στην ηγεσία του ΥΕΝ και την λιμενική αρχή του Πειραιά χωρίς ωστόσο έως και τώρα να δοθεί ουσιαστική λύση.

Παίρνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω θεωρούμε ότι επιβάλλεται η κυβέρνηση και η αρμόδια αρχή Πολιτικής Προστασίας να δώσουν άμεσα την επιβεβλημένη λύση, η οποία πρέπει να είναι η προσέγγιση – πρόσδεση του πλοίου σε ασφαλές ελληνικό λιμάνι, ο ιατρικός έλεγχος των ναυτικών, η πλήρης εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους  και ο επαναπατρισμός τους στις χώρες προέλευσής τους.

Δεν πρέπει οι Ναυτεργάτες να μετατραπούν σε ομήρους διάφορων πολιτικών και δημόσιων υπηρεσιών ή αμφιλεγόμενων απόψεων που θα παρατείνει τον εγκλωβισμό τους στο πλοίο.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,004ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
641ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα