Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης της ΠΕΣ-ΝΑΤ (9 Οκτώβρη2019)

Η Γενική Συνέλευση, χαιρετίζει τους χιλιάδες συνταξιούχους που συμμετείχαν στην παναττική κινητοποίηση την Τρίτη 1 Οκτώβρη, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων.

Επίσης χαιρετίζει όλους τους συνταξιούχους που συμμετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις στους καταπέλτες των πλοίων, των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ-ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ-ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Οι ναυτεργάτες, με την καθολική συμμετοχή τους στις απεργίες στις 24 Σεπτέμβρη και 2 Οκτώβρη και με τη δύναμη που δίνει η ταξική αλληλεγγύη, στραπατσάρισαν το δόγμα «νόμος και τάξη» που επιχείρησαν να επιβάλουν στα καράβια εφοπλιστές, κυβέρνηση και αστική Δικαιοσύνη

Το ασφαλιστικό δεν αφορά μόνο τις συντάξεις. Είναι η προστασία των εργαζομένων από τον επαγγελματικό κίνδυνο, τα εργατικά ατυχήματα, η ασφάλιση των παιδιών μας, τα επιδόματα μητρότητας, ασθένειας. Συνδέεται άμεσα με τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας που συνεχώς υποβαθμίζονται.

Η προώθηση του “συστήματος των τριών πυλώνων” αποτελεί στρατηγική δέσμευση της ΝΔ προς το μεγάλο κεφάλαιο, ώστε να απαλλαγούν οι επιχειρήσεις από το “βάρος” της κοινωνικής ασφάλισης, με μείωση των εργοδοτικών εισφορών, τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και τη μετατροπή των συντάξεων από κοινωνική σε ατομική υπόθεση.

Σταθερά παλεύουμε και απαιτούμε:

 • Να δοθούν άμεσα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις και να ορισθεί η κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ από τα 360 που είναι σήμερα.
 • Κατάργηση του νόμου 4387/16 -νόμος Κατρούγκαλου- και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Κανένας επανυπολογισμός στις συντάξεις.
 • Όχι στη μείωση του αφορολόγητου.
 • Άμεση απόδοση των πληρωμένων δώρων μας, όχι τα επιδόματα.
 • Ανακεφαλαιοποίηση των Ταμείων μας. Άμεση καταβολή των συντάξεων και επανέκδοση των εκκαθαριστικών. Άμεση κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
 • Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους, κατάργηση και απαγόρευση σε κάθε εμπορευματοποίηση.
 • Διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί, από όλο το αντισυνταξιουχικό – αντιασφαλιστικό νομικό πλαίσιο που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις.
 • Να αποδοθούν άμεσα χωρίς αιτήσεις, δικαστήρια και προαπαιτούμενα, ό,τι ακόμα οι κυβερνήσεις αυθαίρετα παρακρατούν σε κύριες – επικουρικές συντάξεις».
 • Ειδικά για τους ναυτεργάτες, επισημαίνουμε ότι «με την εφαρμογή του ν. 4387 από τον Μάη του 2016, ελάχιστοι ναυτεργάτες έχουν πάρει οριστική σύνταξη. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι με προσωρινή από 384 έως 721 ευρώ. Κανένας δεν έχει πάρει επικουρικό και εφάπαξ, ενώ σε ναυτεργάτες που τους έχουν παρακρατηθεί χρήματα για αναβάθμιση, δεν τους έχει γίνει». ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ.

Για τη χάραξη της εξωτερική πολιτική, όπως και για την εσωτερική,

Η Γενική Συνέλευση, καταδικάζει τόσο την κυβέρνηση όσο και τα άλλα κόμματα του ευρωΝΑΤΟικού τόξου για την υπογραφή της νέας συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Εμπλέκει παραπέρα τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους, βάζει τον λαό μας σε μεγάλους κινδύνους και υπονομεύει κυριαρχικά δικαιώματα, οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί περί εθνικού συμφέροντος αποσκοπούν στο να κρύψουν πως η πολιτική εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς υπηρετεί τα συμφέροντα και την αναβάθμιση της θέσης του μεγάλου κεφαλαίου και στρέφεται κατά του λαού μας.

Θυμίζουμε ότι δαπανώνται 4 δισ. το χρόνο για στρατιωτικές δαπάνες που εξυπηρετούν τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και ΟΧΙ την άμυνα της χώρας, τη στιγμή που κόβει κοινωνικές παροχές ακόμη και από τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού τους ανάπηρους, τους ανέργους, τους μικρούς συνταξιούχους.

απαιτούμε:

 • Όχι στις βάσεις και τα πυρηνικά.
 • Να καταγγελθεί η ελληνοαμερικανική «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας».
 • Να κλείσουν η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις.
 • Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.
 • Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,680ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
662ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα