Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Τροποποίηση ΚΥΑ υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.20009/20.3.2020, Προσωρινός περιορισμός των μετακινήσεων επιβατών με πλοία της Ακτοπλοΐας

Σύμφωνα με την Απόφαση  Δ1α/Γ.Π.οικ. 23450 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1209 της 7ης Απριλίου 2020, τροποποιείται η περίπτωση β’ της παρ. 1 του άρθρου πρώτου που αφορά στις μετακινήσεις των μονίμων κατοίκων των νησιών που μετακινούνται μεταξύ των νησιών, η οποία αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«β) οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών μετακινούνται μεταξύ αυτών, μόνο για λόγους υγείας και εκτέλεσης εργασίας.

Η μετακίνηση μονίμων κατοίκων μεταξύ νησιών του ιδίου νησιωτικού Δήμου, επιτρέπεται επιπλέον για λόγους εξυπηρέτησης βιοτικών αναγκών».

Η ιδιότητα των μονίμων κατοίκων των νησιών, κατά την έκδοση των εισιτηρίων των επιβατών, αποδεικνύεται με την επίδειξη ισχύοντος εκκαθαριστικού φορολογικής δήλωσης ή του Μοναδικού Αριθμού Νησιώτη είτε, για τα νησιά που εξυπηρετούνται με Συμβάσεις Ανάθεσης Δημόσιας Υπηρεσίας, βεβαίωσης μόνιμης διαμονής του επιβάτη που εκδίδεται από τον οικείο Δήμαρχο,  ή της Βεβαίωσης Κατοικίας Ειδικής Χρήσης που εκδίδεται ηλεκτρονικά από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Εφόσον τα εισιτήρια έχουν εκδοθεί με ηλεκτρονικό τρόπο, η απόδειξη της ιδιότητας του μονίμου κατοίκου νησιού, πιστοποιείται πριν και κατά την επιβίβαση των επιβατών στα πλοία που επιτελούν την μεταφορά.

Ειδικότερα για την περίπτωση των μετακινήσεων, των μονίμων κατοίκων των νησιών, αυτή αποδεικνύεται με την επίδειξη βεβαιώσεων ιατρών ή με την επίδειξη της βεβαίωσης τύπου Α της παρ. 2 του άρθρου μόνου της υπ’ αρ. 20797/26.3.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών «Συμπλήρωση της αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.20036/22.3.2020 κοινής υπουργικής απόφασης “Επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 (Β’ 986)”» (Β’ 1040) όπου βεβαιώνεται η συγκεκριμένη εργασία ή το έργο που εκτελείται και το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για το οποίο είναι απαραίτητη η μετακίνηση του μόνιμου κατοίκου υπαλλήλου ή εργάτη μεταξύ των νησιών, καθώς και των αποδεικτικών πιστοποίησης αυτών, εφόσον υπάρχουν.»

Επισημαίνεται, ότι θα γίνεται έλεγχος των δικαιολογητικών μετακίνησης από την Οικονομική Υπηρεσία των πλοίων πριν από την επιβίβαση και το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής θα επιβλέπει την ορθή και απρόσκοπτη εφαρμογή της παρούσας και θα παρέχει κάθε δυνατή συνδρομή στις εταιρείες και τα πληρώματα των πλοίων.

Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

 

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,786ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
663ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα