Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Συνδέονται λιμάνια, αεροδρόμια Αδριατικής-Ιονίου, για την εξυπηρέτηση επιβατών κρουαζιέρας

Πολλά λιμάνια κρουαζιέρας και πορθμεία στην περιοχή της Αδριατικής-Ιονίου αντιμετωπίζουν έλλειψη τρόπων μεταφορών και διασύνδεσης των τουριστών κυρίως με τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Την λύση σε αυτό το πρόβλημα έρχεται να δώσει λύση το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Inter-Pass – (Intermodal Passengers Connectivity between Ports and Airports) στο πλαίσιο του  Interreg ADRIO στο οποίο συμμετέχει και ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας.

Στόχος του προγράμματος είναι να βελτιώσει τις συνδέσεις μεταξύ λιμένων και αεροδρομίων στην περιοχή της Αδριατικής – Ιονίου με στόχο την διευκόλυνση των ταξιδιωτών, κυρίως των επιβατών κρουαζιέρας κατά τις περιόδους αιχμής.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 8 εταίροι και ένας συνεργάτης εταίρος από Ιταλία, Κροατία και Ελλάδα. Ειδικότερα, εκτός του ΟΛΚΕ Α.Ε. συμμετέχουν το αεροδρόμιο του Ντουμπρόβνικ και το Λιμάνι του, τα αεροδρόμια της Απουλίας (Ιταλία), η Λιμενική Αρχή της Νότιας Αδριατικής, το Αεροδρόμιο της Πούλας (Κροατία) και το Λιμάνι του, η Επιτροπή Ερευνών του ΤΕΙ Ηπείρου και ως συνεργάτης εταίρος ο Τερματικός Σταθμός Επιβατών της Βενετίας.

Από το πρόγραμμα θα παραχθούν τρία κύρια αποτελέσματα:

  1. Δημιουργία δικτύου συνεργασίας για τη συνδυασμένη και πολυτροπική σύνδεση μεταξύ λιμένων και αερολιμένων που βρίσκονται στην περιοχή Αδριατικής-Ιονίου.
    Το δίκτυο θα αποτελέσει κοινό τόπο όπου εταίροι και άλλοι ενδιαφερόμενοι θα ανταλλάξουν γνώσεις σχετικά με καινοτόμες λύσεις αναφορικά με τις διατροπικές μεταφορές, που θα μπορούσαν εύκολα και με επιτυχία να προσαρμοστούν στην περιοχή ενδιαφέροντος του προγράμματος.
  2. Ένα σχέδιο δράσης για κάθε περιοχή του προγράμματος που θα καθορίσει λύσεις που θα δοκιμαστούν και θα υλοποιηθούν στις πόλεις που εμπλέκονται.
    Η δοκιμή 4 προσδιορισμένων λύσεων που θα εφαρμοστούν στο Ντουμπρόβνικ, την Πούλα, το Μπάρι και την Κέρκυρα, με στόχο τη διαχείριση των μετακινήσεων των επιβατών (Λιμάνι – Αεροδρόμιο).
  3. Εκπόνηση κοινού Ολοκληρωμένου Στρατηγικού Σχεδίου για την πολυτροπική μεταφορά επιβατών μεταξύ λιμένων και αεροδρομίου προς κοινή χρήση με άλλους λιμένες, αεροδρόμια και αρχές που βρίσκονται στην περιοχή Αδριατικής-Ιονίου.

Παράλληλα το έργο συμβάλει στη μελλοντική συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων κρατών αλλά και στην καλύτερη κατανόηση των θεμάτων που αφορούν την εναέρια κυκλοφορία και τη θαλάσσια διασύνδεση.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2018 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2019.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 1.498.568 Ευρώ και συγχρηματοδοτείται κατά 85% από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης (ERDF).

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,666ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα