Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

«Σύμμαχος» των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εταιρειών είναι ο τουριστικός κλάδος για την μείωση του ΦΠΑ.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων,Γιάννης Ρέτσος απέστειλε επιστολή στους υπουργούς Ευκλείδη Τσακαλώτο, Αλέκο Φλαμπουράρη και Θανάση Θεοχαρόπουλο και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο, ζητώντας, μεταξύ άλλων, μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές.

«Η ανακοίνωση για τη μείωση συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση και ενέργεια (άμεσα) και στη διαμονή (από 01.01.20), είναι εξέλιξη σε σωστή βάση και κατεύθυνση. Άλλωστε, πρόκειται για μέτρα με γνωστές θετικές επιδράσεις στον τουριστικό τομέα, που έχουν λειτουργήσει αποτελεσματικά και στο παρελθόν.

Θα πρέπει όμως να τονιστεί ότι στην εξαγγελθείσα δέσμη μέτρων απουσιάζει πρόβλεψη για το κομβικό ζήτημα των μεταφορών, παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος συντελεστής ΦΠΑ αυξήθηκε, από το 2015, από 13% σε 24%.

Υπενθυμίζεται ότι η υπερφορολόγηση στον κλάδο των μεταφορών επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, αλλά έχει και ευρύτερες κοινωνικές προεκτάσεις, λόγω της νησιωτικότητας της χώρας.

Οποιαδήποτε κίνηση αποκλιμάκωσης φορολογικών συντελεστών οφείλει να υπηρετεί μια συνολική στρατηγική και στο πλαίσιο αυτό ζητούμε την ένταξη σχετικής ρύθμισης στο άμεσο πακέτο παροχών, που χθες εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός», αναφέρεται στην επιστολή.

Είναι γεγονός ότι εκπρόσωποι των εγχώριων ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εταιρειών «φωνάζουν», εδώ και καιρό, για τον υψηλό ΦΠΑ, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί τον κύριο παράγοντα που οδηγεί σε υψηλότερες τιμές εισιτηρίων.

Για τις υψηλές τιμές των εισιτηρίων της καλοκαιρινής περιόδου διαμαρτύρονται οι επιβάτες, οι οποίοι πληρώνουν τις… συνέπειες της έντονης εποχικότητας του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας.

Πάντως, γι΄ αυτό το λόγο θεσπίστηκε το Μεταφορικό Ισοδύναμο.

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,774ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
663ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα