Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

ΨΑΡΑ ΓΚΛΟΡΥ (PSARA GLORY)

ΕΓ/ΟΓ ΨΑΡΑ ΓΚΛΟΡΥ
Ο “Βίκινγκ” του Βορειοανατολικού Αιγαίου

Μέσα Οκτωβρίου 2011. Μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, φτάνει η είδηση της αγοράς ενός νέου πλοίου, για την γραμμή Χίος- Ψαρά, το οποίο θ’ αντικαταστήσει το ΝΗΣΟΣ ΘΗΡΑ. Το όνομα του θα είναι ΨΑΡΑ ΓΚΛΟΡΥ. Κατασκευασμένο το 1980 στην Δανία, θ’ αφήσει την Βόρεια Ευρώπη για να ταξιδέψει στα δικά μας νερά, τα νερά του Αιγαίου. Με Πλοίαρχο τον cpt Μιχάλη Λιγνό και μετά από ταξίδι 20 περίπου ημερών, φτάνει το βράδυ της 3ης Νοεμβρίου 2011 στον Νέο Μόλο Δραπετσώνας.

Οι πρώτοι άνθρωποι που σπεύδουν στον ντόκο για να το καλωσορίσουν, μιλάνε για ένα ιδιαίτερο σκαρί, που πιστεύουν όμως ότι θα τα καταφέρει με ιδιαίτερη επιτυχία στα νέα του καθήκοντα. Οι πρώτες εργασίες δεν αργούν να ξεκινήσουν κι έτσι μετά από μια περίοδο πυρετωδών εργασιών στον Μόλο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι και στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, το ΨΑΡΑ ΓΚΛΟΡΥ, τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου του 2012, είναι έτοιμο να ξεκινήσει την νέα του καριέρα. Στις 13 Ιανουαρίου 2012, αφήνει πίσω του τον Πειραιά και με τον VIKING στην πλώρη του, χαράσσει πορεία για τα Ψαρά. 2 ημέρες αργότερα, το πλοίο ξεκινάει επίσημα τα δρομολόγια του,  εξυπηρετώντας και συνδέοντας το απομακρυσμένο νησί, με το λιμάνι της Χίου και των Μεστών.

Αυτή είναι ένα σύντομο βιογραφικό του ΨΑΡΑ ΓΚΛΟΡΥ, ενός πλοίου που 3 χρόνια τώρα δίνει ζωή στο νησί των Ψαρών. Η απουσία του είναι αισθητή κάθε φορά που αφήνει το νησί, για να πλεύσει για τον Πειραιά, για την ετήσια ακινησία του. Η εταιρία του, ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΗ ΙΝΕ έχει φροντίσει έτσι ώστε τα Ψαρά να έχουν καθημερινή σύνδεση με το νησί της Χίου κι έτσι οι κάτοικοι να πραγματοποιούν τις καθημερινές τους ανάγκες, με τάξη και προγραμματισμό.

Στις 19 Ιανουαρίου 2014, το συμπαθητικό πλοίο έφτασε για μία ακόμη φορά στο Πέραμα, για να πραγματοποιήσει τον καθιερωμένη ετήσια ακινησία του. Με την ολοκλήρωση των εργασιών, το ΨΑΡΑ ΓΚΛΟΡΥ, στις 7/2/2014 εισήλθε στο λιμάνι του Πειραιά, για την διεκπεραίωση των τελευταίων εργασιών, δένοντας στην Ηετιώνια Ακτή. Εκεί, το πρωινό του Σαββάτου 8/2, η παρέα του www.ellinikiaktoploia.net είχε την ευκαιρία να μπει στο πλοίο και να το παρουσιάσει στους αναγνώστες του, εικόνες από τους εσωτερικό του αλλά και από τους εξωτερικούς του χώρους.

 

Το ΨΑΡΑ ΓΚΛΟΡΥ όπως είπαμε είναι ναυπηγημένο στην Δανία το 1980. Πρώτο του όνομα είναι το ΑΝΕ LAESO, με το οποίο θα πραγματοποιήσει δρομολόγια μέχρι και το Φθινόπωρο του 2009, οπότε και αγοράστηκε από την ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΗ ΙΝΕ. Έχει μήκος 60,1m και πλάτος 14,7m. Το βύθισμα του φτάνει τα 2,827m ενώ μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 12 κόμβων. Οι εσωτερικοί χώροι του πλοίου κατανέμονται σε 3 Deck, το Deck 2 το οποίο είναι το γκαράζ , το Deck 4 στο οποίο βρίσκονται οι περισσότεροι κοινόχρηστοι χώροι και το Deck 5.Η είσοδος στο πλοίο γίνεται από τον μοναδικό πρυμνιό καταπέλτη που χρησιμοποιείται τόσο από τους επιβάτες όσο και τα οχήματα.

Το γκαράζ του πλοίου διαθέτει 4 γραμμές φόρτωσης, με δυνατότητα μεταφοράς φορτηγών, που έχουν ύψος μέχρι και 4,8m. Αριστερά και δεξιά της εισόδου του γκαράζ υπάρχουν κλιμακοστάσια για την πρόσβαση των επιβατών στα κοινόχρηστα καταστρώματα ενώ υπάρχει ασανσέρ για την διευκόλυνση των Α.Μ.Ε.Α.

Οι επιβάτες φτάνοντας στο Deck 4 μπορούν να κάνουν χρήση, τόσο των 2 εσωτερικών σαλονιών(SALON 1 και SALON 2) που έχει το πλοίο όσο και του πρυμνιού εξωτερικού καταστρώματος. Στο SALON 2 μάλιστα υπάρχει Bar για την εξυπηρέτηση των επιβατών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Άνετοι και ζεστοί χώροι που καθημερινά φροντίζονται από το πλήρωμα του πλοίου για να είναι στην διάθεση του επιβατικού κοινού.

Το Deck 5 καταλαμβάνεται κυρίως από την Γέφυρα του πλοίου, το ελικοδρόμιο και μέρος των ανοικτών καταστρωμάτων. Η Γέφυρα του πλοίου είναι ευρύχωρη, σύγχρονη και εξοπλισμένη με όλη την τελευταία τεχνολογία. Οι 2 βαρδιόλες της Γέφυρας διαθέτουν όργανα για τους ασφαλείς χειρισμούς κατά την διάρκεια των προσεγγίσεων στα λιμάνια ενώ η θέα είναι απεριόριστη προς όλες τις κατευθύνσεις του ορίζοντα. Στο πίσω μέρος του καταστρώματος εντύπωση κάνει η μεγάλη σε μέγεθος και ύψος τσιμινιέρα.

Θα ήταν παράλειψη μας αν δεν αναφερόμασταν στην καρδιά του πλοίου, το Μηχανοστάσιο που η εξαιρετική κατάσταση στην οποία βρίσκεται, οφείλεται στον καθημερινό αγώνα που δίνει η ομάδα των Μηχανικών του. Η εικόνα από το Control Room τα λέει όλα……

Αυτό είναι το ΨΑΡΑ ΓΚΛΟΡΥ, που μπορεί να μην έχει τον όγκο και την ταχύτητα αρκετών σύγχρονων πλοίων που ταξιδεύουν στο Αιγαίο μας αλλά έχει ψυχή και εξυπηρετεί ένα ολόκληρο νησί δίνοντας του ζωή καθημερινά. Οι άνθρωποι που το υπηρετούν εκτελούν λειτούργημα και αξίζουν ένα μεγάλο μπράβο για αυτό που επιτελούν βάζοντας πολλές φορές σε κίνδυνο τον εαυτό τους, για να εξυπηρετήσουν τον συνάνθρωπο τους.

Ολοκληρώνοντας να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΗ ΙΝΕ και ιδιαίτερα στον Πλοίαρχο cpt Μιχάλη Λυγνό για την δυνατότητα που μας δώσανε να επισκεφτούμε το πλοίο και να το γνωρίσουμε από κοντά, τόσο εμείς όσο και ο υπόλοιπος κόσμος.

Όλες τις φωτογραφίες από την παρουσίαση του πλοίου μπορείτε να τις δείτε πατώντας εδώ.

 

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,675ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
662ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα